Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
18:46    |    01/01/2018

Nu distrugeţi speranţele migranţilor, a spus papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii

Papa Francisc i-a descris pe migranţi şi pe refugiaţi ca pe ''fiinţele cele mai firave şi neajutorate'' din lume în tradiţionale cuvântare din prima zi a anului prin care a dorit ''să facă auzită vocea'' oamenilor şi să îndemne liderii să facă mai mult pentru a-i ajuta, informează Reuters.

Suveranul pontif le-a amintit celor aproximativ 40.000 de persoane care s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican că a ales problema migranţilor şi refugiaţilor ca temă pentru Ziua Mondială a Păcii, sărbătoare marcată de Biserica Catolică în fiecare an, la 1 ianuarie.

''Pentru pacea la care are toată lumea dreptul, mulţi sunt gata să-şi rişte vieţile într-o călătorie care este, de cela mai multe ori, lungă şi periculoasă, sunt dispuşi să depună efort şi suferinţă''.

''Haideţi să nu distrugem speranţa din inimile lor, să nu le sufocăm speranţele pentru pace!''

În toate regiunile lumii, mişcările masive de persoane au ajuns la vârful agendei politice, iar Francisc a făcut din problema refugiaţilor o temă centrală a pontificatului său.

În timpul unei călătorii în Myanmar şi Bangladesh efectuată anul trecut, papa s-a întâlnit cu refugiaţi musulmani şi a făcut apel la măsuri hotărâte pentru a rezolva problemele politice care au determinat atâţia oameni să-şi părăsească locuinţele.

Papa a criticat de asemenea intenţia manifestată de preşedintele american Donald Trump de a construi un zid de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic pentru a nu permite intrarea ilegală a migranţilor.

În predica ţinută în prima parte a zilei de luni, Francisc a spus că toată lumea ar trebui să aibă grijă de sufletul său păstrând un moment de reculegere în fiecare zi ''pentru a ne păstra independenţa şi a nu ceda în faţa banalităţii consumerismului, vacarmului reclamelor, cuvintelor goale, fluxului atotputernic al pălăvrăgelilor golite de semnificaţie şi al strigătelor răspicate''.

Într-un mesaj dat publicităţii în noiembrie, în avanpremiera Zilei Mondiale a Păcii, Francisc a spus că politicienii care stârnesc teama de refugiaţi, îndeamnă la violenţă şi rasism. A recunoscut că prezenţa migranţilor poate accentua problemele existente într-o ţară, dar a făcut apel la găsirea unor modalităţi practice cu care să fie întâmpinaţi refugiaţii.

Papa a spus luni: ''Este important ca toată lumea să-şi ia angajamentul, de la instituţiile civile şi cele din domeniul educaţiei, la societăţile de binefacere şi organizaţiile bisericii, pentru a asigura un viitor paşnic pentru refugiaţi, migranţi, toată lumea''. AGERPRES






 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready