Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
15:14    |    18/09/2014

Circa șase milioane de amatori de bere sunt așteptați la ediția din acest an a Oktoberfest

Circa șase milioane de amatori de bere sunt așteptați începând de sâmbătă la Munchen, la Oktoberfest, una dintre cele mai mari sărbători populare din lume, ajunsă la cea de-a 181-a ediție, relatează AFP.

Noul primar al orașului, Dieter Reiter (SPD), urmează să deschidă sâmbătă manifestarea, care va dura 16 zile. Din 1950, onoarea de a da cep primului butoi de bere de 200 l îi revine primului edil al orașului. Berea trebuie să curgă după cât mai puține lovituri în butoi. Dieter Reiter și-a propus să nu depășească 'trei-patru'. El s-a antrenat intens cu un 'spărgător de butoaie' de la berăria Paulaner. Presiunea pe primar este maximă, fiindcă predecesorul lui, Christian Ude, și el social-democrat, deține recordul cu două lovituri.

Anul trecut, cei circa 6,4 milioane de vizitatori au băut aproape 6,7 milioane de bere din 'mass'-urile de 1 l. Pentru prima oară în acest an un mass urmează să coste peste 10 euro în unele din cele 14 mari corturi din Piața Maria Tereza, a declarat oficiul de turism al orașului.

Alături de berea servită doar de șase berării din Munchen autorizate (Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Spaten și Paulaner), toate fondate în secolele al XIV-lea — al XVI-lea, vizitatorii vor avea la dispoziție covrigi uriași, carne de porc și de vită, pregătite ca specialități locale. În 2013 au fost sacrificați 58 de viței și 114 vaci pentru masa de la Oktoberfest.

Chiar dacă turiști din lumea întreagă vin la Munchen în această perioadă (majoritatea italieni și americani), Oktoberfest rămâne o manifestare bavareză, 72% dintre vizitatori fiind din Bavaria. La ultima ediție, orașul a înregistrat venituri de circa 1,1 miliarde de euro.

Oktoberfest sărbătorește 204 ani de la prima ediție (nunta celui care avea să fie regele Bavariei, Ludovic I, cu Theresa von Sachsen-Hildburghausen, la 12 octombrie 1810), dar este doar la a 181-a manifestare, 24 de ediții fiind anulate din cauza unor războaie, epidemii sau hiperinflației din anii 20.

Considerat în străinătate un simbol al Germaniei, evenimentul este organizat și în alte colțuri ale lumii. Potrivit biroului de presă al primăriei din Munchen, există 'aproximativ 2000 de serbări Oktoberfest' în lume, cele mai importante fiind organizate la Blumenau (Brazilia), Kitchener (Canada) și Frankenmuth (Statele Unite), ultimul oraș fiind supranumit 'mica Bavarie din Michigan'.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready