Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
00:55    |    11/08/2017

Trump își intensifică retorica la adresa Phenianului: Poate "foc și furie" nu a fost destul de dur

Președintele american, Donald Trump, și-a intensificat joi retorica la adresa Coreii de Nord, spunând că aceasta trebuie să fie "foarte, foarte neliniștită" dacă chiar se gândește la un atac asupra SUA sau aliaților săi, după ce Phenianul declarase că lucrează la planuri de a lansa rachete pe deasupra Japoniei care să cadă lângă teritoriul american Guam din Pacific, transmite Reuters.

"Poporul nostru este în siguranță. Aliații noștri sunt în siguranță. Și vă spun un lucru: Coreea de Nord mai bine și-ar reveni sau vor avea probleme cum puține națiuni au avut vreodată în lumea asta", le-a declarat Trump jurnaliștilor în New Jersey, unde s-a întâlnit cu responsabili din domeniul securității naționale.

Departe a-și atenua discursul de marți, când a promis "foc și furie" împotriva regimului lui Kim Jong-Un, Donald Trump a spus că poate cuvintele sale nu au fost suficient de dure.

"Poate nu a fost destul de dur. Ei fac asta țării noastre de mult timp, de mulți ani. Și e timpul ca cineva să apere poporul american și popoarele altor țări", a adăugat Trump.

Întrebat dacă ar lua în considerare o lovitură preventivă asupra Coreii de Nord pentru a o împiedica să lanseze un atac nuclear împotriva Statelor Unite, Trump a răspuns: "Vom vedea ce se întâmplă".

"Dacă Coreea de Nord întreprinde ceva, fie și gândindu-se să atace pe oricine iubim sau reprezentăm, sau pe aliații noștri ori pe noi, ei trebuie să fie foarte, foarte neliniștiți. (...) Pentru că li se vor întâmpla lucruri pe care nu le-au crezut posibile", a adăugat liderul american.

Coreea de Nord a afirmat joi dimineață că președintele american Donald Trump este "lipsit de rațiune" și că doar forța funcționează în cazul său, a indicat agenția oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Potrivit KCNA, armata nord-coreeană își va încheia la mijlocul lunii august planurile privind un atac împotriva teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific de o importanță strategică pentru Statele Unite. Acest plan, care ar conține un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-Un și va constitui un "un avertisment crucial la adresa SUA", precizează agenția.

Aceste patru rachete, potrivit KCNA "vor zbura 17 minute și 45 de secunde pe o distanță de 3.356,7 km și vor cădea în mare la 30 sau 40 km de Guam".

Această insulă îndepărtată de circa 550 km2 reprezintă un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia, unde locuiesc 162.000 de persoane. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se afla o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2, provenite din B-1.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready