Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
20:00    |    06/12/2017

Turcia și Iranul condamnă recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaște orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca 'iresponsabilă', transmite Reuters.

''Condamnăm declarația iresponsabilă a administrației Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului și prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administrației americane să reconsidere această decizie greșită care poate avea consecințe negative și să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric și identitatea multiculturală ale Ierusalimului'', se menționează în declarația diplomației turce.

La scurt timp după anunțul făcut de președintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în fața consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general pașnic, deși unii demonstranți au aruncat monede și alte obiecte către consulat.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia 'unilaterală' a președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

''Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franța nu o aprobă și care este contrară dreptului internațional și tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internațională care privește întreaga comunitate internațională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni și palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Națiunilor Unite'', a declarat Macron într-o conferință de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franța și Europa susțin soluția coexistenței a două state — unul israelian și unul palestinian — și a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părțile interesate pentru găsirea unei soluții.

Anunțul lui Trump a fost condamnat și la Teheran, unde președintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală și va duce la sporirea instabilității în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între țările musulmane pentru a se opune deciziei 'periculoase' a administrației Trump. El a adăugat că Israelul este 'responsabil pentru întreaga instabilitate și insecuritate' din regiune.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready