Paris
London
New York
Monday, 23 July, 2018
Last Update 19:53
10:41    |    04/08/2017

Papa Francisc "iubește China", a declarat un oficial de la Vatican, în timpul unei vizite în această țară

Papa Francisc "iubește China" și Vaticanul speră ca această țară să aibă parte de un viitor minunat, a anunțat vineri un cotidian oficial chinez, care a citat un oficial catolic aflat în vizită la Beijing, a cărui declarație a fost interpretată ca un act de bunăvoință, în pofida relației tensionate dintre cele două state, informează Reuters.

Papa Francis și-ar dori să pună capăt dezacordurilor vechi de câteva decenii cu China, unde catolicii sunt divizați între aceia care îi sunt loiali și cei care aparțin unei biserici catolice oficiale care este controlată de statul chinez.

În iunie, China a spus că se opune intervențiilor străine în treburile sale interne, după ce Vaticanul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta unui episcop chinez despre care a spus că a fost "înlăturat".

Prezent la Beijing, unde participă la o conferință dedicată transplantului de organe, monseniorul Marcelo Sanchez Sorondo, directorul Academiei Pontificale de Științe de la Vatican, a transmis mesajul de bunăvoință al papei Francisc, potrivit cotidianului Global Times.

"Papa Francisc iubește China și iubește poporul Chinei, istoria sa și populația sa. Sperăm că această țară va putea avea parte de un viitor minunat", a spus prelatul catolic, citat de același cotidian chinez.

În februarie, Ministerul de Externe al Chinei a încercat să relativizeze importanța unei conferințe organizate la Vatican, dedicată traficului de organe și la care au participat oficiali de top din domeniul sănătății, spunând că acea întrunire nu avea probabil nicio legătură cu relațiile bilaterale dintre Vatican și China.

Un obstacol în calea îmbunătățirii relațiilor bilaterale este chestiunea forului care ar trebui să numească prelații din vârful ierarhiei clericale din China.

China spune că episcopii trebuie să fie numiți de comunitatea catolică chineză și refuză să accepte autoritatea papei, pe care îl consideră șeful unui stat străin, care nu are dreptul să se amestece în chestiunile interne ale sale.

Cele două tabere se află într-o dispută îndelungată, ce a început odată cu expulzarea misionarilor străini din China, după ce comuniștii au preluat puterea în această țară în 1949.

O altă sursă de divergențe este menținerea de către Vatican a unor relații oficiale cu Taiwanul — o țară recunoscută pe plan internațional de doar 20 de state, inclusiv de Vatican, dar pe care China o consideră o provincie chineză rebelă, care trebuie recuperată prin orice mijloace, inclusiv prin forță.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready