Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
11:00    |    12/12/2014

Proiect controversat în Rusia: "Ochiul lui Sauron" ar putea fi amplasat la Moscova. Biserica ortodoxă rusă: " Vor fi consecinţe cumplite"

Un dezvoltator imobiliar vrea să amplaseze în vârful unui bloc turn din Moscova o instalaţie luminoasă care să imite celebrul "Ochi al lui Sauron" ("Eye of Sauron") din romanele scriitorului J.R.R. Tolkien, însă proiectul este aspru criticat de Biserica ortodoxă rusă.

Biserica ortodoxă rusă a lansat deja un avertisment şi a spus că Moscova va avea parte de o serie de "consecinţe cumplite" dacă planul de amplasare a instalaţiei luminoase în vârful acelui bloc turn va fi dus până la capăt, relatează theguardian.com.

Un dezvoltator imobiliar intenţionează să amplaseze un ochi uriaş strălucitor pe acoperişul celui de-al 21-lea etaj al unui bloc turn moscovit, în această săptămână, pentru a marca lansarea pe marile ecrane a părţii finale din trilogia cinematografică "Hobbitul/ The Hobbit", regizată de Peter Jackson pe baza romanului omonim scris de J.R.R. Tolkien.

Atât în romanul "The Hobbit", cât şi în continuarea acestuia, "Stăpânul inelelor", adaptat în trilogia cinematografică omonimă tot de Peter Jackson, "Ochiul lui Sauron" este un cerc uriaş din flăcări, controlat de Sauron, "Lordul întunericului", care îi permite acestuia să vadă orice persoană care atinge un inel deţinător de puteri magice, aflat în centrul acestor cărţi.

Instalaţia urmează să aibă forma unei sfere cu diametrul de un metru, pe acoperişul unui bloc turn de 21 de etaje, cu un show de lumini proiectate din spate, pentru a crea efectul unor imagini 3D, a declarat Polina Murova, purtătoare de cuvânt a companiei aflate în spatele acestui proiect.

Însă, pentru Biserica ortodoxă rusă, răul nu este o ficţiune.

"Acesta este un simbol diavolesc", a declarat Vsevolod Chaplin, coordonatorul departamentului de relaţii publice din cadrul Patriarhiei de la Moscova, pentru postul de radio Govorit Moskva.

"Un astfel de triumf al răului se ridică deasupra oraşului, devenind practic cel mai înalt obiect din oraş. Este oare bine sau rău? Mă tem că este mai degrabă rău. Să nu fiţi surprinşi mai târziu dacă ceva rău se va întâmpla în acest oraş", a adăugat el.

"Ochiul lui Sauron" va fi aprins joi seară la Moscova şi urmează să rămână aprins timp de şapte ore, a anunţat compania care deţine acel bloc turn, Hals Development. Proiectul a fost conceput de un grup de designeri, denumit Svecenie (Iluminare).

Polina Murova spune că proiectul "nu reprezintă o acţiune de promovare" a filmului "Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri" şi că acei designeri sunt pur şi simplu fani ai trilogiei "Stăpânul inelelor" care au contactat din proprie iniţiativă compania Hals Development.

Nu se ştie dacă este vorba de o "intervenţie divină", spun jurnaliştii de la The Guardian, întrucât meteorologii ruşi au prognozat pentru joi seară căderi masive de zăpadă la Moscova, care ar putea să pericliteze reuşita acestui proiect.

Filmul "Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri", lungmetrajul final din trilogia "The Hobbit", în care actorul Martin Freeman interpretează rolul personajului Bilbo Baggins, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 19 decembrie.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready