Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
16:34    |    06/06/2017

Serghei Lavrov: UE și SUA încearcă să pună vina pentru propriile probleme pe umerii Rusiei

Țările Uniunii Europene (UE) și SUA încearcă să pună vina pentru propriile lor probleme pe umerii Moscovei, a declarat marți șeful diplomației ruse Serghei Lavrov în fața studenților Universității Federale Baltice din Kaliningrad, informează agenția de presă TASS.

'În ultimul timp, Rusia este acuzată de faptul că ar încerca să se amestece în treburile interne ale SUA, ale statelor europene, că încearcă să submineze unitatea Europei. În acest sens, nu pot să nu-l citez pe Immanuel Kant: 'Capacitatea de judecată este un dar special, care necesită exercițiu, dar care nu poate fi învățat'', a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe al Rusiei, 'este evident că toată această isterie are drept scop ca în locul unei judecăți critice asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul UE, care traversează o criză sistemică, să se pună vina pe alții pentru propriile probleme și eșecuri'.

Totodată, Serghei Lavrov a dat asigurări că Moscova este 'sincer interesată ca UE să fie puternică și unitară, capabilă să-și decidă singură prioritățile de politică externă, fără să se 'șoptească' din afară'.

Referitor la SUA, șeful diplomației ruse și-a exprimat speranța că Washingtonul își va revizui abordările față de Moscova. 'În încercarea de a rejuca rezultatele alegerilor, în SUA se joacă o bacanală antirusească, fără nicio dovadă (împotriva Rusiei). Toate acestea creează o agendă artificială, suprarealistă în spațiul mediatic, distrăgând atenția de la obiective pentru toți importante: elaborarea unor abordări comune la amenințări reale, nu inventate', a subliniat Lavrov.

'Sunt convins că în cele din urmă această petrecere zgomotoasă se va răsufla și liderii Occidentului vor conștientiza interesele de bază ale națiunilor lor și vor reveni la relații normale cu Federație Rusă', a mai spus ministrul de externe rus.

În același discurs susținut în fața studenților, Lavrov a estimat că NATO își extinde prezența militară și infrastructura NATO în regiuni ce se învecinează cu Rusia, inclusiv la granița cu regiunea Kaliningrad, încălcând grosolan Actul Fondator Rusia-NATO din 1997.

Potrivit șefului diplomației ruse, obiectivele fixate în acest document, precum și în Declarația de la Roma privind o nouă calitate a relațiilor dintre Rusia și NATO — depășirea urmelor de confruntare și concurență, consolidarea încrederii reciproce și a cooperării — nu au fost atinse. 'În primul rând, pentru că NATO a rămas o instituție a războiului rece, incapabilă să reacționeze adecvat la provocările noului mileniu', și-a exprimat convingerea Lavrov.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready