Paris
London
New York
Friday, 01 July, 2022
Last Update 09:51
00:36    |    15/05/2015

Stoltenberg: NATO este îngrijorată de declarațiile Rusiei cu privire la posibila amplasare de arme nucleare în Crimeea

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este îngrijorată de declarațiile Rusiei cu privire la posibila staționare de arme nucleare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia, a declarat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, informează Unian și Reuters.

'Suntem... foarte îngrijorați de declarațiile înaltelor oficialități ruse cu privire la posibilitatea staționării în Crimeea, în viitor, a unor arme nucleare și sisteme pentru transportarea acestora, ceea ce ar provoca o destabilizare' a situației, a spus Stoltenberg. El a adăugat că NATO este 'îngrijorată de eforturile Rusiei de a-și spori prezența în regiunea Mării Negre', avertizând că 'aceasta ar avea noi implicații asupra stabilității regionale'.

Anterior, șeful Departamentului pentru probleme de neproliferare și control asupra armelor nucleare al MAE rus, Mihail Ulianov, a declarat că Rusia ar putea amplasa arme nucleare în peninsula Crimeea.

Totodată, Stoltenberg a insistat asupra faptului că 'anexarea Crimeii de către Rusia este ilegală și ilegitimă'. 'Nu o recunoaștem și nu o vom recunoaște', a adăugat el.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul NATO, secretarul general al Alianței a cerut Rusiei — în numele tuturor țărilor aliate — să înceteze să mai destabilizeze estul Ucrainei; să-și retragă sprijinul față de separatiști; să-și retragă forțele și echipamentul militar din Ucraina și de-a lungul frontierei și să sprijine pe deplin o soluție politică.

Stoltenberg a salutat eforturile Ucrainei de a promova reforma și reconcilierea și a cerut guvernului de la Kiev să continue pe această cale. 'Încurajăm ferm guvernul Ucrainei să-și continue eforturile, cu cea mai mare viteză', a spus secretarul general al NATO, adăugând că 'strânsa noastră cooperare va întări capacitatea Ucrainei de a se apăra'. 'Parteneriatul nostru este puternic și va deveni tot mai puternic', a insistat Stoltenberg.AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready