Paris
London
New York
Wednesday, 24 April, 2024
Last Update 20:20
10:39    |    06/07/2015

Tsipras: Referendumul din Grecia a dat guvernului de la Atena 'forță' și a dovedit că 'democrația nu poate fi șantajată'

Opțiunea pentru un 'Nu', împotriva propunerilor creditorilor internaționali, nu înseamnă o 'ruptură de Europa', ci o 'consolidare a puterii noastre de negociere' cu acești creditori, a spus premierul grec Alexis Tsipras într-un mesaj televizat, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului convocat de el pentru ca populația să se pronunțe asupra acestor propuneri, transmit agențiile AFP și EFE.

'Indiferent ce ați votat, acum suntem cu toții unul singur', și-a încurajat el compatrioții, adăugând că referendumul de duminică nu a fost unul cu 'învingători și învinși', consultarea populației fiind 'o victorie în sine', întrucât ea a dovedit că 'democrația nu poate fi șantajată'.

'Vreau să vă mulțumesc tuturor, indiferent ce ați votat. Acum trebuie să restabilim coeziunea socială', a insistat el, lansând un mesaj de unitate. 'În această noapte sărbătorim victoria democrației. Începând de mâine vom munci pentru negocieri', a continuat premierul grec, înainte de a se referi la intențiile sale pentru perioada următoare.

El a menționat că guvernul pe care-l conduce este 'pregătit să reia negocierile pentru un plan de reforme credibile și juste din punct de vedere social', iar 'de această dată problema datoriei externe va fi discutată' și 'prioritatea va fi funcționarea sistemului bancar'. Tsipras a insistat asupra acestui ultim aspect, admițând că cea mai gravă problemă este criza de lichidități cu care se confruntă băncile grecești, astfel că și Banca Centrală Europeană 'și-a dat seama de dimensiunea umană' a acestei crize.

'Sunt conștient că mandatul care mi s-a dat nu este un mandat de ruptură, ci un mandat pentru o soluție sustenabilă', a continuat premierul grec. 'Vom promova reforme. Criteriul nostru va fi justiția socială și transferul greutăților asupra celor înstăriți', a conchis Tsipras.

El a cerut concetățenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaționali, motivând că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creșteri se taxe și reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile. După numărarea a trei sferturi din buletinele de vot, peste 61% dintre participanții la scrutin au votat 'Nu', conform solicitării sale. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready