Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
10:07    |    27/07/2015

Operațiunile militare turce pot 'schimba echilibrul' în Siria și Irak (Davutoglu)

Atacurile aeriene lansate de Turcia împotriva Statului Islamic (SI) și a rebelilor din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) pot 'schimba echilibrul' în Siria și în Irak, a estimat luni premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de AFP.

'Prezența unei Turcii capabile să folosească forța în mod eficient poate duce la schimbarea echilibrului în Siria, în Irak și în întreaga regiune. Toată lumea trebuie să fie conștientă' de aceasta, a spus Davutoglu.

În cadrul unei întâlniri cu editorialiști și redactori-șefi din mass-media turce, șeful guvernului islamo-conservator de la Ankara a asigurat că Turcia nu va trimite trupe terestre în Siria.

'Nu vom trimite trupe terestre' pe teritoriul sirian, a reiterat Davutoglu, dar a adăugat că Turcia 'nu vrea să vadă Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în apropiere de frontiera sa'.

Premierul a justificat ofensiva lansată împotriva jihadiștilor Statului Islamic după atentatul sinucigaș de la Suruc (sud) acum o săptămână, care a fost atribuit SI, și după moartea unui soldat turc, ucis de jihadiști joi.

'Ne-am dorit să ne asigurăm că gruparea plătește scump moartea celor 32 de persoane pentru ca să nu mai comită niciodată un astfel de atac. Uciderea soldatului nostru nu a făcut decât să accelereze reacția noastră', a mai spus el.

Davutoglu a refuzat să dea detalii cu privire la acordul încheiat de Ankara cu SUA pentru utilizarea bazei de la Incirlik (sudul Turciei) pentru atacuri aeriene împotriva jihadiștilor în Siria și în Irak.

Presiunile Turciei în favoarea unei 'zone de interdicție aeriană' în nordul Siriei sunt luate în considerare 'într-o oarecare măsură', a afirmat șeful guvernului de la Ankara.

'Dacă nu trimitem trupe terestre și nu facem nimic, în acest timp anumite elemente (ale opoziției moderate la regimul de la Damasc) care cooperează cu noi pe teren trebuie să fie protejate', a subliniat el.

Operațiunile lansate împotriva PKK vizează 'restabilirea ordinii' în Turcia, a mai explicat Davutoglu. În urma atacului de la Suruc (sud), rebelii kurzi și-au multiplicat atacurile sângeroase împotriva membrilor forțelor de securitate turce, relatează AFP. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready