Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
13:31    |    01/09/2015

Germania: Furtună pe Twitter împotriva unui ministru bavarez care vorbește despre ''un negrotei minunat''

Ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann, a declanșat o furtună de tweet-uri ostile după ce l-a caracterizat pe actorul german de culoare Roberto Blanco drept ''un negrotei minunat'', cu #Neger în fruntea hashtag-urilor utilizate în germană marți dimineața, relatează AFP.

''Roberto Blanco a fost întotdeauna un negrotei minunat, care le-a plăcut mereu majorității germanilor'', a declarat ministrul într-o emisiune consacrată crizei migrației europene. ''Și la FC Bayern (din Munchen) există mulți cu pielea neagră care joacă și fanii FC Bayern consideră aceasta foarte bine'', a spus ministrul la canalul public de televiziune ARD în fața unor invitați uluiți.

Marți dimineața, #Neger (termen peiorativ, negrotei în limba germană) se afla în fruntea hashtag-urilor folosite pe rețelele sociale, în general pentru a-l persifla sau a-l critica pe ministrul bavarez, care face parte din cadrul Uniunii Social-Democrate (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel.

''Un negrotei este minunat atunci când îi amuză pe albi cântând, dansând și jucând fotbal. Rasism'', scrie @Herzistvoll. ''#Hermann n-are printre altele nimic împotriva #Negroteilor care se ocupă de menaj sau lucrează pe câmp'', estimează @TheGoodOldGamer.

Ministrul se justifica marți dimineața în diferite platouri de televiziune, explicând că ieșirea sa este o reacție ironică la comentariul unui bavarez care se plângea de venirea ''negroteilor'' în regiunea sa. ''Altfel, eu nu folosesc niciodată acest cuvânt'', a declarat Herrmann la N24.

Roberto Blanco este un actor și cântăreț de varietăți foarte popular în Germania de decenii. El s-a născut în Tunisia și a obținut cetățenia germană în 1971, potrivit site-ului său de Internet.

Germania, prima țară de destinație în Europa pentru imigranți, estimează la 800.000 numărul solicitanților de azil așteptați în 2015, respectiv de patru ori mai mulți decât în 2014. Țara se confruntă totodată cu o creștere a actelor de violențe rasiste, îndeosebi incendierea unor cămine de refugiați. Cancelarul Angela Merkel a denunțat cu vehemență în ultimele zile violențele și declarațiile rasiste. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready