Paris
London
New York
Wednesday, 24 April, 2024
Last Update 20:20
00:50    |    28/06/2016

Șefa guvernului polonez afirmă că "duetul franco-german" nu mai are un rol decisiv de jucat în UE

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat luni că "duetul franco-german" nu mai are un rol decisiv de jucat în reformele care trebuie luate în Uniunea Europeană după Brexit, transmite AFP.

"Nu cred că duetul franco-german poate face ceva nou pentru Uniunea Europeană", a declarat ea la postul public de știri TVP Info.

"Franța și Germania spun: Să aprofundăm integrarea UE. Iar noi spunem: Nu, nu putem continua pe această cale. Acea UE nu mai există. Britanicii au respins această viziune privind UE la referendum", a subliniat Beata Szydlo.

"Da, Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, ea are nevoie de un nou tratat, așa că vom propune schimbări (...) Este nevoie de noi fețe, de o nouă viziune, de o nouă concepție", a adăugat ea, reluând ideea unui nou tratat lansată de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Dreptate și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia.

"Ne aflăm într-o situație în care trebuie să reconstruim UE și să dăm forță Europei. Dacă statele membre lasă UE să se destrame, de acest lucru se va bucura doar (președintele rus) Vladimir Putin", a declarat Beata Szydlo.

Printre "propunerile radicale" pe care Polonia ar urma să le prezinte marți la summitul european este și cea conform căreia rolul principal în UE ar trebui să revină Consiliului European. "Rolul principal și predominant ar trebui asumat în acest moment chiar de Consiliul European, și nu de Comisia Europeană", a declarat șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski după o întâlnire cu nouă responsabili europeni ai afacerilor externe, care a avut loc la Varșovia.

Ministrul britanic al afacerilor europene David Lidington a participat la această întâlnire la inițiativa Poloniei, precum și miniștri sau responsabili de rang înalt din Ungaria, România, Spania, Slovenia, Grecia, Slovacia, Austria și Bulgaria.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready