Paris
London
New York
Wednesday, 17 April, 2024
Last Update 20:20
18:28    |    26/04/2015

Seism devastator în Nepal: Peste 2.000 de morți; comunitatea internațională se mobilizează pentru a acorda ajutor

Echipele de salvare se confruntă cu distrugeri de proporții și dificultăți în domeniul comunicațiilor după seismul din Nepal ce s-a soldat cu peste 2.000 de morți, un bilanț ce ar urma să crească, în timp ce comunitatea internațională își intensifică eforturile pentru a ajuta țara devastată de cutremur, relatează AFP.

Potrivit poliției nepaleze, cutremurul produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 s-a soldat cu 1.953 de morți numai în Nepal — cel mai grav bilanț al unui seism din ultimii 80 de ani — și zeci în nordul Indiei și în China, iar mii de persoane sunt rănite.

Acest bilanț ar urma să crească și agențiile umanitare aflate la fața locului au dificultăți în evaluarea distrugerilor și nevoilor. 'Este clar că sunt nevoi urgente pentru sinistrați, de adăpost, hrană, apă potabilă, îmbrăcăminte și produse de igienă', a explicat organizația neguvernamentală Christian Aid.

O replică violentă cu magnitudinea de 6,7 a avut loc duminică în Nepal, într-o zonă situată la nord-vest de Kathmandu, în apropiere de granița chineză, a anunțat Institutul american de geofizică (USGS).

Sute de imobile au fost distruse și o parte a capitalei nepaleze a rămas fără curent electric. Șocul a fost provocat și de prăbușirea faimosului turn Dharhara, ce datează din secolul al XIX-lea, una dintre atracțiile turistice majore din centrul istoric al capitalei nepaleze.

Seismul a provocat întreruperea căilor de circulație rapidă în Kathmandu precum și daune pe aeroportul internațional din capitala nepaleză care a fost închis 'din motive de securitate', potrivit directorului Birendra Prasad Shrestha.

Crucea Roșie s-a declarat preocupată de situația localnicilor din zonele rurale izolate, situate în apropierea epicentrului. 'Anticipăm pierderi de vieți omenești și distrugeri considerabile', a avertizat Jagan Chapagain, director pentru Asia-Pacific al Federației internaționale a societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR).

Printre cele 18 victime anunțate duminică se află și 'alpiniști străini', potrivit unui responsabil al Biroului de turism nepalez, Gyanendra Kumar Shrestha. Un inginer american care lucra pentru Google a murit în avalanșa declanșată în urma seismului, a anunțat familia lui.

Elicoptere au reușit să aterizeze pe Muntele Everest ca urmare a ameliorării condițiilor meteorologice pentru a-i salva pe alpiniștii surprinși de avalanșe, în timp ce comunitatea internațională a început să se mobilizeze.

Papa Francisc și-a exprimat solidaritatea cu toți cei afectați de acest dezastru precum și profunda 'tristețe', potrivit cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului.

SUA au anunțat trimiterea de echipe de salvare și deblocarea unui prim pachet de ajutor de un milion de dolari.

India a trimis două avioane de transport militare și China a anunțat trimiterea unei echipe de 62 de salvatori, însoțiți de câini dresați pentru găsirea supraviețuitorilor. Două avioane rusești ce transportă echipe de salvare vor pleca din Rusia duminică, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență.

Experții UE urmează să ajungă la locul dezastrului. Berlinul, Londra, Parisul și Madridul au promis de asemenea ajutoare, în timp ce Norvegia a anunțat alocarea a 3,5 milioane de euro.

FMI s-a declarat pregătit să trimită cât mai curând o echipă în Nepal pentru a ajuta guvernul să evalueze situația macroeconomică și să identifice nevoile financiare ale țării, în coordonare cu Banca Mondială și Banca Asiatică pentru Dezvoltare (BAD).

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready