Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
11:03    |    07/04/2017

Cancelarul german Merkel și Hollande susțin loviturile aeriene americane din Siria

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au dat vineri publicității o declarație comună de sprijinire a loviturilor aeriene americane asupra unei baze militare siriene, ca răspuns la un atac chimic atribuit regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, relatează DPA și AFP.

Al-Assad ''poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluție. Folosirea repetată a armelor chimice de către el și crimele lui contra propriei populații nu puteau rămâne nepedepsite'', susțin Merkel și Hollande.

Comunicatul comun franco-german dă asigurări că Parisul și Berlinul ''își vor continua eforturile cu partenerii lor în cadrul ONU pentru a sancționa'' folosirea armelor chimice de către guvernul sirian.

Palatul Elysée a precizat că SUA au informat Franța și Germania cu ''o oră sau două'' înaintea efectuării loviturilor aeriene americane.

Atacurile aeriene americane asupra bazei Shayrat, din provincia siriană Homs, s-au soldat cu șase morți, mai mulți răniți și importante pagube materiale, conform unui comunicat al armatei siriene difuzat vineri dimineață.

Aceste lovituri aeriene, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete de croazieră" Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puțin 86 de morți — dintre care 30 de copii — și a provocat indignarea internațională.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready