Paris
London
New York
Tuesday, 23 April, 2024
Last Update 20:20
17:50    |    24/11/2014

Noul ambasador al SUA la Moscova: NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia

NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, întrucât blocul nord-atlantic este o alianță defensivă, a declarat noul ambasador al SUA la Moscova, John Tefft, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant.

"Nu consider că NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia. Știu că în Rusia unii cred contrariul, dar NATO este o alianță defensivă", a afirmat ambasadorul american, care și-a prezentat săptămâna trecută scrisorile de acreditare președintelui rus Vladimir Putin.

În același timp, John Trefft a respins acuzațiile Moscovei precum și opiniile unor experți americani, conform cărora criza din Ucraina a fost provocată de Occident și de apropierea NATO de frontierele ruse, subliniind că extinderea Alianței Nord-Atlantice a contribuit la consolidarea securității în Europa, ceea ce, în opinia sa, este și în beneficiul Rusiei.

Legat de garanțiile solicitate recent de Moscova în privința neaderării Ucrainei la NATO, ambasadorul John Tefft a declarat că SUA "susțin ferm principiul că orice țară are dreptul de a-și alege alianțele politice, economice și militare pe care le dorește și că celelalte state nu trebuie să împiedice acest drept". Extinderea Alianței, a continuat diplomatul american, "poate aduce mai multă securitate Europei, prin sprijinirea noilor membri în realizarea reformelor importante, permițând astfel continentului, încercat de multe conflicte de-a lungul secolelor, să aibă relații pașnice și previzibile".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara recent că extinderea 'nesăbuită' și 'fără întrerupere' a blocului militar nord-atlantic este o greșeală care 'subminează stabilitatea Europei', iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, afirma că Moscova are nevoie de 'garanții de 100% că nicio țară nu se va gândi la aderarea Ucrainei la NATO'.

La Kiev, însă, majoritatea prooccidentală din noul parlament ucrainean a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, potrivit unui acord de coaliție parafat și făcut public vineri.

Conform textului, parlamentul se angajează să modifice până la sfârșitul anului legislația națională pentru 'a anula statutul de stat nealiniat al Ucrainei' și pentru 'relansarea politicii în vederea aderării la NATO'.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready