Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
21:07    |    03/05/2015

Angela Merkel, la Dachau: Germanii nu vor uita niciodată ororile din lagărele de concentrare naziste

Germanii nu vor uita niciodată ororile comise de regimul nazist în lagărele morții, a declarat cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei ceremonii care a avut loc duminică pentru marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Dachau, din apropiere de Munchen, transmite Reuters

Într-un discurs emoționant susținut în fața a 120 de supraviețuitori din 20 de țări și a șase militari americani care au ajutat la eliberarea lagărului, Merkel a declarat că Dachau și alte lagăre ale morții, eliberate spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezintă amintiri eterne ale brutalității regimului nazist.

"Aceste foste lagăre de concentrare s-au aflat în atenția publică în ultimele săptămâni odată cu marcarea a 70 de ani de la eliberarea lor unul după altul", a afirmat Merkel în cadrul unei ceremonii sobre la Dachau, acum memorial cu 800.000 de vizitatori anual.

"Au existat peste tot orori de neînțeles", a mai spus Merkel, devenită în 2013 primul lider al Germaniei care vizitează Dachau.

"Toate ne atrag atenția să nu uităm niciodată. Nu, nu vom uita niciodată. Nu vom uita, de dragul victimelor, de dragul nostru și de dragul generațiilor viitoare", a mai spus ea.

Angela Merkel a făcut totodată apel "să nu închidem niciodată ochii" în fața antisemitismului, potrivit AFP. "Avem datoria să nu închidem niciodată ochii și să nu ne acoperim niciodată urechile în fața celor care îi insultă, amenință sau agresează pe cei ce se declară evrei sau care apără Israelul", a declarat ea, adăugând că iudaismul este "o parte a identității noastre".

Regimul nazist a creat lagărul de la Dachau în martie 1933, la doar câteva săptămâni de la preluarea puterii de către Adolf Hitler, pentru a-și închide rivalii politici. A devenit prototipul pentru a rețea de lagăre în care au fost uciși șase milioane de evrei, precum și romi, ruși, polonezi și homosexuali.

Peste 200.000 de persoane erau închise în lagăr la eliberarea acestuia de către armata americană la 29 aprilie 1945. Imaginile filmate la Dachau, cu deținuți înfometați și mormane de cadavre, au fost printre primele imagini pe care lumea le-a văzut despre Holocaust.

"A fost un șoc teribil, dar nu vom uita niciodată bucuria voastră când ne-ați îmbrățișat și ne-ați adus un steag american cusut de mână pe care l-ați ascuns pentru această ocazie", a declarat un fost soldat american, Alan Lukens. "Naziștii nu v-au putut distruge sufletul", a mai spus el.

Jean Samuel, luptător în Rezistența Franceză, a spus că s-a simțit din nou om în ziua în care au venit americanii. "A fost cea mai frumoasă zi a vieții mele. Coșmarul se încheia în sfârșit", a afirmat el.

Ceremoniile internaționale de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărelor naziste au început la 27 ianuarie la Auschwitz, în Polonia ocupată de naziști. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready