Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
13:36    |    26/01/2015

Ministrul ucrainean de externe recunoaște că îi vine greu să dialogheze cu omologul său rus

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a recunoscut faptul că îi vine greu să dialogheze cu omologul său rus, Serghei Lavrov, din cauza pozițiilor diferite, într-o intervenție, duminică seara, la postul de televiziune ucrainean '1+1', citat de Ria Novosti.

'Este desigur foarte greu de discutat cu partea rusă. (Serghei) Lavrov nu recunoaște prezența trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei; refuză categoric să admită acest fapt. În pofida sprijinului partenerilor noștri din Germania și Franța, nici nu dorește să vorbească despre restabilirea efectivă a controlului la frontieră; refuză să vorbească de un acord politic', a subliniat ministrul ucrainean de externe.

Referitor la negocierile pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, șeful diplomației Kievului a pledat pentru includerea SUA în procesul de convorbiri.

'Formatul Normandia (Ucraina, Rusia, Germania și Franța) este unul eficient. Acum vorbim despre posibilitatea de a extinde acest format, eventual în contextul Geneva, prin alăturarea SUA și UE' la negocieri', a declarat Klimkin, citat de TASS.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat că nu vede o alternativă la acordurile de la Minsk în procesul de soluționare a situației din Donbas. 'Nu vom permite subminarea acordurilor de la Minsk, totul trebuie să se baze pe ele', a insistat el, în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, pe care l-a convocat de urgență duminică pentru a elabora un răspuns la acțiunile rebelilor.

În urma reuniunii, Consiliul a dispus executivului ucrainean să demareze procedura de sesizare a Curții Penale de la Haga pentru crime împotriva umanității în cazul atrocităților comise de rebelii proruși în estul Ucrainei între 2014 și 2015 și recunoașterea autoproclamatelor 'republici populare' Donețk și Lugansk drept 'entități teroriste' de către comunitatea internațională. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready