Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
21:00    |    12/03/2017

Erdogan califică Olanda drept o 'republică bananieră' care 'va plăti' pentru obstrucționarea mitingurilor turcilor

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat duminică Olanda drept o 'republică bananieră' și a promis acestei țări că 'va plăti prețul' pentru decizia de împiedica manifestații ale comunității turce la care urmau să participe miniștri din guvernul de la Ankara, relatează agenția EFE.

Într-un discurs susținut în localitatea Kocaeli, în estul țării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relațiile cu Olanda. Această țară a interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam și a expulzat-o, de asemenea, pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susține reforma constituțională promovată de Erdogan.

'Ce ați vrea să rezolvăm? Să vedem! Deocamdată nu ați plătit prețul. Mai întâi trebuie să plătiți factura', a spus Erdogan, referindu-se la Olanda. Aceasta 'nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră', a continuat el.

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal își dispută la alegerile de miercuri primul loc cu formațiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfășurarea acelor mitinguri 'din rațiuni de securitate'. El a mai spus că dorește o detensionare a situației, dar nu a prezentat scuzele cerute de autoritățile de la Ankara.

În replică, Erdogan a afirmat că dacă Rutte 'sacrifică relația cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti prețul'. 'Occidentul și-a arătat adevărata față. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înșelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident', a susținut Erdogan în intervenția sa de duminică.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready