Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
11:11    |    30/06/2015

Tsipras : Grecia: "Cum să plătim FMI-ul când băncile au fost sufocate?"

Premierul grec, Alexis Tsipras, a confirmat implicit luni seară că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci "au fost sufocate", scrie AFP.

"Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?", s-a întrebat prim-ministrul la postul de televiziune ERT. El a adăugat totuși că, "imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți".

Peste 17.000 de manifestanți spun "nu" "șantajului creditorilor"

Aproximativ 17.000 de persoane, majoritatea simpatizanți ai partidului stângii radicale Syriza, la putere în Grecia, au manifestat luni la Atena și Salonic (nord) în favoarea respingerii măsurilor de austeritate și pentru votul "nu" la referendum, denunțând "șantajul creditorilor", UE și FMI, transmite AFP.

Potrivit estimărilor poliției, peste 13.000 de protestatari s-au adunat în piața Syntagma, în fața parlamentului din centrul Atenei, și 4.000 la Salonic, al doilea oraș ca mărime, situat în nordul țării, cu șase zile înainte de referendumul programat pentru duminică la care grecii sunt chemați să spună "da" sau "nu" noilor măsuri de austeritate propuse de creditori.

Cu câteva ore înainte, mai mulți lideri europeni au îndemnat populația să voteze "da" la referendumul crucial de duminică, insistând asupra faptului că "nu" înseamnă "nu Europei".

China "dorește ca Grecia să rămână în zona euro"

China "dorește ca Grecia să rămână în zona euro" și să ajungă la un acord cu creditorii săi, a afirmat luni premierul chinez, Li Keqiang, aflat în vizită la Bruxelles, potrivit AFP. "Ce dorește China este să vadă o Europă unită, o Europă prosperă și un euro puternic", a declarat Li Keqiang, pentru că "aceasta servește nu doar intereselor Europei, dar și celor ale Chinei" și lumii întregi.

"China a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Europei" și deține de mult timp datorie europeană, a reamintit șeful executivului de la Beijing în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, la încheierea unui summit UE-China, la Bruxelles.

"În plus, este, de asemenea, o chestiune care privește stabilitatea financiară mondială și relansarea economică", a insistat el. "Din acest motiv, China dorește ca Grecia să rămână în zona euro" și "îi îndemnăm pe creditorii în cauză că găsească rapid un acord cu guvernul grec și să avanseze în discuțiile lor, pentru ca atât Grecia cât și Europa să depășească provocările și criza actuală", a subliniat Li Keqiang.

Lavrov: Rusia 'înțelege bine' politica lui Alexis Tsipras

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, 'înțelege bine' politica premierului grec Alexis Tsipras și speră că Uniunea Europeană va evita în Grecia un 'scenariu cu consecințe nefaste', a anunțat luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat citat de AFP.

Difuzarea acestui comunicat survine unei conversații telefonice avute de Lavrov cu omologul său grec, Nikos Kotzias, discuție despre care MAE rus afirmă că a fost inițiată de acesta din urmă. 

Pe lângă criza generată de întreruperea negocierilor dintre Grecia și creditorii ei internaționali după ce premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum prin care populația va decide duminică aprobarea sau respingerea acordului propus de acești creditori, cei doi miniștri au vorbit și despre 'perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale', se mai menționează în text. 

După ce partidul său Syriza (stânga radicală) a câștigat alegerile legislative din luna ianuarie, premierul Alexis Tsipras a dus o politică de apropiere față de Moscova, ajungând să fie caracterizat de unii analiști drept calul troian al Rusiei în Europa.

Tsipras a efectuat două vizite oficiale în Rusia, ultima pe 19 iunie la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg, semnând cu această ocazie un acord pentru extinderea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Greciei, cu ajutorul unei finanțări de circa două miliarde de euro oferite de Rusia. În întrevederea avută atunci cu președintele Vladimir Putin, premierul grec a subliniat că acest acord deschide calea unor 'vaste posibilități de cooperare' între Grecia și Rusia. Agerores

 

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready