Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
00:06    |    18/09/2016

Consiliul de Securitate al ONU, convocat de Rusia după ce coaliția internațională a bombardat armata siriană

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească sâmbătă la cererea Rusiei, pentru a discuta loviturile aeriene ale coaliției internaționale în Siria, au declarat agenției Reuters surse diplomatice. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a anunțat că Moscova urmează să solicite întrunirea consiliului, iar Siria a cerut condamnarea "agresiunii" americane, după ce lovituri aeriene ale coaliției conduse de SUA au ucis sâmbătă zeci de militari sirieni.

Comandamentul general al armatei siriene a acuzat sâmbătă coaliția internațională condusă de SUA că a bombardat o poziție a trupelor regimului de la Damasc.O lovitură aeriană la Jebel Tharda, în apropierea aeroportului Deir al-Zor, sâmbătă la ora locală 17 (14.00 GMT), a ucis mai mulți soldați sirieni care se pregăteau să atace gruparea Stat Islamic (SI), ceea ce ar reprezenta o "dovadă concludentă" că SUA și aliații lor susțin forțele jihadiste, se afirmă într-un comunicat al armatei siriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, care lucrează cu numeroși observatori pe teren în Siria, a confirmat inițial moartea a 30 de soldați sirieni în urma atacului aerian și a precizat că și aviația militară a Rusiei a bombardat aceeași zonă, simultan cu coaliția internațională condusă de SUA. Ulterior, OSDO a revizuit bilanțul la peste 80 de morți și a precizat că s-a deschis astfel calea pentru cucerirea poziției de la Jebel Tharda de către SI.

Rusia, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Igor Konașenko, a anunțat 62 de morți și aproximativ 100 de răniți în rândul trupelor siriene, ca urmare a patru atacuri aeriene ale coaliției, lansate din Irak. Dacă a fost vorba de o greșeală, aceasta constituie o dovadă a refuzului Statelor Unite de a-și coordona cu Rusia acțiunile în Siria, susține Moscova.

Comandamentul Central din Tampa, statul Florida al forțelor armate americane a recunoscut într-un comunicat de presă efectuarea unui bombardament aerian la Deir al-Zor, cu intenția de a lovi gruparea Stat Islamic, și a precizat că misiunea a fost întreruptă după ce oficialități ruse au informat că este posibil ca loviturile să fi căzut asupra unor poziții ale armatei siriene. Documentul militar american, citat de DPA, afirmă că "Siria reprezintă o situație complexă cu diferite forțe militare și miliții în apropiere unele de altele, dar forțele coaliției nu ar lovi intenționat unități militare siriene cunoscute", iar Rusia a fost informată din timp asupra loviturilor aeriene care urmau să țintească zone deja lovite în operațiuni anterioare.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready