Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
20:50    |    09/10/2017

Lavrov: Statele Unite riscă să provoace o "escaladare" a tensiunilor din peninsula coreeană, prin pregătirile militare

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat luni pe omologul său american, Rex Tillerson, că Washingtonul riscă să provoace "o escaladare inacceptabilă" a tensiunilor cu Coreea de Nord, transmite AFP.

Într-o discuție telefonică avută cu secretarul de Stat al SUA, Lavrov a considerat "inacceptabilă o escaladare a tensiunilor din peninsula coreeană, la care conduc pregătirile militare americane din regiune", potrivit unui comunicat al ministerului rus de Externe.

Șeful diplomației de la Moscova a făcut apel la o rezolvare a divergențelor "exclusiv prin mijloace diplomatice".

Sâmbătă, președintele american, Donald Trump, a afirmat că eforturile diplomatice întreprinse în direcția Phenianului au eșuat. "Îmi pare rău, dar va merge un singur lucru", a adăugat el, fără a preciza care.

În urmă cu o săptămână, el a indicat, pe Twitter, că i-a spus lui Tillerson că-și pierde timpul negociind, după ce acesta confirmase existența unor contacte între SUA și Coreea de Nord.

Statele Unite și Coreea de Sud au organizat în septembrie exerciții în apropiere de frontiera puternic militarizată cu Coreea de Nord.

China a propus un plan, susținut de Rusia, care prevedea o suspendare a programului de înarmare nucleară al Coreei de Nord în schimbul opririi exercițiilor militare americane în regiune.

Președintele american a amenințat Phenianul cu "distrugerea totală" în caz că regimul nord-coreean va ataca primul.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready