Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
20:50    |    27/07/2016

Raport: Creșterea nivelului oceanelor va amenința tot mai mult baze militare din Statele Unite

Creșterea nivelului oceanelor ca rezultat al încălzirii globale care intensifică amploarea uraganelor și a inundațiilor de coastă va amenința tot mai mult baze militare de pe coasta de est a Statelor Unite și din Golful Mexic, arată un raport publicat miercuri și preluat de AFP.

Experți ai ONG-ului Union of Concerned Scientists (UCS) au analizat 18 baze militare reprezentative din peste 120 de baze de coastă din întreaga țară pentru a evalua impactul schimbării climatice asupra funcționării lor în următoarele decenii.

"Până în 2050, majoritatea acestor baze vor trece prin de zece ori mai multe inundații decât în prezent", arată Kristy Dahl, cercetătoare în cadrul UCS și coautor al raportului intitulat "Militarii americani pe linia de front a creșterii nivelului oceanelor".

În condițiile unei creșteri mai rapide a nivelului oceanelor în a doua jumătate a secolului al XXI-lea, inundațiile provocate de maree ar putea fi aproape zilnice pentru unele baze, făcând terenul de nefolosit pentru instruirea trupelor și desfășurarea de teste.

Patru din bazele analizate, printre care stația aeronavală de la Key West (Florida) și centrul de recrutare al corpului de marină din Carolina de Sud ar putea pierde între 75 și 95% din terenurile lor până la sfârșitul secolului, conform previziunilor cercetătorilor.

În raport se subliniază că Pentagonul recunoaște deja amenințarea serioasă pe care o reprezintă încălzirea climei pentru bazele militare și insistă pe necesitatea alocării mai multor resurse și a instalării mai multor sisteme de supraveghere pentru a se pregăti în vederea acestui lucru. Însă în luna iunie, comisia de alocări bugetare a Camerei Reprezentanților, cu majoritate republicană, a adoptat un amendament care blochează fondurile Pentagonului destinate aplicării strategiei sale de adaptare la schimbările climatice, arată raportul menționat de AFP.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready