Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
16:18    |    30/08/2016

Marea Britanie: Premierul nu are nicio obligație legală de a consulta Parlamentul în privința declanșării Brexitului

Guvernul britanic nu are nicio obligație legală de a consulta parlamentul asupra declanșării procedurii oficiale de ieșire din UE, dar acesta "va avea un cuvânt de spus", a declarat marți un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, citat de Reuters.

Theresa May a spus că nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, începând procesul oficial de doi ani de ieșire din UE, înainte de sfârșitul anului, pentru a permite guvernului să-și pregătească o strategie.

Unii oponenți ai Brexitului susțin că, întrucât referendumul privind apartenența țării la UE nu este unul constrângător din punct de vedere legal, parlamentarii aleși ar trebui să revizuiască rezultatul votului înainte de declanșarea procesului propriu-zis, dar guvernul insistă asupra faptului că guvernul are atribuții pentru a demara procedura.

Sâmbătă, ziarul Daily Telegraph a relatat că Theresa May nu va solicita un vot în parlament înainte de a invoca articolul 50.

"Voința poporului trebuie respectată și trebuie implementată... Nu există nicio obligație legală de a consulta parlamentul în privința activării articolului 50 — acea poziție a fost clar stabilită", a spus purtătorul de cuvânt presei, adăugând că parlamentul a sprijinit în proporție covârșitoare organizarea referendumului.

"Parlamentul va fi implicat, va avea un cuvânt de spus, opiniile sale vor fi difuzate", a adăugat el.

Firma de avocatură Mishcon de Reya a declanșat o acțiune în instanță pentru a solicita guvernului britanic să obțină aprobarea legislativului înainte de activarea articolului 50. O audiere în acest sens este programată la jumătatea lunii octombrie.

Managerul de investiții din spatele acțiunii juridice a declarat că mulți alegători britanici au fost păcăliți să sprijine Brexitul, fără a realiza că nu există niciun plan credibil.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready