Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
11:50    |    02/09/2014

Rusia îşi va adapta doctrina militară ca răspuns la măsurile NATO

Rusia îşi va adapta doctrina militară ţinând cont de apariţia unor noi ameninţări şi mai ales de consolidarea prezenţei NATO la frontierele sale, a declarat marţi un oficial militar rus pentru agenţia publică RIA Novosti.

Doctrina militară actuală, care datează din 2010, va fi adaptată până la sfârşitul anului şi va lua în considerare primăvara arabă, conflictul din Siria şi situaţia din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denunţând o "politică" de degradare a relaţiilor cu Moscova din partea NATO.

"Nu am nicio îndoială că apropierea infrastructurii militare a ţărilor membre NATO de frontierele ţării noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul său în rândul ameninţărilor militare externe", a asigurat el.

Aceste declaraţii sunt un ecou la intenţiile Alianţei Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi şi vineri un plan de reacţie (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare directă de către ţările aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).

"Toate faptele arată voinţa autorităţilor din Statete Unite şi NATO de a continua politica de deteriorare a relaţiilor cu Rusia", a denunţat Popov.

El a apreciat că în pofida declaraţiilor de "bune intenţii", NATO şi Rusia "nu au reuşit să stabilească un dialog echitabil".

"Se aşteaptă în continuare din partea Rusiei concesii unilaterale în privinţa a numeroase probleme de politică externă", a declarat el. "Se evaluează rolul Rusiei în mod neobiectiv în evenimentele din Ucraina, sunt trase concluzii incorecte şi sunt luate măsuri inadecvate".

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready