Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
12:22    |    30/10/2017

Criza din Catalonia nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune

Criza politică din Catalonia, unde parlamentul regional a declarat unilateral independența, măsură urmată de decizia guvernului central de la Madrid de impunere temporară a administrării directe, nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune, după cum au apreciat reprezentanții mai multor asociații ale românilor, dar și români care lucrează în Spania.

''Românii nu sunt afectați în niciun fel pentru moment. Deocamdată s-au schimbat capetele și așteptăm să vedem care sunt consecințele. Dacă funcționarii superiori acceptă noua comandă de la Madrid, atunci totul se îndreaptă spre o campanie electorală liniștită pentru 21 decembrie și vom vedea atunci'' ce se va întâmpla, a declarat luni, pentru AGERPRES, Sebastian Hulub, reprezentant al Centrului Cultural RoBarna din Barcelona.

El a adăugat că firmele care și-au mutat sediile sociale temporar din regiunea catalană sunt cele listate la bursă, de care 'depind banii investitorilor — în general bani care nu sunt din Catalonia—, însă investiții se fac în continuare, proiectele merg înainte și sunt finanțate'. ''Imaginați-vă că prin piață se zvonea că o să plece SEAT. O bancă pleacă, își închide calculatorul și se mută la Madrid, dar o industrie cu 20.000 de angajați nu pleacă nicăieri'', a adăugat el.

La rândul său, Marius Wili Sârbu, avocat român din Madrid, a apreciat că actuala criză din Catalonia este mai degrabă o problemă la nivel politic, 'care afectează mai puțin persoanele care nu au de-a face cu organizarea politică'.

''S-a creat un val de imagine, (susținătorii independenței Cataloniei, n.r.) s-au pus de multe ori în poziție de victime. (...) Ca opinie personală, în Catalonia au fost foarte multe acte de corupție. De la 1 ianuarie 2018 urmează să se introducă accesul direct la informație privind conturile bancare din Andorra și atunci foarte mulți parlamentari din Catalonia care au bani acolo ar fi fost într-o situație extrem de riscantă — de aici și graba declarării independenței. Numai că Spania este un stat cu o legislație foarte bine pusă la punct, ce cuprinde toate aspectele, inclusiv acesta, deși când s-a adoptat Constituția, în 1978, probabil nimeni nu s-a gândit că se va ajunge până aici. Dar au pus articolul 155 în discuție și astăzi este prima dată când se pune în aplicare după ani și ani'', a explicat Sârbu pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, efectul negativ pentru Catalonia este schimbarea sediilor sociale ale companiilor, pentru că nu este vorba despre relocarea totală a acestora.

Președinta Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia (FARA), Gabriela Stan, a notat că 'deocamdată toată lumea așteaptă, românii încă nu s-au speriat și nu caută să se mute masiv din Catalonia'.

''Cred că nimeni nu știe ce se va întâmpla. Este adevărat că în ultima lună mai multe companii și-au mutat sediul social din Catalonia către Valencia, Baleare, Madrid etc. Probabil vor fi români afectați de șomaj, așa cum vor fi și catalani. Totuși, nu cred că situația este atât de alarmantă, așa cum arătau unele articole în presa din România'', a menționat ea.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready