Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
23:44    |    15/03/2017

Turcia anunţă că a sosit momentul reevaluării acordului cu Uniunea Europeană privind migraţia

Declaraţia a fost făcută de ministrul turc pentru relaţia cu UE, în plin scandal cu Olanda. Între timp, preşedintele Erdogan îşi continuă atacurile virulente: denunţă ceea ce numeşte fascism în Europa şi impută acum Olandei masacrul de la Srebrenica.

Relaţiile dintre Turcia şi mai multe state europene sunt tot mai complicate, după ce acestea au interzis mitinguri ale turcilor pe teritoriile lor, care vizau întărirea spirjinului pentru preşedintele Erdogan în perspectiva referendumului de luna viitoare.

Liderul de la Ankara continuă să susţină public că spiritul fascismului umblă liber prin Europa. A acuzat Olanda că a masacrat 8000 de bosniaci musulmani la Srebrenica, enclavă care se afla acum 2 decenii sub protecţia căştilor albastre olandeze. Premierul Rutte a reacţionat imediat la nuanţele sensibile, apreciind că este vorba despre o falsificare grosolană a istoriei.

În plin scandal european, Turcia ameninţă cu acordul privind migranţii, care a intrat în vigoare anul trecut.

Ministrul turc pentru relaţia cu UE, Omer Celik: "În opinia mea, a devenit clar că UE nu-şi ţine promisiunile. Este opinia mea. Turcia nu are nicio responsabilitate pentru această înţelegere. De aceea, ar putea să reevalueze acordul privind migranţii când doreşte şi cum doreşte".

În acest război al nervilor, cei mai puternici lideri ai UE au luat apărarea Olandei. Jean Claude Juncker s-a declarat scandalizat şi a spus că nu va accepta niciodată comparaţia între nazişti şi guvernele actuale.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: „Olanda e Europa şi azi vreau să spun că Europa e Olanda. Un loc al libertăţii şi al democraţiei. Dacă cineva vede fascism în Rotterdam, e complet desprins de realitate”.

Bild, ziarul german cu cel mai mare tiraj, a ales pentru prima pagină un editorial virulent împotriva preşedintelui turc pe care îl numeşte "micul om din Bosfor" atins de "nebunia puterii" şi îl declară persona non grata în Germania.

TVR

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready