Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
12:32    |    12/04/2019

Brexit: Trebuie să fie respectat votul britanicilor, consideră Parisul

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, a insistat vineri asupra necesităţii de a fi 'respectate' rezultatele referendumului asupra Brexitului pentru a evita o nouă derivă democratică, informează France Presse.

'Cerinţa noastră este ca votul să fie respectat. Dacă se fac alegeri este necesar să se respecte votul', a insistat noul secretar de stat, numit la 31 martie, într-o declaraţie pentru postul de radio France Inter.

Contrariul ar fi 'extrem de periculos', a adăugat ea, cu o lună înainte de alegerile europene, care ar putea duce la o ascensiune a populiştilor şi eurofobilor.

Ea a evocat în această privinţă 'punerea în discuţie a votului' francezilor în 2005 asupra proiectului de Constituţie europeană.

'Cert este că francezii au votat democratic într-un referendum (în 2005) şi apoi am schimbat poziţia', a spus ea.

La 29 mai 2005, francezii au respins proiectul Constituţiei europene, urmaţi la 1 iunie de olandezi. Textul va fi îngropat, dar parţial aplicat prin Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la sfârşitul anului 2009.

'Din fericire avem Tratatul de la Lisabona, cred că este un lucru bun că Europa continuă, dar democratic s-au încălcat lucruri prin punerea în discuţie a votului democratic', a apreciat secretarul de stat francez.

Nemulţumirea socială a 'vestelor galbene' şi 'marea dezbatere' care a urmat cu privire la aşteptările francezilor pledează în această direcţie, a subliniat ea.

'Marea dezbatere ne-a arătat că francezii vor o democraţie mult mai transparentă, la care să participe mult mai mult şi care respectă mult mai mult ceea ce ei spun', a afirmat Amélie de Montchalin.

Referitor la Regatul Unit, 'trebuie să întoarcem pagina Brexitului', a îndemnat ea. 'Nu sunt ministru pentru Brexit. Mi s-a cerut să implementez un proiect european', a insistat ea.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready