Paris
London
New York
Sunday, 16 June, 2019
Last Update 20:21
01:38    |    25/07/2018

Trump: SUA sunt gata să facă o 'înţelegere reală' cu privire la programul nuclear al Iranului

Preşedintele american, Donald Trump, a lăsat deschisă marţi posibilitatea negocierii unui acord de denuclearizare a Iranului, transmite Reuters.

"Vom vedea ce se întâmplă, dar suntem gata să facem o înţelegere reală, nu una precum cea realizată de administraţia anterioară, care a fost un dezastru", a spus Trump, într-un discurs adresat veteranilor de război.

Iranul a respins luni avertizarea furioasă a lui Trump conform căreia Teheranul riscă să suporte consecinţe grave, "aşa cum puţini au suferit în istorie", dacă va mai ameninţa Statele Unite.

"Fiţi prudent!", i-a răspuns luni pe Twitter preşedintelui american ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, la câteva ore după un avertisment de o rară virulenţă a lui Donald Trump la adresa Iranului, relatează AFP.

Folosind majuscule ca şi Donald Trump cu o zi înainte, Zarif a postat în engleză: "Nu suntem impresionaţi".

Duminică, preşedintele american i-a adresat un mesaj preşedintelui iranian Hassan Rohani: "Nu mai ameninţaţi niciodată SUA sau veţi suporta consecinţe cum puţini au suferit în istorie".

"Nu mai suntem o ţară care suportă vorbele voastre demente despre violenţă şi moarte. Aveţi grijă!", a continuat liderul de la Casa Albă.

Mesajul a fost postat după ce Rohani l-a avertizat pe liderul american "să nu tragă tigrul de mustăţi", dând asigurări că un conflict cu Iranul ar fi "mama tuturor războaielor".

În baza acordului încheiat între Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) în 2015 la Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor economice paralizante.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, pe 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acordul nuclear cu Iranul, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ sau investesc în această ţară. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready