Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
02:04    |    02/07/2015

Eurogrupul a decis să nu mai negocieze cu Grecia până la aflarea rezultatelor referendumului

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului de duminică prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali, transmit agențiile AFP și EFE.

'Eurogrupul este unit în decizia sa de a aștepta rezultatul referendumului din Grecia înaintea unor noi discuții (...) Nu punem căruța înaintea boilor', a scris pe Twitter ministrul slovac de finanțe, Peter Kazimir.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetățenilor săi, într-un mesaj televizat, să respingă la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară. El a susținut că dorește astfel să obțină un acord 'mai bun' și mai 'just din punct de vedere social', pe baza 'propunerilor alternative' formulate de guvernul său. Principalele elemente ale acestor propuneri transmise de guvernul grec sunt obținerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

Prin decizia de a nu mai negocia cu Grecia, Eurogrupul s-a aliniat de fapt poziției Germaniei, cancelarul Angela Merkel declarând că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului din 5 iulie. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready