Paris
London
New York
Monday, 25 June, 2018
Last Update 12:52
20:09    |    08/05/2017

Alegeri în Franța: Macron a obținut 66,10% din voturi, față 33,90% pentru Le Pen

Emmanuel Macron, un politician de centru proeuropean, a fost ales duminică președinte al Franței cu 66,10% din sufragii, devansând-o la mare distanță pe rivala sa de extremă-dreapta Marine Le Pen, care a obținut 33,90% din voturi, potrivit rezultatelor finale difuzate luni de Ministerul de Interne francez, citate de AFP.

Absenteismul a fost de 24,52%, nivel record după 1969. Transferul de putere între președintele ales și șeful statului la final de mandat, socialistul Francois Hollande, este prevăzut pentru weekendul următor.

Transferul de putere către președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, va avea loc duminică, la Palatul Elysée, a anunțat luni actualul șef al statului, François Hollande, cu ocazia ceremoniei de marcare a 72 de ani de la capitularea Germaniei naziste, transmit AFP și EFE.
 
Alegerea centristului proeuropean Emmanuel Macron la președinția Franței în fața rivalei sale de extremă-dreapta Marine Le Pen constituie o victorie asupra populismului și o ușurare pentru Europa, dar greul abia acum începe pentru cel mai tânăr președinte al Franței, scrie luni presa străină și franceză, consultată de AFP. 

Emmanuel Macron intenționează să meargă în vizită la cancelarul german Angela Merkel la scurt timp după învestirea sa în funcție, a declarat Sylvie Goulard, membră a Parlamentului European și o apropiată a lui Macron, relatează DPA.

Merkel și Macron au avut o convorbire telefonică duminică seara după anunțul rezultatului alegerilor, potrivit lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Merkel i-a spus lui Emmanuel Macron că ''dorește cu nerăbdare o cooperare strânsă.....în spiritul prietenei tradiționale franco-germane'', a spus Seibert.

Pentru moment nu se cunoaște data exactă la care noul președinte francez se va întâlni cu cancelarul german.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready