Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
21:13    |    04/02/2016

Cameron: Participanții la conferința donatorilor pentru Siria au promis un ajutor de 11 miliarde de dolari

Premierul britanic David Cameron a anunțat joi că țările și organizațiile reunite la Londra la conferința donatorilor pentru Siria au promis să ofere 11 miliarde de dolari până în 2020 pentru a-i ajuta pe sirieni, relatează AFP și Reuters.

Potrivit șefului guvernului britanic, statele donatoare au promis 6 miliarde de dolari anul acesta și alte 5 miliarde de dolari până în 2020 pentru a-i ajuta pe sirienii asediați și strămutați.

'La conferința de astăzi s-a strâns cea mai mare sumă acordată vreodată într-o singură zi ca răspuns la o criză umanitară", a declarat Cameron în cadrul unei conferință de presă.

'Ceea ce s-a realizat astăzi nu este o soluție la criză. Este încă nevoie de o tranziție politică", a afirmat șeful executivului britanic.

'Însă, cu promisiunile făcute astăzi, a adăugat el, mesajul nostru către poporul sirian și regiune este clar: suntem alături de voi și vă vom sprijini atâta timp cât va fi nevoie", a spus Cameron.

Investițiile anunțate joi ar urma să permită crearea până în 2018 a până la 1,1 milioane de locuri de muncă pentru refugiații sirieni și comunitățile care îi găzduiesc în țările vecine Siriei, conform declarației finale a conferinței.

Începute în martie 2011, protestele pașnice împotriva regimului Bashar al-Assad s-au transformat într-un război civil în care au murit peste 260.000 de persoane și care a provocat o criză umanitară de proporții. Pe teritoriul sirian trăiesc în prezent circa 13,5 milioane de persoane aflate în situații de vulnerabilitate sau strămutate.

Acest război complex cu mai mulți actori a forțat de asemenea 4,6 milioane de sirieni să se refugieze în țările vecine (Iordania, Liban, Turcia, Irak și Egipt), în timp ce sute de mii au fugit în Europa, uneori cu riscul vieții. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready