Paris
London
New York
Tuesday, 23 April, 2024
Last Update 20:20
13:15    |    29/06/2017

Numărul imigranților din țările OCDE a atins un număr record de 5 milioane în 2016

Migrația în și între cele 35 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a atins un record de aproape 5 milioane de persoane în 2016, a anunțat joi OCDE în raportul său anual privind migrația, relatează DPA și AFP.

Cifrele pentru anul 2015 arătau că migrația în țările OCDE atinsese cel mai înalt nivel înainte de izbucnirea crizei economice în 2008, 4,7 milioane comparativ cu recordul de 4,73 milioane atins în 2007, a precizat OSCE din care fac parte în principal țări industrializate.

Valul de refugiați a stat la baza creșterii migrației în 2015 și 2016, cu 1,6 milioane de solicitări de azil înregistrate în fiecare an în țările OCDE. În total, "circa 1,5 milioane" au obținut azil, se arată în raport.

Pentru al patrulea an consecutiv, Germania a fost țara cu cele mai multe solicitări de azil în 2016 (675.000 de solicitări), urmată de SUA (260.000), Italia (120.000), Franța și Turcia (80.000), relatează AFP.

Principalele țări de proveniență a migranților în 2015 au fost China, Siria, România, Polonia și India, notează DPA.

Studenții au fost de asemenea o componentă majoră a migrației, cu peste 3 milioane de studenți la nivel internațional înscriși în învățământul superior în țările OCDE în 2014. Mai mult de o cincime dintre aceștia au provenit din China.

Circa 1,5 milioane de muncitori din UE au fost înregistrați de angajatorii lor în alte țări membre ale Uniunii Europene, în baza unei directive europene care scutește angajatorii să respecte unele acorduri locale de salarizare și care le permite să plătească contribuții la asigurările sociale în țara lor de origine. Aceasta a înregistrat o creștere de 80% în decurs de zece ani, a spus OCDE. În orice caz, durata medie a înregistrărilor a fost de numai 98 de zile.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), franceza: Organisation de coopération et de développement économiques.

Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acționa ca un stimulent puternic pentru îmbunătățirea politicii și pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate. Cele 34 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerțul mondial și 20 la sută din populația lumii
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready