Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
15:20    |    20/10/2014

Merkel: Aliații Ucrainei trebuie să ajute această țară să-și plătească datoria la gaz

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni, la Bratislava, că aliații Ucrainei trebuie să ajute această țară să-și plătească datoria față de Rusia pentru gazele naturale livrate.

Șefa guvernului de la Berlin a făcut această declarație, preluată de AFP, după ce premierul slovac Robert Fico a reafirmat, în cadrul unei conferințe de presă comune, opoziția sa față de un ajutor financiar pentru Kiev.

Pentru cancelarul german însă, 'fiecare trebuie să-și aducă o contribuție, inclusiv Slovacia'. 'Acum noi căutăm o soluție, nu o avem încă și iarna se apropie deja', a adăugat Angela Merkel, insistând asupra necesității de a se ajunge la un acord în această privință între Ucraina, UE și Rusia.

Compania de stat ucraineană Naftogaz a anunțat anterior că Ucraina și Uniunea Europeană doresc semnarea, marți, la Bruxelles, a unui acord interimar cu Rusia care să prevadă livrarea de gaze naturale în Ucraina și tranzitarea lor către Europa în perioada de iarnă.

Este vorba de o poziție comună la care Kievul și UE au ajuns luni în cadrul negocierilor din capitala ucraineană dintre comisarul european pentru energie Gunther Oettinger și responsabili ucraineni, negocieri ce au avut loc înainte de reuniunea ministerială de la Bruxelles consacrată disputei ruso-ucrainene pe tema gazului.

Slovacia, foarte dependentă de gazul din Rusia, continuă să transporte gaze naturale în flux invers către Ucraina. În ultimele săptămâni, livrările de gaz din Rusia către Slovacia au înregistrat reduceri semnificative.

În cadrul conferinței de presă menționate, premierul slovac a adus din nou reproșuri Ucrainei, afirmând că această țară dorește ca alții să-i rezolve problemele. 'Am impresia uneori că Ucraina așteaptă ca soluția la problemele ei să vină de la toate țările în afară de ea', a afirmat Fico. 'Ucraina trebuie să se reformeze așa cum a făcut și Slovacia la timpul ei', a insistat el.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready