Paris
London
New York
Wednesday, 17 April, 2024
Last Update 20:20
09:42    |    20/10/2017

Angela Merkel dorește reducerea finanțării UE către Turcia

Mai multe țări membre ale UE, în frunte cu Germania, au pledat joi pentru o reducere sau o "redirecționare" a finanțării legate de negocierile de aderare cu Turcia, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara, relatează France Presse și Reuters.

"Mă voi angaja (...) pentru ca ajutoarele de preaderare la UE pe care le dăm să fie reduse", a declarat cancelarul german Angela Merkel, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. "Este important ca în această problemă Consiliul European (care reunește liderii celor 28 de țări ale Uniunii) să acționeze în mod unit. Este o cerință centrală pentru mine", a spus Merkel.

"Evoluția statului de drept în Turcia se îndreaptă într-o direcție greșită, în opinia noastră, și avem îngrijorări foarte serioase (...), nu numai pentru că mulți germani au fost arestați", a adăugat ea.

În timpul recentei campanii electorale, cancelarul german a făcut valuri când a anunțat că va propune omologilor săi europeni să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE. Dar cei mai mulți lideri europeni nu vor să respingă definitiv un partener strategic, Turcia reprezentând un factor esențial în limitarea afluxului de migranți sau în lupta împotriva terorismului jihadist. Totuși, mulți dintre ei au exprimat joi critici față de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eșuat din iulie 2016. Negocierile de aderare între UE și Turcia "sunt de fapt înghețate, într-un punct mort", a insistat premierul belgian Charles Michel.

UE a înghețat anul trecut deschiderea de noi capitole în cadrul acestor negocieri, începute în 2005, și refuză să modernizeze uniunea vamală cu Turcia atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă. "Turcia este foarte departe de aderare și aceasta va rămâne așa", a declarat premierul olandez Mark Rutte.

Cu toate acestea, premierii Michel și Rutte consideră că este mai bine ca finanțarea prevăzută în negocierile de aderare să fie "redirecționată". Ideea este ca banii să fie direcționați de la guvern spre domenii ca migrația sau organizațiile neguvernamentale turce, a explicat Rutte, subliniind totodată că "astăzi nu va exista nicio decizie" în acest sens.

Cele 28 de state membre așteaptă pentru începutul anului 2018 o evaluare a acestor finanțări — care în mare parte au fost deja alocate ONG-urilor sau programelor, și nu direct guvernului — de către Comisia Europeană. Europenii anticipau o finanțare de preaderare în valoare de 4,45 miliarde de euro pentru Turcia în perioada 2014-2020, dar numai 368 de milioane de euro au fost alocate proiectelor până în prezent.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready