Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
02:04    |    10/05/2016

Fiul lui Ben Laden îi cheamă pe jihadiștii din Siria să-și unească forțele

Fiul defunctului Osama Ben Laden, fondatorul rețelei extremiste Al Qaida, i-a chemat pe jihadiștii din Siria să-și unească forțele, subliniind că lupta în această țară devastată de război deschide calea "eliberării Palestinei".

"Națiunea islamică trebuie să se concentreze asupra jihadului în Siria și unificarea rândurilor mujahedinilor acolo", a declarat Hamza Ben Laden, 23 de ani, într-un mesaj audio pe internet, notează AFP.

"Nu mai există scuze pentru cei care continuă să dorească diviziunea și disputele, acum când lumea întreagă s-a mobilizat împotriva musulmanilor", a adăugat el, fără a preciza numele grupurilor jihadiste cărora se adresează.

Filiala siriană Al Qaida, puternicul Front Al-Nusra, ocupă regiuni vaste în Siria și mai multe grupuri islamiste și salafiste i s-au alăturat. La rândul ei, gruparea Statul Islamic (SI), marele rival al Frontului Al-Nusra, controlează de asemenea mari părți din teritoriu.

Ascensiunea grupurilor jihadiste în 2013 a fost favorizată de războiul civil ce devastează Siria din martie 2011 și i-a marginalizat pe rebelii sirieni care și-au pierdut influența, mai notează France Presse.

Mesajul de audio nedatat al fiului lui Osama Ben Laden, ucis în urmă cu cinci ani într-un raid al forțelor speciale americane în Pakistan, intervine după un apel al actualului lider Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, care de asemenea i-a chemat pe jihadiști la unitate în Siria, în timp ce a criticat SI.

"Unitatea este acum o chestiune de viață și de moarte", a spus Zawahiri într-un mesaj audio difuzat sâmbătă pe internet, potrivit grupului de monitorizare a site-urilor islamiste SITE.

Pentru fiul lui Ben Laden, Siria "este cel mai bun câmp de luptă pentru a obține eliberarea Ierusalimului". "Calea de a elibera Palestina este acum mai scurtă datorită revoluției din Siria".

Potrivit serviciilor de informații americane, Hamza era fiul favorit al lui Osama Ben Laden, "creierul" atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite. AGERPRES



 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready