Front Page Bucharest Herald http://www.bucharestherald.ro/component/content/frontpage Sun, 05 May 2024 13:17:17 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Filmul „Coroana României”, lansat cu succes în Portugalia, țară cu o istorie monarhică de 8 secole http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60458-2024-05-03-13-38-28 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60458-2024-05-03-13-38-28

Filmul „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu, documentar ce vorbește în premieră despre istoria încoronărilor din țările române, a fost lansat cu succes în Portugalia, țară cu o tradiție monarhică de aproape opt secole. Povestea Coroanei Române a fost spusă la ICR Lisabona în chiar ziua în care țara lui Luís Vaz de Camões sărbătorea 50 de ani de la Revoluția Garoafelor.

O sală neîncăpătoare

Cu 30 de minute înainte de ora anunțată pentru proiecția filmului, sala Institutului Cultural Român, situat în celebrul cartier Alfama din Lisabona, a devenit neîncăpătoare. Publicul, unul cu adevărat internațional, a fost format din români și portughezi, dar și din francezi și englezi.

La proiecție, au participat George Grigoriu, regizorul și producătorul documentarului, precum și Narcis Dorin Ion și Mircea Hortopan, reprezentanții Castelului Peleș din România și, în același timp, doi dintre istoricii importanți care apar în film.

Descendența portugheză a Regelui Ferdinand I

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona, care a prezentat mesajul de bun-venit. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, a făcut o scurtă prezentare a felului în care România s-a conectat, prin intermediul figurilor noastre monarhice, cu cele mai importante case regale ale Europei. Domnia Sa a amintit și de legăturile dintre România și Portugalia, prin descendența portugheză a Regelui Ferdinand I al României.

Narcis Dorin Ion a vorbit și despre un subiect sensibil din istoria românilor: lipsa coroanelor domnitorilor români, și a amintit că astăzi, prin comparație cu alte popoare ce au o tradiție monarhică, noi nu am mai păstrat decât coroanele Regelui Ferdinand I (coroana folosită inițial de către Regele Carol I), coroana Reginei Maria și pe cea a Reginei Elisabeta.

Filmul, o carte de vizită pentru cei care vor să cunoască mai bine România

La eveniment a participat și domnul Mircea Iliescu, Însărcinat cu afaceri a.i. al României în Portugalia. Oficialul român, care s-a adresat în engleză, a subliniat importanța acestui film, caracterizându-l drept „un documentar de excepție” care „vine să ofere o impresionantă carte de vizită a țării noastre” în contextul în care anul acesta se împlinește o jumătate de secol de relații diplomatice între România și Portugalia. Totodată, domnia sa a arătat că proiecția filmului a avut loc în chiar ziua în care portughezii au serbat 50 de ani de democrație, după Revoluția Garoafelor, eveniment ce a avut loc în aprilie 1974. Diplomatul român și-a exprimat dorința ca acest film să aibă un parcurs european cât mai lung, pentru ca istoria noastră să fie cât mai bine cunoscută în afara granițelor.

Istoria regalității, într-un oraș regal străjuit de „Cristo Rey”

La rândul său, regizorul filmului, jurnalistul George Grigoriu, a mulțumit comunității românești prezente în număr mare la eveniment, amintind de legăturile prin latinitate dintre cele două țări aflate la extremitățile Europei. Acesta a precizat că filmul „Coroana României” nu putea lipsi tocmai din orașul străjuit de celebra statuie intitulată în mod sugestiv  „Cristo Rey”.

„Nu întâmplător, această proiecție are loc aici, la Lisabona. Chiar dacă ne aflăm la extremitățile Europei, nu trebuie să uităm legăturile noastre culturale, nici conexiunile dintre cele două țări prin regele Ferdinand I. În plus, un film despre istoria regalității nu putea lipsi dintr-un oraș aflat sub patronajul celebrei statui hristice „Cristo Rey”, a spus George Grigoriu

„Noi, românii, nu avem o tradiție monarhică la fel de cunoscută precum cea a Portugaliei; la noi, regalitatea este asociată mai degrabă cu momentul din 1881, în vreme ce istoria regalității portugheze începe din secolul al XII-lea și are și o vocație imperială. Cu toate acestea, și la noi voievozii și domnitorii noștri erau purtători de coroane încă din cele mai vechi timpuri, iar în tradiția populară, Regina Maria era numită «împărăteasa românilor»”, a precizat George Grigoriu.

Acesta a amintit și că, în 1383, an în care, în urma bătăliei de la Aljubarota, Ioan de Aviz devenea regele Ioan I al Portugaliei și punea piatra de temelie pentru celebra Mănăstire Batahla, în Țara Românească, Negru Vodă, supranumit „Radu Negru” sau „Radul Negrul Voievod”, primul domn al Țării Românești. construia Mănăstirea Cozia, important complex monahal și cultural medieval, situat pe malul râului Olt.

Este un film care te face să îți dorești să vizitezi România

Prezent la proiecția filmului, Leonídio Paulo Ferreira, directorul celui mai important cotidian portughez – Diário de Notícias –, a mărturisit că această perioadă istorică prezentată în film îi era necunoscută.

„Noi, în Portugalia, știam mai mult despre România comunistă și despre sfârșitul erei Ceaușescu decât despre ceea ce am aflat astăzi. Filmul ne ajută să înțelegem acest trecut de acum 100 de ani, care este foarte important pentru a cunoaște România de azi, o Românie care este membră a Uniunii Europene și care, împreună cu Portugalia, face parte din aceeași zonă politică.

Filmul transformă România, prin prisma istoriei sale, într-o țară interesantă de vizitat. Este o carte de vizită în acest sens. Cu siguranță, cei care urmăresc acest documentar vor avea curiozitatea să viziteze cel puțin locurile în care au fost realizate filmările. Este un film care te face să îți dorești să vizitezi România și să o cunoști mai bine”, a declarat celebrul jurnalist.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și de răspunsuri, ce a durat aproximativ o oră, fiind răsplătit cu minute bune de aplauze.

Filmul „Coroana României” a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră internațională la Londra și în premieră națională la Ateneul Român și la Palatul Regal. Filmul a fost proiectat și la Centrul Cultural Escoffier, în Villeneuve-Loubet, Franța, la Festivalul de film românesc din cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Cultural „Ro-Mania”, organizat de Consulatul General Onorific al României de la Nisa.

]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 10:36:29 +0000
Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60457-patriarhul-daniel-sfintele-pati-reprezint-srbtoarea-iertrii-a-pcii-i-a-bucuriei http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60457-patriarhul-daniel-sfintele-pati-reprezint-srbtoarea-iertrii-a-pcii-i-a-bucuriei Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, un mesaj de Sfintele Paşti, în care afirmă că Învierea Domnului este sărbătoarea iubirii smerite şi milostive a lui Hristos cel ce a învins ura, violenţa şi moartea, dăruind oamenilor viaţă veşnică.

"Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei Evanghelii şi al credinţei creştine ortodoxe. De aceea, pe coperţile exterioare ale Sfintei Evanghelii se află imprimate icoana Răstignirii şi icoana Învierii lui Hristos. Timp de 40 de zile, de la Paşti până la Înălţarea Domnului, se cântă în biserică Troparul Sfintelor Paşti şi se adresează salutul pascal 'Hristos a Înviat!' 'Adevărat a Înviat!'. Învierea Domnului este sărbătoarea iubirii smerite şi milostive a lui Hristos cel ce a învins ura, violenţa şi moartea, dăruind oamenilor viaţă veşnică. De aceea Sfintele Paşti sunt sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei", transmite PF Daniel.

 Întâistătătorul BOR îndeamnă la împărtăşirea celor din jurul nostru, "prin cuvânt şi prin fapte", a iubirii, păcii şi bucuriei lui Hristos.

"În aceste zile de sărbătoare să împărtăşim celor din jurul nostru, prin cuvânt şi prin fapte, iubirea, pacea şi bucuria lui Hristos, mai ales copiilor orfani, bolnavilor şi bătrânilor, precum şi românilor aflaţi printre străini. Sfintele Paşti să vă aducă tuturor în suflet şi în case lumina şi binecuvântarea lui Hristos cel Înviat cu sănătate fericire şi mult ajutor în viaţă. Hristos a înviat! Adevărat a înviat!", a fost mesajul patriarhului.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 10:23:00 +0000
Zilele însorite şi calde vor alterna cu cele reci şi ploioase în luna mai http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60455-2024-05-03-13-16-20 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60455-2024-05-03-13-16-20 Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ploioase, în timp ce ploile vor avea adesea caracter torenţial, conform caracterizării climatice a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura maximă absolută a lunii mai în România este 40,8 grade Celsius, iar cea minimă de -16 grade. La Bucureşti, maxima termică consemnată până în prezent de meteorologi este de 36,9 grade Celsius, în timp ce minima a coborât până la -1,1 grade Celsius.

"Luna mai se caracterizează, în general, printr-o creştere a instabilităţii atmosferice, pe fondul creşterii temperaturii. În această lună, perioade cu zilele însorite şi calde (uneori caniculare)alternează cu perioade cu zile reci şi ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial. Circulaţia atmosferică este una foarte dinamică şi se pot crea situaţii de schimbări bruşte ale vremii, pe fondul unei circulaţii atmosferice meridionale. Astfel, pot avea loc advecţii de mase de aer polar care generează temperaturi minime sub limita de îngheţ, iar în zona montană, fenomene de ninsoare şi viscol, dar pot avea loc şi advecţii de aer foarte cald, tropical, ce pot genera creşteri puternice ale temperaturii, înregistrându-se primele cazuri cu valuri de căldură din an", susţin meteorologii.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961 - 2023 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2023) are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei. Valori medii lunare între 16 şi 18 grade sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) şi luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării. Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, pe areale extinse din Dobrogea şi în Subcarpaţi. În zona montană, dar şi în depresiunile intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius.

Potrivit datelor ANM, temperatura maximă absolută a lunii mai în România este 40,8 grade Celsius, înregistrată la Mărculeşti (judeţul Călăraşi), în 27 mai 1950. În aceeaşi zi, s-au înregistrat maximele absolute şi la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret (36,6 grade Celsius) şi Bucureşti-Afumaţi (35,5 grade Celsius).

"Menţionăm că în perioada 25 - 28 mai 1950, mai ales în jumătatea de sud a României, în Transilvania, în centrul şi sudul Moldovei, temperatura maximă absolută a depăşit 32 de grade Celsius la peste 35 de staţii meteorologice", arată ANM.

La Bucureşti, temperatura maximă absolută a lunii mai este de 36,9 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 13 mai 1958.

Ani în care s-au înregistrat valori mari ale temperaturii maxime absolute în luna mai, majoritatea peste 30 de grade Celsius sunt: 2006, 1996, 1969, 1958, 1950, etc. În topul anilor cu cele mai calde luni mai se regăsesc: 1968, 1996, 2002, 2003, 2007, 2013, 2018.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută a lunii mai, în România, aceasta este de -16 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 14 şi 15 mai 1940.

"Temperaturi minime foarte scăzute, în luna mai, s-au mai înregistrat şi în anii: 2007, 1995, 1988, 1976, 1965, 1952. Anul 2007 s-a remarcat prin numărul mare de staţii meteorologice, 37, la care au fost înregistrate temperaturi minime absolute, mai ales în zilele de 2 şi 3 mai, în cea mai mare parte, valorile fiind sub 0 grade Celsius, iar în zona montană sub -11 grade (-11,2 grade Celsius la Călimani şi -11,8 grade la Ceahlău Toaca). În topul anilor cu cu cele mai reci luni mai se regăsesc: 1961, 1970, 1978, 1980, 1991", potrivit meteorologilor.

La Bucureşti, minima absolută a acestei luni este -1,1 grade Celsius, înregistrată în data de 3 mai 2007, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. La staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi, temperatura minimă absolută este -0,2 grade, în data de 7 mai 1915 şi respectiv -0,1 grade, în data de 11 mai 1953.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna mai se remarcă prin creşterea intensităţii acestora, ca urmare a apariţiei averselor de ploaie, însoţite uneori şi de descărcări electrice şi grindină. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 10:13:06 +0000
Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60454-aprilie-a-fost-a-doua-lun-consecutiv-de-cretere-a-preurilor-mondiale-la-alimente http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60454-aprilie-a-fost-a-doua-lun-consecutiv-de-cretere-a-preurilor-mondiale-la-alimente Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a majorării preţurilor la carne, uleiuri vegetale şi cereale, care au contracarat scăderile de preţuri la zahăr şi produse lactate, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna aprilie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 119,1 puncte, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul de 118,8 puncte înregistrat în luna martie. Totuşi, valoarea din luna aprilie 2024 este mai mică cu 9,6% comparativ cu valoarea înregistrată în luna aprilie a anului trecut.

Creşterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând unui avans de 1,6% al preţurilor la carne. Potrivit FAO, preţurile mai mari la carnea de pasăre, carnea de vită şi oaie au compensat pentru scăderea uşoară a preţurilor la carnea de porc, datorată cererii slabe în Europa Occidentală şi China.

Preţurile la cereale au crescut şi ele cu 0,3%, după trei luni de declin, susţinute de preţuri mai mari de export la porumb. O creştere similară a fost înregistrată în cazul preţurilor la uleiurile vegetale.

În schimb, preţurile la zahăr au scăzut cu 4,4% în aprilie comparativ cu luna martie şi cu 14,7% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, pe fondul îmbunătăţirii prognozelor privind oferta mondială. Producţia de zahăr se anunţă a fi una peste aşteptări în India şi Thailanda, în timp ce îmbunătăţirea condiţiilor meteo în Brazilia a atenuat temerile referitoare la următoarea recoltă de trestie de zahăr, a explicat FAO.

De asemenea, preţurile la produse lactate au scăzut cu 0,3% per total, după şase luni consecutive de declin, chiar dacă preţul untului a continuat să crească şi în luna aprilie din cauza diminuării stocurilor în Europa Occidentală.

Separat, FAO a dat, vineri, publicităţii un nou raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2023/24, până la 2,846 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima luna trecută, pe fondul noilor informaţii primite din Myanmar şi Pakistan.

Tot vineri, FAO şi-a ajustat estimările privind producţia mondială de grâu, în 2024, până la 791 milioane de tone, de la 796 milioane de tone cât estima luna trecută, din cauza faptului că suprafeţele însămânţate cu grâu în Uniunea Europeană au fost mai mici decât se preconiza.

sursa TvrInfo/ Agerpres
]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 10:09:01 +0000
Eurostat: Rata şomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie la 6,5% http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60453-2024-05-03-13-07-31 http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60453-2024-05-03-13-07-31 Rata şomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 6,5%, acesta fiind cel mai redus nivel din istorie, în pofida unei conjuncturi economice nefavorabile, informează AFP.

Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenţei pieţei muncii în faţa stagnării economice înregistrată în ultimul an şi jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol.

În cazul Uniunii Europene, rata şomajului a scăzut uşor până la 6% în luna martie 2024, de la un nivel de 6,1% în luna februarie. În România, rata şomajului a scăzut până la 5,3% în martie, de la un nivel de 5,6% în luna februarie a acestui an şi unul de 5,5% în luna martie 2023.

În cifre absolute, 13,258 milioane de persoane din UE erau în şomaj în luna martie, dintre care 11,087 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna februarie, numărul şomerilor a scăzut cu 74.000 persoane în UE şi cu 94.000 de persoane în zona euro.

Cele mai mici rate ale şomajului din UE au fost înregistrate în Cehia şi Polonia (ambele cu 2,9%) şi Slovenia (3,1%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,7%) şi Grecia (10,2%).

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Sursa: tvrinfo.ro
]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 10:05:58 +0000
Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste râul Tisa http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60456-2024-05-03-13-20-50 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60456-2024-05-03-13-20-50 Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei, a declarat purtătorul de de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
 

"Aş dori să mai punctez şi progresul înregistrat în intensificarea relaţiilor de bilaterale dintre România şi Ucraina, un efect al şedinţei de guvern dintre cele două ţări, care a avut loc în octombrie anul trecut la Kiev. Am anunţat la vremea respectivă deschiderea punctului de frontieră peste răul Tisa între Sighetul Marmaţiei şi Biserica Albă din Ucraina. Astăzi, prin hotărâre de Guvern, s-a decis construirea unui pod rutier peste râul Tisa cu capătul românesc în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei. De asemenea, prin acordul dintre guvernele celor două ţări se va înfiinţa o comisie mixtă care va avea ca scop coordonarea tuturor activităţilor referitoare la construirea acestui obiectiv de infrastructură", a afirmat Constantin.

Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung proiectul se integrează programului România-Ucraina-Slovacia şi Ungaria de cooperare sectorială între regiunile de graniţă implicate.

"Este vorba despre coordonarea eforturilor de dezvoltare integrată la nivelul regiunii de graniţă din nord-vestul României, nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei şi sud-estul Slovaciei", a mai spus Constantin. AGERPRES

]]>
frontpage Fri, 03 May 2024 05:19:56 +0000
Alexandru Rafila: În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60450-2024-01-29-20-03-49 http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60450-2024-01-29-20-03-49 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat că, în prima jumătate a acestui an, se va da drumul la primele programe de screening, legislaţia fiind finalizată.

"Practic, legislaţia este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că există ceva şi în spatele screeningului. Oricum în prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening. Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie - este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim să le extindem. Ştiţi bine că plata medicilor de familie, în momentul de faţă, se face şi pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil că proiectul cel mai important şi cel mai aşteptat, după bolile cardiovasculare şi diabet, zic eu, pentru că sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului naţional de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul digestiv", a declarat Rafila la Spitalul Judeţean din Oradea.

Potrivit acestuia, unele dintre ele sunt relativ uşor de implementat din punct de vedere al screeningului, dar se lucrează la asigurarea a ceea ce urmează după screening. "Pentru că screeningul în sine nu face altceva decât o detecţie precoce a unor boli serioase şi trebuie să ai tot circuitul şi toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat să poată beneficia de evaluare şi tratament imediat. Or, organizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate la nivel regional cu centre de excelenţă, cel puţin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucrează zeci de specialişti, cei mai buni specialişti din oncologie în momentul de faţă," a explicat Rafila.

El a susţinut că pregătirea este importantă, deoarece nu doreşte ca un asemenea program "să fie un eşec", aşa cum a fost programul de screening pentru cancerul uterin, în urmă cu şapte-opt ani, când trebuia să se facă screening la un milion de femei în fiecare an şi se făcea la o sută de mii.

"Nu dorim un astfel de program care să fie un eşec, din primul an de implementare. Avem nevoie de parteneriat cu medicii de familie, care desigur vor fi plătiţi pentru ceea ce fac, dar vrem să-l facem cu seriozitate şi nu o improvizaţie care să fie folosită exclusiv în campanie electorală. Din păcate, există colegi de-ai noştri din alte zone care folosesc aceste chestiuni în scop politic, electoral. Nu e loc de astfel de manifestări politice în sănătate, din punctul meu de vedere. Acţionăm responsabili, cu profesionalism şi cu ceea ce este mai important, cu bună credinţă", a transmis ministrul Sănătăţii. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2024 18:01:35 +0000
Rafila despre litigiul cu Pfizer: Mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60451-2024-01-29-20-08-58 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60451-2024-01-29-20-08-58 Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila este de părere că Pfizer va "cumpăni bine" în ceea ce priveşte procesul intentat României şi a susţinut că i se pare nefiresc "ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitate vaccinării".

"România este chemată în judecată de compania Pfizer şi există anumite proceduri la nivelul Guvernului în care fie Guvernul, fie Ministerul de Finanţe angajează o firmă de avocatură. Problema este legată de faptul că firma care va reprezenta în mod efectiv România la proces trebuie să cunoască legislaţia din Belgia şi procesul se desfăşoară în limba franceză. (...) Eu am luat legătura cu cei din Polonia, am avut o discuţie legată de acest proces şi de o încercare de coordonare a poziţiilor celor două ţări. Mai există şi ce de-a treia ţară, Ungaria. O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi. Eu bănuiesc că şi compania Pfizer o să cumpănească bine în cadrul acestui proces, pentru că mie cel puţin, ca şi om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării în general, nu mă refer la vaccinarea anti-COVID", a afirmat Rafila duminică seară la Antena 3.

Potrivit ministrului, compania Moderna la iniţiativa reprezentanţilor săi a încheiat "orice litigiu comercial" şi nu a mai avut niciun fel de pretenţie de continuare a contractului sau de litigiu în justiţie.

"Cu cei de la Moderna chiar la iniţiativa lor... Cu Johnson şi oarecum cu cei de la AstraZeneca mai trebuie să vedem care va fi situaţia, dar Moderna a avut o atitudine foarte corectă. Ne-am trimis dozele pentru un avans plătit de domnul Voiculescu în anul 2021. Nu trimiseseră dozele, le-au trimis acum în decembrie 1,2 milioane de doze. Le-au trimis acum. Este vorba despre formula nouă a vaccinului şi cine doreşte, noi am distribuit medicilor de familie, dacă este există doritori să se vaccineze să poată să o facă cu cea mai nouă formulă disponibilă. Au încheiat practic orice fel de litigiu comercial. Pentru restul de 70% din dozele comandate nu a mai avut niciun fel de pretenţie de continuare contractului sau de litigiu în justiţie", a susţinut Alexandru Rafila.

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2024 16:07:43 +0000
Alegeri Rusia2024: Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura lui Vladimir Putin http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60452-2024-01-29-20-17-11 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60452-2024-01-29-20-17-11 Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a înregistrat candidatura actualului şef al statului, Vladimir Putin, la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, transmite TASS.

"Adoptată în unanimitate", decizia comisiei a fost anunţată de şefa acesteia, Ella Pamfilova.

Potrivit Nataliei Budarina, secretarul CEC, 60.000 din cele 315.000 de semnături depuse în sprijinul lui Putin au fost selectate aleatoriu pentru verificare. ''În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători'', a declarat Budarina, care a precizat că nu există semnături false.

Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat pentru scrutinul prezidenţial din Rusia. CEC i-a înregistrat anterior pe reprezentanţii a trei partide parlamentare - Leonid Sluţki (Partidul Liberal-Democrat din Rusia, LDPR), Vladislav Davankov (partidul Oameni noi) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist din Federaţia Rusă, KPRF).

Pentru Putin, va fi al cincilea scrutin prezidenţial din cariera sa politică. El a fost ales în funcţia de şef al statului de patru ori (2000, 2004, 2012, 2018), cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 2018, când a primit 76,69% din voturi, scrie TASS.

Atât susţinătorii, cât şi opozanţii se aşteaptă ca Putin să obţină un nou mandat de şase ani care, dacă îl va duce la bun sfârşit, îl va transforma în cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea încoace, notează Reuters.

Putin a intensificat represiunea împotriva opoziţiei de la începutul războiului din Ucraina, iar cei mai proeminenţi critici ai săi fie au fugit în străinătate, fie au fost încarceraţi, adaugă agenţia britanică de presă.

Cei care candidează împotriva lui, inclusiv candidatul anti-război Boris Nadejdin, au termen până miercuri pentru a strânge numărul necesar de semnături din partea susţinătorilor. AGERPRES]]>
frontpage Sat, 20 Jan 2024 18:15:04 +0000
Prinţul Frederik, încoronat rege al Danemarcei, după abdicarea reginei Margrethe http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60449-2024-01-14-14-36-48 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60449-2024-01-14-14-36-48 Frederik al X-lea a devenit duminică rege al Regatului Danemarcei, succedându-i mamei sale, regina Margrethe a II-a, care a abdicat după exact 52 de ani de domnie, transmite AFP. Aproximativ o sută de mii de danezi au sărbătorit evenimentul în capitala Copenhaga.

Puţin după ora 14:00 (13:00 GMT), Margrethe a II-a, purtând o ţină elegantă roz închis, a semnat declaraţia de abdicare, un document fără precedent în istoria contemporană a acestei monarhii milenare, fiul său cel mare, în vârstă de 55 de ani, urcând astfel pe tronul Regatului Danemarcei.

Evenimentul a fost transmis de televiziunea daneză.

Margrethe a uimit naţiunea de aproape 6 milioane de locuitori, în Ajunul Anului Nou, când şi-a anunţat decizia de a abdica, după 52 de ani de domnie, devenind primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunţă în mod voluntar la tron.

Numeroşi locuitori din toată Danemarca s-au adunat duminică în capitală, semn al popularităţii uriaşe de care se bucură monarhia.

Spre deosebire de încoronarea regelui Carol al III-lea, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie simplă. În loc să aibă loc o încoronare oficială, va avea loc o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga, la exact 52 de ani de la încoronarea lui Margrethe.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/printul-frederik-devine-azi-regele-frederik-al-x-lea-al-danemarcei-cum-se-va-desfasura-ceremonia-de-incoronare-2648807

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Spre deosebire de încoronarea regelui Carol al III-lea, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie simplă. În loc să aibă loc o încoronare oficială, a avut loc o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga, la exact 52 de ani de la încoronarea lui Margrethe.
Spre deosebire de încoronarea regelui Carol al III-lea, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie simplă. În loc să aibă loc o încoronare oficială, va avea loc o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga, la exact 52 de ani de la încoronarea lui Margrethe.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/printul-frederik-devine-azi-regele-frederik-al-x-lea-al-danemarcei-cum-se-va-desfasura-ceremonia-de-incoronare-2648807

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Frederik al X-lea este căsătorit cu australianca Mary Elizabeth Donaldson (n. 5 febr. 1972), care a devenit regină consoartă. Cuplul are patru copii: prinţul moştenitor Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) şi gemenii - prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011).

Noul cuplu regal danez preia tronul într-un moment marcat de o uriaşă susţinere publică şi de entuziasm pentru monarhie. Cel mai recent sondaj realizat după ce regina a anunţat că va abdica a indicat că 82% dintre danezi se aşteaptă ca Frederik să se descurce bine sau foarte bine în noul său rol, în timp ce 86% au declarat acelaşi lucru despre Mary, în postura de regină consoartă.
 
În Danemarca, rolul monarhului, şeful statului, este în principal reprezentativ şi ceremonial. El semnează totuşi legi şi prezidează în mod oficial formarea guvernului, cu care se întâlneşte la intervale regulate. AGERPRES

 ]]>
frontpage Sun, 14 Jan 2024 12:32:41 +0000
GALA PREMIILOR MUSICRIT http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60448-gala-premiilor-musicrit http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60448-gala-premiilor-musicrit Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19.00, va avea loc sub cupola Ateneului Român, GALA PREMIILOR MUSICRIT – pe anul 2023. Evenimentul este organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM)  - în parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu”-  și reprezintă o inițiativă singulară în peisajul cultural românesc de a recompensa Excelenţa – atât în domeniul artistic, cât şi în domeniile jurnalismului şi managementului din Muzica clasică.

Categoriile la care vor fi oferite PREMIILE MUSICRIT pe anul 2023 sunt:  

Critică muzicală; Publicistică; Management; Discografie; Proiecte muzicale; Cea mai bună Stagiune lirică din ţară; Cea mai bună stagiune simfonică din ţară; Festivalul Anului;  Instrumentistul Anului; Artistul liric al Anului; Revelația Anului și Tânărul jurnalist al Anului.

Împreună cu cele 13 PREMII MUSICRIT,  vor mai fi oferite:  4  PREMII DE EXCELENŢĂ și TROFEUL MUSICRIT.

Gala va conține, pe lângă festivitatea de premiere, momente muzicale susținute de: mezzosoprana Judit Kutasi, basul Alexander Kopeczi, soprana Rodica Vică, baritonul Alexandru Chiriac, pianista Daria Tudor, violoncelistul Ștefan Cazacu, Irina Sârbu și Ana Parghel Sârbu, Ansamblul Violoncellissimo, Ansamblul Musica Ricercata, Corul Național de Cameră Madrigal condus de Anna Ungureanu și Orchestra Română de Tineret condusă de Gabriel Bebeșelea – artiști și formații muzicale ce onorează România prin fiecare concert al lor și care au o certă valoare internațională. De altfel, prezenta ediție a Galei Premiilor MUSICRIT face parte din seria de manifestări artistice organizate la Ateneul Român, în cinstea Zilei Culturii Naționale. Amfitrionii serii vor fi: Luminița Arvunescu – Președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România și Marius Constantinescu - jurnalist TVR

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) a fost înființată în anul 1990 de personalități de marcă precum: Iosif Sava, Grigore Constantinescu, Smaranda Oțeanu-Bunea, Dumitru Avachian, Mihaela Doboș sau Elena Zottoviceanu și este cea mai activă susținătoare a valorilor muzicale din  spațiul românesc în presa scrisă și audio/vizuală – prin actualii ei membri: Costin Popa – critic muzical, prof.univ.dr. DHC Valentina Sandu Dediu – Rectorul Colegiului de Studii avansate „Noua Europă”, Cristina Comandașu – Manager Radio România Muzical, Claudia Robu şi Valentina Băințan - realizatoare de emisiuni la TVR Cultural, Luminiţa Arvunescu – realizatoare de emisiuni radio şi de evenimente muzicale, actualul Preşedinte UCRRM, etc

Organizatorii evenimentului: UCRRM  și  Filarmonica ”George Enescu”
Sponsori: JTI, Quickweb.ro, Deleanu Attorneys at Law, Fundația Culturală Erbiceanu
Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural.

]]>
frontpage Sun, 14 Jan 2024 12:26:10 +0000
Netanyahu către Biden: 'Occidentul trebuie să ajute la înfrângerea Hamas, răul pur' http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60445-2023-10-18-12-16-30 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60445-2023-10-18-12-16-30 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Occidentului să-şi unească forţele pentru a învinge Hamas, după ce masacrul comis de organizaţia extremistă palestiniană la 7 octombrie a arătat "răul pur" al grupării, relatează DPA.

Întâlnindu-se miercuri cu preşedintele american Joe Biden la Tel Aviv, Netanyahu a declarat că "lumea civilizată trebuie să se unească pentru a învinge Hamas", comparând organizaţia militantă care conduce Fâşia Gaza cu naziştii şi reţeaua teroristă Stat Islamic (SI).

Hamas a comis cele mai grave crime din Israel, a spus Netanyahu. Au fost violate femei, au fost decapitaţi soldaţi şi au fost ucişi copii, a adăugat el.

"Imaginaţi-vă, domnule preşedinte, frica şi panica acelor copilaşi în ultimele lor clipe, când monştrii le-au descoperit ascunzătorile secrete", i-a spus premierul israelian lui Biden.

"Vom învinge Hamas şi vom elimina această ameninţare teribilă din vieţile noastre", a spus Netanyahu.

Biden este primul preşedinte american din istorie care vine în Israel pe timp de război, a adăugat el, spunând că acest lucru este "profund, profund emoţionant."

"Vă mulţumesc că sunteţi alături de Israel astăzi, mâine şi întotdeauna", a mai afirmat Netanyahu.AGERPRES
]]>
frontpage Wed, 18 Oct 2023 09:15:39 +0000
Pentagonul acuză China de acţiuni de intimidare fără precedent în Asia-Pacific http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60444-2023-10-18-12-14-15 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60444-2023-10-18-12-14-15 Pentagonul a acuzat marţi China de acţiuni de intimidare fără precedent în spaţiul aerian din Asia-Pacific, în condiţiile în care avioane chineze de vânătoare şi-au înmulţit manevrele de risc în jurul unor avioane americane în operaţiune sau recunoaştere, informează AFP.

Beijingul întreprinde "o campanie centralizată şi concertată, autorizând aceste comportamente de risc, pentru a constrânge SUA să îşi modifice activităţile operaţionale" în regiune, a denunţat în faţa presei subsecretarul american al apărării pentru probleme de securitate în zona Indo-Pacific, Ely Ratner.

Majoritatea incidentelor din spaţiul aerian internaţional au presupus interceptări în zbor riscante, manevre intimidante, avioane de luptă chineze apropiindu-se prea mult sau prea repede de aparate americane, sau care au tras rachete luminoase, potrivit Pentagonului.

Responsabilul american a invocat "peste 180 de incidente" care au avut loc din toamna lui 2021 până în prezent, "mai multe decât în timpul deceniului precedent", incidente ce demonstrează o agresivitate în creştere a armatei chineze.

Dacă se ţine cont de incidente ce implică avioane de vânătoare ale unor ţări partenere, aceasta ar putea majora numărul lor la "aproape 300", a adăugat Ely Ratner.

Luni, guvernul canadian a raportat că un avion militar al Canadei fusese interceptat de avioane de vânătoare chineze deasupra apelor internaţionale şi a calificat manevra drept "periculoasă şi imprudentă".

"În final, acest tip de comportament operaţional poate provoca accidente (...) şi poate duce la conflicte involuntare", a atenţionat Ratner.

În paralel, Pentagonul a anunţat că va declasifica imagini şi înregistrări video cu circa 15 incidente de acest tip, printre care unul care a avut loc în septembrie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a denunţat recent de mai multe ori comportamentul aviaţiei chineze.

În iunie anul trecut, un incident de acest fel a implicat un avion de vânătoare chinez şi un aparat de recunoaştere american, deasupra Mării Chinei de Sud.

La acea dată, Comandamentul pentru Indo-Pacific al armatei americane a relatat că aparatul chinez a zburat "direct în faţa şi la mai puţin de 120 de metri de nasul unui RC-135, forţând avionul american să treacă prin turbulenţele din urma lui".

Aceste incidente cu repetiţie intervin pe fondul unor tensiuni în creştere între Beijing şi Washington, în special cu privire la Taiwan şi după ce un balon chinez a survolat teritoriul american la începutul acestui an, chiar dacă cele două ţări au reluat dialogul în ultimele luni, cu o succesiune de vizite ale unor înalţi responsabili americani la Beijing.

Cu toate acestea, Washingtonul deplânge că Beijingul refuză în continuare o comunicare directă la nivel înalt între forţele armate ale celor două ţări.AGERPRES]]>
frontpage Wed, 18 Oct 2023 09:13:22 +0000
Putin: Rachetele americane cu rază de acţiune lungă livrate Kievului vor prelungi "agonia" Ucrainei http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60447-putin-rachetele-americane-cu-raz-de-aciune-lung-livrate-kievului-vor-prelungi-qagoniaq-ucrainei- http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60447-putin-rachetele-americane-cu-raz-de-aciune-lung-livrate-kievului-vor-prelungi-qagoniaq-ucrainei- Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că livrarea de către SUA şi utilizarea de către Ucraina a unor rachete cu rază de acţiune lungă ATACMS nu vor schimba radical situaţia de pe front şi nu vor face decât să prelungească "agonia" Ucrainei, informează Reuters şi AFP.

"În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău şi creează o ameninţare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război", a spus Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în China.

"Însă lucrul cel mai important este că aceste rachete nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact. Este imposibil, putem spune cu certitudine acest lucru. Aceasta este o altă eroare a SUA, din mai multe motive", a afirmat Putin.

"Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia va fi prelungită" , a adăugat preşedintele rus.

De asemenea, potrivit lui Vladimir Putin, livrarea de ATACMS (Army Tactical Missile Sistem) Ucrainei arată că "SUA sunt din ce în ce mai implicate în acest conflict".

Ucraina a anunţat marţi că a folosit cu succes, pentru prima dată, aceste rachete cu o rază de acţiune ce poate ajunge la 165 de km şi pe care SUA i le-au livrat în cel mai mare secret.

Kievul cerea de luni de zile aceste rachete, pentru a putea distruge de departe liniile din spatele frontului şi de aprovizionare ruse, în sudul şi estul Ucrainei, crescând astfel şansele de succes pentru contraofensiva ucraineană în curs pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Vladimir Putin susţine că această contraofensivă ucraineană lansată primăvara este un eşec şi că forţele ruse sunt cele care îşi îmbunătăţesc poziţiile.

Ucraina afirmă, la rândul său, că avansează, însă câştigurile sale teritoriale sunt reduse şi lente, pentru că Occidentul tergiversează prea mult în a-i livra armamentul de care are nevoie, lăsând astfel ruşilor timpul de a construi linii de apărare redutabile.AGERPRES
]]>
frontpage Wed, 18 Oct 2023 08:23:32 +0000
Iranul cheamă ţările islamice să impună 'un embargou imediat şi total' Israelului http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60446--iranul-cheam-rile-islamice-s-impun-un-embargou-imediat-i-total-israelului http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60446--iranul-cheam-rile-islamice-s-impun-un-embargou-imediat-i-total-israelului Membrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) ar trebui să impună un embargou petrolier şi alte sancţiuni Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni, a declarat miercuri ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, transmite Reuters.

O reuniune de urgenţă a OIC are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a discuta escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza a ucis marţi sute de palestinieni.

'Ministrul de externe cheamă la un embargou imediat şi total asupra Israelului din partea ţărilor islamice, inclusiv sancţiuni petroliere, în plus faţă de expulzarea ambasadorilor israelieni dacă au fost stabilite relaţii cu regimul sionist', a informat ministerul de la Teheran într-un comunicat.

Amirabdollahian a cerut de asemenea formarea unei echipe de avocaţi islamici care să documenteze potenţiale crime de război comise de Israel în Gaza.

Între Iran şi Israel nu există relaţii diplomatice.

Anterior exploziei de marţi de la spitalul din Gaza, autorităţile sanitare din enclavă au anunţat că cel puţin 3.000 de persoane au murit în cele 11 zile de bombardamente care au început după atacul Hamas împotriva unor comunităţi şi baze militare din sudul Israelului, în urma căruia 1.300 de oameni au fost ucişi şi în jur de 200 au fost luaţi ostatici în Gaza.AGERPRES]]>
frontpage Wed, 18 Oct 2023 08:18:04 +0000
Ciucă: România a fost alături de Ucraina din prima zi a războiului şi va continua să fie, cât timp va fi nevoie http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60443-2023-10-10-18-46-03 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60443-2023-10-10-18-46-03 Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidenţiat în cadrul întâlnirii avute, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat la Bucureşti în vizită oficială, că România rămâne alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa recentă, garantând tot sprijinul pe care îl poate oferi pentru ca pacea, drepturile fundamentale şi respectul pentru vieţile omeneşti să primeze.

"I-am spus aceste lucruri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, una dintre figurile emblematice ale luptei pentru libertate în aceste vremuri, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la Palatul Parlamentului. Ca români, înţelegem bine această dorinţă firească a ucrainenilor de a trăi la fel ca ceilalţi europeni, într-o ţară liberă, sigură, democratică şi prosperă. De aceea, România susţine integral obiectivele de integrare europeană şi de securitate ale Ucrainei. Acesta a fost şi drumul României după ieşirea din sfera de influenţă a Moscovei, care s-a dovedit a fi calea cea mai bună pentru toată Europa de Est", a scris, Ciucă, marţi, pe Facebook.

Potrivit acestuia, "victoria împotriva cruzimii şi a crimelor va fi benefică fiecărui cetăţean ucrainean, român sau al oricărui stat care preţuieşte libertatea şi democraţia".

"România a fost alături de Ucraina din prima zi a războiului şi va continua să fie, cât timp va fi nevoie. Chiar din februarie 2022, am primit şi îngrijit refugiaţi pe care continuăm să îi găzduim. Peste 5,3 milioane de cetăţeni ucraineni au tranzitat ţara noastră, iar peste 100.000 de refugiaţi se află acum aici, beneficiind de sprijinul statului român, al organizaţiilor non-guvernamentale şi al cetăţenilor. Pentru că ştim bine ce a însemnat în istoria noastră ideologia imperialistă a Moscovei, ne dorim ca Ucraina să iasă cu bine din această grea încercare istorică, pentru a se alătura comunităţii statelor libere", a adăugat Nicolae Ciucă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost primit marţi, la Palatul Cotroceni, de omologul său, Klaus Iohannis, şi a avut întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, la Palatul Parlamentului. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 15:44:32 +0000
Ziua mondială a sănătăţii mintale http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60436-ziua-mondial-a-sntii-mintale http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60436-ziua-mondial-a-sntii-mintale Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an, în ziua de 10 octombrie. Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.

Tema din 2023 este „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”.

„Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni în spatele temei Sănătatea mintală este un drept universal al omului pentru a îmbunătăți cunoștințele, a crește gradul de conștientizare și a conduce acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal”.

„Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea, oricine și oriunde s-ar afla, are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate și dreptul la libertate, independență și incluziune în comunitate”.

„O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiește cu afecțiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalți și mijloacele lor de existență. Condițiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenți și tineri”.

„A avea o afecțiune mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului”, se precizează pe site-ul instituţiei.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global.
Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 08:40:23 +0000
Kremlinul consideră ''lipsite de orice fundament'' acuzaţiile că Rusia doreşte să declanşeze un război în Orientul Mijlociu http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60440-2023-10-10-12-09-03 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60440-2023-10-10-12-09-03 Kremlinul a respins marţi acuzaţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Rusia este interesată să provoace un război în Orientul Mijlociu, transmite EFE.

"Sunt complet lipsite de orice fundament", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică, subliniind că Kremlinul recepţionează astfel de declaraţii "în mod negativ".

El a amintit că conflictul palestino-israelian are rădăcini adânci cărora "mulţi îi cunosc contextul istoric, dar merge atât de adânc în timp încât nu toată lumea cunoaşte deja detaliile".

Zelenski a declarat cu o zi înainte în discursul său către naţiune că are la dispoziţie "informaţii foarte clare că Rusia este interesată să provoace un război în Orientul Mijlociu".

"Îi vedem pe propagandiştii ruşi jubilând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinindu-i deschis pe cei care au atacat Israelul", a spus el.

Şeful statului ucrainean a transmis acest mesaj după întâlnirea cu serviciile militare şi de informaţii externe ucrainene şi a avertizat că "războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale".

Zelenski a subliniat, de asemenea, că Iranul sprijină atât Rusia, cât şi Hamas în acţiunile lor împotriva Ucrainei şi Israelului şi a cerut parlamentelor şi guvernelor lumii să ia măsuri contondente împotriva celor care ameninţă viaţa umană şi ordinea internaţională. AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 08:07:33 +0000
Ayatollahul Ali Khamenei neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60439-2023-10-10-12-03-12 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60439-2023-10-10-12-03-12 Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă al Hamas asupra Israelului, reafirmând în acelaşi timp sprijinul Iranului pentru "Palestina", relatează AFP şi Reuters.

Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul "a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii" după ofensiva mişcării palestiniene.

"Insist asupra termenului 'ireparabil'", a adăugat el.

La fel ca oficialii iranieni luni, ayatollahul Khamenei a respins acuzaţiile de implicare iraniană în pregătirea atacului Hamas, o mişcare pe care Teheranul o apără deschis de mulţi ani, chiar dacă relaţiile lor au avut suişuri şi coborâşuri.

"Susţinătorii regimului sionist şi alţii au făcut să circule zvonuri în ultimele două, trei zile, inclusiv că Iranul islamic se află în spatele acestei acţiuni. Ele sunt false", a declarat el.

"Desigur, apărăm Palestina, apărăm luptele. Sărutăm frunţile şi mâinile iniţiatorilor (acestui atac) şi ale tinerilor palestinieni curajoşi, dar cei care spun că opera palestinienilor a fost declanşată de non-palestinieni nu cunosc naţiunea palestiniană şi fac o greşeală", a adăugat el.

"Bineînţeles, întreaga lume musulmană este obligată să-i sprijine pe palestinieni", potrivit liderului suprem al Republicii Islamice Iran.

În opinia ayatollahului Khamenei, care pledează în mod regulat pentru dispariţia Israelului, "acest dezastru a fost provocat de însăşi acţiunile sioniştilor". "Actul curajos şi altruist al palestinienilor este un răspuns la crimele inamicului uzurpator, care se întâmplă de ani de zile şi s-a înrăutăţit în ultimele luni", a spus el.

"Acest cutremur distructiv a distrus unele structuri critice (din Israel) care nu vor fi reparate cu uşurinţă. Acţiunile regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru", a declarat Khamenei.

El a descris, de asemenea, drept un "calcul greşit" faptul că Israelul "pozează ca victimă" după atac, "un pretext pentru a-şi înmulţi crimele".

Armata israeliană bombardează Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas din 2007, începând de sâmbătă, după atacuri terestre, aeriene şi maritime fără precedent ale mişcării islamiste, care au făcut peste 900 de morţi în Israel. În Fâşia Gaza, aproximativ 700 de persoane au fost ucise.

Israelul a declarat marţi că a restabilit controlul asupra graniţei cu Gaza şi plantează mine acolo unde militanţii au răsturnat bariera în timpul asaltului lor sângeros din weekend, după o altă noapte de raiduri aeriene israeliene neîntrerupte asupra enclavei.

Statele Unite au declarat luni că Iranul a fost complice la asaltul Hamas asupra Israelului, deşi au precizat că nu au informaţii sau dovezi care să indice participarea directă a Teheranului. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 08:02:07 +0000
Armata israeliană anunţă că cel puţin 123 de soldaţi au căzut în luptele cu Hamas http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60442-2023-10-10-12-26-57 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60442-2023-10-10-12-26-57 În atacul de sâmbătă al grupului islamist palestinian Hamas au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei Israelului, citat de dpa. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza.

Israelienii apreciază că Hamas a luat circa 100 de ostatici, inclusiv soldaţi, în cursul atacului pe scară largă care a luat prin surprindere statul evreu.

Comunităţile israeliene din apropierea frontierei cu Gaza au fost aproape complet evacuate, toţi locuitorii fiind transferaţi în locuri mai sigure, a mai spus purtătorul de cuvânt al forţelor armate. El a adăugat că au rămas pe loc "câţiva oameni", fie pentru că aşa au dorit, fie de nevoie.

Hagari a avertizat că orice palestinian care se apropie de bariera de la frontiera cu Israelul va fi împuşcat.

Armata israeliană anunţase deja că şi-a restabilit complet controlul asupra frontierei cu Gaza, după ce la sfârşitul săptămânii militanţii Hamas au intrat în Israel, unde cădeau în acelaşi timp mii de rachete trase de palestinieni. Asaltul a avut un bilanţ de circa 900 de morţi şi 2600 de răniţi în rândul israelienilor.

Armata israeliană spune că ''au fost găsite circa 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas în Israel''

Armata israeliană a declarat marţi dimineaţă că a recuperat "aproximativ 1.500 de cadavre" de luptători ai Hamas în Israel de la atacul lansat sâmbătă dimineaţă de mişcarea islamistă palestiniană din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

"Aproximativ 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas au fost găsite în Israel în jurul Fâşiei Gaza", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, ale cărui remarci reflectă amploarea atacului fără precedent declanşat sâmbătă asupra sudului Israelului. Până acum, armata vorbise despre o mie de luptători palestinieni infiltraţi.

În cea de-a patra zi de ostilităţi, "armata a recâştigat mai mult sau mai puţin controlul asupra gardului de la graniţa" cu Gaza, "dar mai pot avea loc infiltrări", a adăugat colonelul Hecht.

Cu toate acestea, "ştim că de noaptea trecută nimeni nu a intrat" în Israel din Gaza, a adăugat el.

Armata "aproape a finalizat" evacuarea celor 24 de localităţi din apropierea graniţei de unde a decis să îi îndepărteze pe locuitori. AGERPRES
]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 08:00:41 +0000
Armata israeliană spune că ''au fost găsite circa 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas în Israel'' http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60441-2023-10-10-12-23-47 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60441-2023-10-10-12-23-47 Armata israeliană a declarat marţi dimineaţă că a recuperat "aproximativ 1.500 de cadavre" de luptători ai Hamas în Israel de la atacul lansat sâmbătă dimineaţă de mişcarea islamistă palestiniană din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

"Aproximativ 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas au fost găsite în Israel în jurul Fâşiei Gaza", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, ale cărui remarci reflectă amploarea atacului fără precedent declanşat sâmbătă asupra sudului Israelului. Până acum, armata vorbise despre o mie de luptători palestinieni infiltraţi.

În cea de-a patra zi de ostilităţi, "armata a recâştigat mai mult sau mai puţin controlul asupra gardului de la graniţa" cu Gaza, "dar mai pot avea loc infiltrări", a adăugat colonelul Hecht.

Cu toate acestea, "ştim că de noaptea trecută nimeni nu a intrat" în Israel din Gaza, a adăugat el.


Armata israeliană anunţă că cel puţin 123 de soldaţi au căzut în luptele cu Hamas


În atacul de sâmbătă al grupului islamist palestinian Hamas au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei Israelului, citat de dpa. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza.

Israelienii apreciază că Hamas a luat circa 100 de ostatici, inclusiv soldaţi, în cursul atacului pe scară largă care a luat prin surprindere statul evreu.

Comunităţile israeliene din apropierea frontierei cu Gaza au fost aproape complet evacuate, toţi locuitorii fiind transferaţi în locuri mai sigure, a mai spus purtătorul de cuvânt al forţelor armate. El a adăugat că au rămas pe loc "câţiva oameni", fie pentru că aşa au dorit, fie de nevoie.

Hagari a avertizat că orice palestinian care se apropie de bariera de la frontiera cu Israelul va fi împuşcat.

 

Trei jurnalişti palestinieni, ucişi în atacuri israeliene (sindicat al jurnaliştilor)


Trei jurnalişti palestinieni au fost ucişi marţi dimineaţă într-un atac aerian israelian asupra oraşului Gaza, au anunţat un sindicat al jurnaliştilor şi un oficial local în a patra zi a războiului dintre Israel şi Hamas, relatează AFP. Aceste decese ridică la şapte numărul jurnaliştilor palestinieni ucişi în luptele începute sâmbătă, a anunţat biroul de presă al mişcării islamiste Hamas într-un comunicat.  AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 08:00:25 +0000
Josep Borrell anunţă că i-a invitat pe miniştrii de externe israelian şi palestinian la o reuniune de urgenţă a UE http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60438-josep-borrell-anun-c-i-a-invitat-pe-minitrii-de-externe-israelian-i-palestinian-la-o-reuniune-de-urgen-a-ue http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60438-josep-borrell-anun-c-i-a-invitat-pe-minitrii-de-externe-israelian-i-palestinian-la-o-reuniune-de-urgen-a-ue Ministrul de externe israelian Eli Cohen şi omologul său din cadrul Autorităţii Palestiniene Riyad Al-Maliki au fost invitaţi să participe la reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni de externe de marţi pentru a discuta situaţia din Israel şi din regiune, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP.

"I-am invitat pe ministrul israelian de externe să participe la reuniunea miniştrilor de externe ai UE pe care am convocat-o în această după-amiază. L-am invitat, de asemenea, pe ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene Maliki să ia cuvântul şi să prezinte punctele de vedere ale Autorităţii Palestiniene", a postat Borrell pe platforma de social media X.

Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni la Muscat, în Oman, unde o reuniune a acestora cu omologii lor din ţările Consiliului de Cooperare a Golfului era deja programată să aibă loc. Unii miniştrii vor participa în persoană, alţii prin videoconferinţă, notează Reuters. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 07:54:16 +0000
FMI dă asigurări că sunt puţine bănci care s-ar prăbuşi în cazul scăderii activităţii economice http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60437-2023-10-10-11-50-33 http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60437-2023-10-10-11-50-33 Aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt vulnerabile în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, în pofida atenuării turbulenţelor din sectorul bancar în ultimele luni, se arată în "Raportul global de stabilitate financiară", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Alte 30% dintre bănci, inclusiv unele dintre cele mai mari din lume, ar fi vulnerabile dacă economia intră într-o perioadă de creştere redusă şi inflaţie ridicată, sau "stagflaţie", avertizează instituţia financiară internaţională.

Avertismentul vine în urma unui set de teste de stres global mai dur derulat de FMI în rândul a aproximativ 900 de creditori din 29 de ţări, după colapsul din acest an al unor bănci americane şi preluarea grupului elveţian Credit Suisse de către rivala UBS.

"Sunt puţine bănci vulnerabile în majoritatea statelor", a apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului monetar şi pieţe de capital din cadrul FMI.

Instituţia a ajustat scenariul din acest an al testului de stres pentru a evalua ce se întâmplă în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, iar consumatorii îşi scot banii din depozite. "Scenariul sever dar plauzibil" al FMI indică intrarea economiei mondiale în "stagflaţie".

"Conform scenariului de bază, aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt relativ slabe în privinţa capitalului lor. Şi în scenariul sever, se ajunge la 30%, sau uneori mai mult", a explicat oficialul FMI. Acesta a observat că recenta criză bancară din SUA a arătat că şi falimentele băncilor mai mici pot submina stabilitatea financiară.

Instituţia nu a dat publicităţii numele băncilor cu probleme, dar este vorba atât de creditori mici cât şi mari.

Bănci slabe sunt considerate cele al căror nivel de capital scade cu mai mult de cinci puncte procentuale în timpul testului de stres derulat de FMI, sau sub pragul de 7%.

Conform scenariului de bază, 55 dintre bănci, care reprezintă 4% din activele globale, s-au dovedit a fi slabe. În cazul stagflaţiei, numărul creşte la 215 bănci, care deţin 42% din active.

Raportul a fost publicat cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), de la Marrakech (Maroc), care se desfăşoară în perioada 9-15 octombrie. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 10 Oct 2023 07:49:12 +0000
Putin: Misiunea Rusiei este să ''construiască o nouă lume'' http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60433--putin-misiunea-rusiei-este-s-construiasc-o-nou-lume http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60433--putin-misiunea-rusiei-este-s-construiasc-o-nou-lume Rusia urmăreşte în conflictul din Ucraina să "construiască o nouă lume" lipsită de "hegemonia" occidentală, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că şi-a pierdut simţul măsurii şi al realităţii refuzând cu o atitudine "arogantă" orice compromis, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

"Auzim mereu (din partea liderilor occidentali n. red): "Trebuie", "Aveţi obligaţia", "Vă avertizăm serios". Dar cine sunteţi voi? Ce drept aveţi să avertizaţi pe cineva? Probabil ar fi timpul să renunţaţi la această aroganţă, să nu vă mai comportaţi în acest mod cu lumea întreagă. Ar fi timpul să renunţaţi la această gândire, rămasă din epoca domniei coloniale. Acea epocă s-a terminat demult şi nu se va mai întoarce vreodată", a spus Putin la Clubul de Discuţii de la Valdai, desfăşurat în staţiunea Soci.

"Toată lumea îşi dă seama că în sistemul internaţional în care domneşte arbitrariul (...) oricine poate fi atacat pentru simplul motiv că el sau ţara sa nu este pe placul hegemonului, care şi-a pierdut simţul măsurii şi, aş spune, simţul realităţii. Din nefericire, trebuie să admitem că omologii noştri din Occident şi-au pierdut simţul realităţii", a remarcat preşedintele rus.

"Noi am încercat mereu şi încercăm în continuare să oferim soluţii care ţin cont de interesele tuturor, dar interlocutorii noştri din Occident par să fi uitat complet de concepte precum reţinerea rezonabilă, compromisul, disponibilitatea de a renunţa la ceva pentru a ajunge la un rezultat acceptabil pentru toată lumea. Ei sunt cu adevărat obsedaţi de un singur lucru: să-şi atingă interesele cu orice preţ. Dacă aceasta este alegerea lor, hai să vedem ce va rezulta din asta!", a spus Putin mai departe.

"Noi suntem confruntaţi în principal cu sarcina de a construi o nouă lume",
o lume multipolară, şi-a enunţat Putin obiectivul în politica externă. Prin urmare, a argumentat el, ofensiva rusă în Ucraina nu este un "conflict teritorial", ci un eveniment care trebuie să determine "principiile pe care va fi fondată noua ordine mondială".

Vorbind tot despre războiul din Ucraina, preşedintele rus a susţinut că aceasta a fost provocat de Occident, întrucât Statele Unite sunt un "hegemon" care se consideră deţinătorul adevărului absolut pe Planetă. "Nu noi am început aşa-numitul război în Ucraina. Dimpotrivă, noi încercăm să-l încheiem", a spus Putin, susţinând că armata ucraineană a pierdut circa 90.000 de soldaţi numai de când a lansat contraofensiva din vara care a trecut.

El a estimat că Europa poate ajuta Ucraina, dar pe seama propriei sale economii şi a cetăţenilor europeni, observând şi faptul că situaţia economică în UE este mai dificilă decât în SUA, iar multe companii îşi mută afacerile din Europa către SUA. Dar "vor găsi bani să ajute Ucraina, îi vor imprima", crede preşedintele rus.

Cât despre situaţia economiei ruse în urma sancţiunilor occidentale, Putin a spus că această economie poate susţine financiar efortul pentru conflictul din Ucraina şi că trece în prezent prin schimbări structurale, dar au fost depăşite problemele generate de sancţiuni, deşi există în continuare unele provocări.

"Facem faţă (finanţării conflictului - n. red.) şi am motive să cred că vom face faţă şi în viitor (...) La sfârşitul anului vom avea un deficit undeva în jurul a 1% din PIB. Iar pentru anii următori, 2024-2025, ne aşteptăm la un deficit tot de circa 1% din PIB", a indicat Putin.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia a testat cu succes racheta sa intercontinentală de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik şi a refuzat să excludă posibilitatea de a relua testele cu arme nucleare, sistate în urmă cu mai mult de trei decenii. În schimb, a apreciat că nu este nevoie de schimbarea doctrinei nucleare ruse, care în prezent prevede posibilitatea ca Rusia să recurgă la armele nucleare doar ca răspuns la un atac nuclear sau dacă se confruntă cu o ameninţare la adresa existenţei statului.

De asemenea, Putin a pledat pentru creşterea numărului membrilor permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, respectiv să primească acest statut India, Brazilia şi Africa de Sud, întrucât sunt ţări care "capătă o mare importanţă în afacerile internaţionale". AGERPRES]]>
frontpage Thu, 05 Oct 2023 15:26:05 +0000
Zelenski îi cere Europei mai mult sprijin împotriva Rusiei http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60435-2023-10-05-18-51-44 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60435-2023-10-05-18-51-44 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor peste 40 de lideri europeni reuniţi joi în oraşul spaniol Granada că este încrezător în continuarea sprijinului SUA pentru ţara sa şi a cerut asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters.

Într-un discurs emoţionant, Zelenski a spus că elevii din Harkov (estul Ucrainei) învaţă de la distanţă sau participă la cursuri organizate în staţii de metrou de teama bombardamentelor ruse.

''Atât timp cât nu există un sistem de apărare aeriană deplin eficient, copiii nu pot merge în şcoli'',
a declarat liderul ucrainean în faţa participanţilor la al treilea summit al Comunităţii Politice Europene, găzduit de Granada.

El şi-a exprimat încrederea în continuarea sprijinului Statelor Unite pentru Kiev, în pofida a ceea ce el a numit ''furtuna politică'' recentă de la Washington, unde liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte a aleşilor din aripa dreaptă a propriului său partid care s-au opus deblocării acestor fonduri pentru Ucraina.

''Am încredere în America. Ei sunt un popor puternic cu instituţii solide şi o democraţie solidă''
, a spus şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a subliniat că nu trebuie să i se permită liderului rus Vladimir Putin să-şi întărească armata, în caz contrar existând riscul ca Rusia să atace şi dincolo de Ucraina până în 2028.

''Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă. Oriunde în ţară, nu numai în metrou, nu numai în adăposturile subterane, ci oriunde. Trebuie să facem posibil acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă'', a accentuat preşedintele ucrainean.

Pentru prima dată preşedintele american Joe Biden a sugerat miercuri că actuala criză politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul american pentru Ucraina. Congresul american, format din Senat cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor controlată de republicani, are la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a adopta un buget anual ce trebuie să includă noi fonduri din care Casa Albă să finanţeze sprijinul destinat Kievului.

Preşedinţia americană estimează la 24 de miliarde de dolari suma necesară pentru a continua sprijinirea efortului de război ucrainean.

Fără a repeta asigurările obişnuite, conform cărora SUA vor continua să susţină Kievul "atât timp cât va fi necesar", preşedintele american a subliniat, în schimb, că este "în interesul (SUA) ca "Ucraina să reuşească" în faţa invaziei Rusiei. "Este extrem de important pentru SUA şi aliaţii noştri să ne respectăm promisiunile", a repetat Joe Biden, conştient de riscul oboselii, nu numai în Congres, ci, în general, în rândul opiniei publice americane.

Preşedintele democrat nu a dorit să spună cât timp ar putea SUA să continue să furnizeze asistenţă militară şi financiară dacă Congresul nu va adopta noi fonduri. El a indicat doar că Washingtonul are mijloacele pentru a finanţa "următoarea tranşă" de ajutor şi a sugerat că există "alte modalităţi" de a găsi fonduri, fără a oferi detalii suplimentare. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 05 Oct 2023 15:06:59 +0000
Rusia: Putin afirmă că evită summiturile internaţionale pentru a nu "provoca probleme" http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60434-rusia-putin-afirm-c-evit-summiturile-internaionale-pentru-a-nu-qprovoca-problemeq http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60434-rusia-putin-afirm-c-evit-summiturile-internaionale-pentru-a-nu-qprovoca-problemeq Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu va participa la summituri internaţionale, precum cele ale G20 sau BRICS, pentru a nu "provoca probleme" organizatorilor, fără a menţiona mandatul de arestare emis împotriva lui de Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează AFP.

"De ce aş vrea să le creez probleme prietenilor noştri care organizează evenimente?", a declarat el în cursul forumului politic de la Valdai, Rusia.

"Dacă vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice", a justificat el, apreciind că oricum are "destule treburi de făcut acasă".

Absenţa preşedintelui rus a fost remarcată în cadrul evenimentelor internaţionale recente, precum summitul ţărilor emergente din BRICS, în Africa de Sud, sau G20 în India.

CPI a emis un mandat de arestare internaţional împotriva preşedintelui Putin pentru "deportarea" a numeroşi copii ucraineni în Rusia, ceea ce împiedică deplasările internaţionale ale preşedintelui rus. Kremlinul a calificat acuzaţiile de la Haga "nule şi neavenite".

India, gazda a summitului G20, nu este totuşi semnatară a CPI.

Cu toate acestea, Vladimir Putin se va deplasa în Kârgâzstan la jumătatea lunii octombrie, fiind prima sa călătorie în străinatate de la emiterea mandatului de arestare.AGERPRES]]>
frontpage Thu, 05 Oct 2023 15:00:40 +0000
Premiera spectacolului „Ultima oră” http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60432-premiera-spectacolului-ultima-or http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60432-premiera-spectacolului-ultima-or Teatrul Nottara prezintă duminică 8 octombrie, ora 19, la Sala Horia Lovinescu, premiera „Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia Erwin Șimșensohn, scenografia Carmencita Brojboiu, cu ocazia împlinirii a 116 ani de la nașterea scriitorului.

Comedie „excelentă”,  satiră a corupției și rețelelor de influență, spectacolul reunește nume de rezonanță din echipa teatrului. Piesa a mai fost jucată la Nottara în 1975, în montarea regizorului Valeriu Moisescu, cu George Constantin în rolul lui Bucșan. La vremuri noi și pline de provocări, actuala distribuție va surprinde spectatorii!

Scriitor, dramaturg, jurnalist, cronicar dramatic, figură intelectuală strălucită, Mihail Sebastian a susținut cu fervoare necesitatea unei dramaturgii românești puternice. „Funcțiunea principală, definitorie a unui teatru: să creeze literatură dramatică. Din zece piese comandate, să presupunem că nu s-ar scrie decât patru. Din patru piese scrise, să presupunem că izbutită nu ar fi decât una singură. Ar fi de ajuns ca existența unui teatru românesc să fie justificată” scria în Notă tot despre literatura dramatică în Revista Fundațiilor (nr. 11, noiembrie 1936.)

„Ultima oră” e una din piesele optimiste ale dramaturgului, cu un final fericit, iar critica pe care o aduce cinismului și corupției e tot atât de valabilă și astăzi.  Povestea începe în redacția obscurei și falimentarei gazete, Deșteptarea, cu ziariști neplătiți și obosiți, așteptând acea lovitură, capabilă să vândă tirajul.
 
Într-o dimineață, plictiseala și apatia se transformă în adrenalină pură. În locul foiletonului obișnuit, apare un articol, semnat de un oarecare profesor Andronic. Lectura greșită a textului dinamitează liniștea unei persoane extrem de influente și bogate, Bucșan.

În viziunea lui Erwin Șimșensohn, Bucșan devine .... doamna Bucșan,  cu tot arsenalul de forță și feminitate pe care-l presupune această interpretare. La fel de rapace ca un afacerist al zilelor noastre, aceasta va utiliza toate mijloacele de intimidare asupra profesorului Andronic, ce pare că e în posesia unor detalii secrete despre afaceri necurate.  

În societatea interbelică sau modernă, corupția, micul sau marele interes personal sunt, iată, identice. Istețimea tinerei Magda, inocent îndrăgostită de Alexandru cel Mic, cum îl numesc studenții pe profesorul Andronic, conduce spectaculos jocul de-a șoarecele și pisica, transformând amenințările în .... subvenție culturală!

Cu tot ce știm despre trădări și vânzări de conștiințe, s-ar putea crede că intervenția dramaturgului îndulcește realitatea. Cu sensibilitate și omenie, Mihail Sebastian a preferat un alt final, unul în care idealiștii, romanticii și „visătorii” câștigă. O speranță și pentru publicul modern, confruntat cu un orizont sumbru, plin de violență, catastrofe naturale și alterări nevrotice ale relațiilor umane.

O comedie antrenantă, cu personaje ușor recognoscibile din societatea contemporană, o montare cu farmec retro!
 
Erwin Șimșensohn este regizor de teatru și manager cultural. Din 2019 este director general al Teatrului de Stat Constanța. A montat spectacole la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, la Teatrul Excelsior București, la Teatrul „Fani Tardini” Galați, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Alexandru Andronic – Gabriel Răuță
Bucșan – Ada Navrot
I.D. Borcea – Gavril Pătru
Ștefănescu – Daniela Minoiu
Voicu – Alexandru Mike Gheorghiu
Pompilian – Dani Popescu
Brănescu – Cristian Șofron
Agopian – Claudiu Romila
Niță – Vlad Bălan
Magda Minu  - Ana Radu
Gaby – Ioana Calotă
Ana – Crenguța Hariton
Werner – Andreea Măcelaru Șofron

Regia: Erwin Șimșensohn
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Lighting design: Daniel Klinger
Sound design: Alexandru Suciu
Regizor tehnic: Dragoș Moloiu
Sufleur: Alina Hiristea


]]>
frontpage Thu, 05 Oct 2023 13:19:03 +0000
Ciolacu: Merg înainte în privinţa jocurilor de noroc; nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60430-2023-10-02-16-02-22 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60430-2023-10-02-16-02-22 Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor", reiterând faptul că joi Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România, iar legea aflată în Parlament prin care sunt scoase "toate păcănelele în afara localităţilor" va intra într-un regim de adoptare rapidă.

 "Vreau să anunţ că voi merge înainte şi în privinţa reglementărilor jocurilor de noroc, nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi joi vom da ordonanţa de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România, iar legea aflată în Parlament prin care scoatem toate păcănelele în afara localităţilor va intra într-un regim de adoptare rapidă.

Sunt convins că autorităţile statului vor face lumină cu privire la modul în care aceşti intermediari vor să prezinte politicieni pentru a lua decizii în favoarea acestei industrii, cum s-a întâmplat în trecut, regăsindu-se câteodată chiar consilieri ai primului ministru.

Aşa cum au făcut şi în pandemie, atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României, în timp ce bisericile şi spitalele erau închise", a declarat Marcel Ciolacu, luni, în şedinţa de Guvern. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 02 Oct 2023 13:00:01 +0000
Dănuţ Lupu, dat în urmărire naţională, după ce a fost condamnat la închisoare http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60431-2023-10-02-16-13-12 http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60431-2023-10-02-16-13-12 Fostul fotbalist Dănuţ Lupu, condamnat definitiv la 7 luni şi 10 zile de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire naţională, potrivit site-ului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).  Lupu (56 de ani) va rămâne si fără contractul pe care-l avea la CS Dinamo, clubul susținut de Ministerul de Interne, după ce a fost condamnat pentru că a condus fără permis.
 
"Împotriva celui în cauză, Judecătoria Cornetu a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.134 din 02.10.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 7 luni şi 10 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere", arată sursa citată.

Dănuţ Lupu a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, care a respins apelul fostului fotbalist şi a menţinut decizia de condamnare aplicată în luna februarie de Judecătoria Cornetu.
 
Fostul mijlocaș de la Dinamo și Rapid spune că este plecat din țară și va reveni în România în weekend, când se va preda autorităților. În plus, fostul internațional a declarat că se așteaptă execute o pedeapsă mai mică, de 3-4 luni.
 
„Dacă justiția română m-a considerat vinovat, atunci sunt vinovat. Asta e viața. Ce vrei să facem? Pot să fac ceva? Dacă atât au considerat ei… Dacă mă prindeau beat, drogat sau ceva, poate îmi dădeau mai puțin, dar așa... Ce vrei să facem?

Nu am omorât pe nimeni, nu am furat niciun ban de la bancă, nu m-au prins drogat sau băut... Doar m-am dus la spital. Nu s-a ținut cont de lucrul ăsta, chiar dacă au controlat și au văzut că am fost la spital. Dar nu mai contează.

Spunea un prieten că statul cheltuie mai mulți bani cu mine 4 luni, decât să îmi dea o amendă penală. Voi face mai puțin, 3 - 4 luni. Cât cheltuie statul român cu mine? Nu era mai câștigat dacă îmi dădea o amendă? Nu am o faptă în care să fi făcut nu știu ce...

Astea sunt legile în România, nu avem ce să facem. Eu le respect. Dacă ei au considerat că sunt un pericol public... Ce să fac în închisoare? Voi scrie cărți (n.r - râde). Știam că aici se va ajunge. Lumea trebuie să dea exemple. Îl dă pe ăla care era beat și drogat și a omorât doi oameni? Nu. Mă dă pe mine. Dă un exemplu care chiar a făcut ceva.

Recunosc că am greșit. Dar am greșit în contextul că mă duceam la spital. O să accept. Orice om cred că ar face ce am făcut eu. Nu regret. Nu am avut altă modalitate să ajung la spital. Ce era să fac? Uber nu venea, taxiuri nu erau...”, a declarat Dănuț Lupu, pentru Fanatik.
 
Potrivit presei sportive, Dănuţ Lupu a rămas fără permis de conducere în aprilie 2001, când a fost prins băut la volan. A încercat în mai multe rânduri să redobândească carnetul de conducere, fără succes.

A fost prins de mai multe ori conducând fără permis, ultima dată în iunie 2022, când a fost oprit de o brigadă a Poliţiei Rutiere, care i-a întocmit dosar penal, fiind apoi trimis în judecată.

În februarie 2023, Judecătoria Cornetu l-a condamnat la 7 luni şi 10 zile de închisoare cu executare, având în vedere că el mai avea o condamnare anterioară de 6 luni cu suspendare, primită în iulie 2020 la Curtea de Apel Galaţi, tot pentru conducere pe drumurile publice fără permis.
 
Dănuț Lupu (56 de ani) va rămâne fără contractul pe care-l avea la CS Dinamo, clubul susținut de Ministerul de Interne, după ce a fost condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare pentru că a condus fără permis.

Fostul jucător de la Dinamo și Rapid activa la clubul din Liga a 3-a, acolo unde ocupa de mai mulți ani funcția de manager. Acum, clubul a anunțat că va pune capăt contractului cu el.

„Contractul domnului Dănuț Lupu va înceta de drept deoarece el nu mai poate presta activitatea stipulată în contract.

Nu facem alte comentarii, deoarece este o problemă pe care o are în viața privată, nu este legată de activitatea din cadrul clubului Dinamo”, a spus CS Dinamo, prin intermediul purtătorului de cuvânt Sandu Enciu.
]]>
frontpage Mon, 02 Oct 2023 12:02:34 +0000
SUA: Camera Reprezentanţilor adoptă o măsură de finanţare de urgenţă, etapă cheie pentru a evita un "shutdown" http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60427--sua-camera-reprezentanilor-adopt-o-msur-de-finanare-de-urgen-etap-cheie-pentru-a-evita-un-qshutdownq http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60427--sua-camera-reprezentanilor-adopt-o-msur-de-finanare-de-urgen-etap-cheie-pentru-a-evita-un-qshutdownq Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat sâmbătă o măsură de finanţare de urgenţă, o etapă cheie pentru a evita paralizia administraţiei federale cu doar câteva ore înainte de aşa-numitul "shutdown", relatează Reuters şi AFP.

Camera a votat cu 335 de voturi pentru şi 91 împotrivă pentru a finanţa guvernul pentru încă 45 de zile, având susţinere mai mult din partea democraţilor decât a republicanilor. Măsura ar prelungi finanţarea guvernamentală cu 45 de zile dacă va trece de Senat cu majoritate democrată şi este semnată de preşedintele democrat Joe Biden.

Măsura a marcat o schimbare profundă faţă de situaţia de la începutul săptămânii, când o închidere părea aproape inevitabilă.

Cu numai câteva luni în urmă, Congresul a adus SUA la un pas de incapacitatea de plată a serviciului datoriei publice de 31.400 de miliarde de dolari.

De obicei, legislativul adoptă legi temporare pentru a câştiga timp în vederea negocierii legislaţiei detaliate privind cheltuielile. Anul acesta însă, 21 de republicani li s-au alăturat democraţilor, susţinând că este mai bine să se adopte legea pentru întreg anul fiscal, chiar dacă pe termen scurt se produce blocajul. Alţi republicani au condamnat această poziţie, afirmând că s-a ratat o ocazie de a promova politici conservatoare.

Chiar dacă Senatul aprobă finanţarea temporară, cele două camere trebuie să ajungă la un consens înainte de a adopta o lege în acest sens care să poată fi trimisă preşedintelui. În acest punct se prefigurează un nou obstacol: liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, a anunţat deja că se opune includerii sumei de 6 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina.AGERPRES]]>
frontpage Sat, 30 Sep 2023 22:57:03 +0000
Armata ucraineană a pierdut peste jumătate din vehiculele de luptă Bradley primite din partea SUA http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60429--armata-ucrainean-a-pierdut-peste-jumtate-din-vehiculele-de-lupt-bradley-primite-din-partea-sua http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60429--armata-ucrainean-a-pierdut-peste-jumtate-din-vehiculele-de-lupt-bradley-primite-din-partea-sua  Armata ucraineană a pierdut peste jumătate din vehiculele blindate de luptă a infanteriei „Bradley” pe care le-a primit din partea Statelor Unite în condițiile în care luptele din sudul Ucrainei par să fi intrat într-o nouă fază a intensității.

Site-ul independent Oryx, care monitorizează pierderile suferite de ambele armate ce luptă în Ucraina, a confirmat pierderea de către ucraineni a 55 dintre vehiculele blindate americane, noteaza  HotNews.ro.

 Dintre acestea, 28 au fost distruse, 21 avariate și alte 6 abandonate de către echipajele lor după ce au fost avariate. Potrivit bilanțului Oryx, care include doar armamentul a cărui pierdere a fost confirmată de fotografii, înregistrări video sau alte surse deschise, rușii nu au reușit nici până acum să captureze vreun Bradley american, deși se lăudau cu acest lucru încă din prima jumătate a lunii iulie.

Trebuie precizat de asemenea că, dat fiind faptul că Oryx contabilizează doar pierderile confirmate vizual, numărul real al acestora ar putea fi mai mare.

Statele Unite au promis Ucrainei 190 de Bradley-uri: 186 de vehicule de luptă a infanteriei și 4 vehicule de recunoaștere avansată M7 BFIST din aceeași gamă.

Însă se crede că doar în jur de jumătate sau până la 100 din vehiculele promise de Washington au ajuns în Ucraina înainte de începerea ofensivei de vară pe care Kievul a declanșat-o în iunie, după luni de amânări tocmai pentru a aștepta sosirea mai multor echipamente occidentale.

Dat fiind faptul că guvernul de la Washington nu a dezvăluit câte Bradley-uri a trimis efectiv armatei ucrainene, numărul vehiculat în presa americană în acest sens diferă, însă în general el nu este mai mare de 100 de unități.

De exemplu, The Washington Post nota într-un articol publicat pe 20 iulie că un document al Pentagonului scurs în presă arată că Brigada 47 de Infanterie Mecanizată a armatei ucrainene, singura căreia i-ar fi fost alocate vehicule Bradley, urma să primească 99 de unități până la începutul ofensivei.

Bradley-urile americane au fost aruncate în luptă încă din prima zi a ofensivei

Brigada 47, una dintre cele mai puternice ale Ucrainei, a participat la ofensivă încă din prima zi a sa, fiind alocată sectorului frontului de pe axa ce duce către Melitopol, orașul din sudul Ucrainei pe care forțele Kievului încearcă să îl cucerească pentru a tăia în două forțele ruse de aici și culoarul terestru al rușilor către Crimeea.

Această brigadă a participat la luptele grele care s-au dat pentru localitatea Robotîne, lucru care explică numărul mare al Bradley-urilor pierdute.

În plus, luptele din sudul Ucrainei par să fi intrat într-o nouă fază de intensitate în condițiile în care armata rusă a reușit să recupereze handicapul pe care îl avea la începutul războiului în ceea ce privește dronele kamikaze, folosite pentru a ținti echipamente și concentrări mici de trupe.

General-maiorul Vadim Sibițki, șeful-adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat joi jurnaliștilor de la The Wall Street Journal că numărul uriaș de drone folosite pe câmpul de luptă, la care se adaugă supravegherea video a acestuia în timp real, fac ca trupele și tancurile aflate în câmp deschis să aibă la dispoziție doar câteva minute înainte de a fi țintite

„În prezent, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi descoperită în decurs de 3 până la 5 minute și lovită în alte 3 minute”, a spus adjunctul generalului Kirilo Budanov.

„Rata de supraviețuire [a forțelor aflate] în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, a subliniat el.

Jurnalistul Julian Roepcke de la Bild, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, nota la rândul său în urmă cu o zi într-o zi într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că numărul uriaș de drone pe care îl au acum la dispoziție și forțele rusești ar fi unul dintre motivele pentru care atacurile ucrainene înspre Verbove par să se fi „împotmolit” din nou.

Trupele ucrainene au ajuns la periferia acestui oraș de pe axa care duce către Melitopol încă de la sfârșitul lunii august, când părea că ofensiva a prins din nou viteză în urma unor progrese rapide înregistrate în zilele anterioare.

Oleksandr Tarnavski, generalul ucrainean care comandă ofensiva din sudul țării, a afirmat într-un interviu acordat în urmă cu o săptămână că forțele sale au reușit să străpungă apărarea rusă la Verbove. Deocamdată însă luptele pentru această localitate continuă fără o străpungere decisivă a frontului.

 HotNews.ro

]]>
frontpage Sat, 30 Sep 2023 19:11:11 +0000
Belgia: Demonstraţie împotriva orelor de educaţie sexuală în şcoli http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60428-2023-09-30-22-04-15 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60428-2023-09-30-22-04-15 Câteva zeci de persoane au participat sâmbătă la o demonstraţie organizată la Bruxelles împotriva unui curs de educaţie sexuală în şcoli, care a stârnit controverse în Belgia francofonă, transmite AFP.

Scandând sloganuri precum "nu ne atingeţi copiii", manifestanţii au protestat împotriva deciziei autorităţilor francofone din Belgia de a introduce un curs de două ore pe an pentru două grupe de vârstă, menit să dea răspunsuri la întrebările elevilor pe aceste subiecte sensibile.

De la începutul anului şcolar, programul a stârnit revoltă pe reţelele de socializare şi apeluri la proteste din partea cercurilor ultraconservatoare, în special asociaţiile islamice şi catolicii tradiţionalişti din organizaţi Civitas.

Justiţia belgiană a deschis o anchetă pentru "incendii criminale" la mijlocul lunii septembrie, după ce mai multe focuri au izbucnit în patru şcoli vizate de cei care se opun acestor cursuri.

"A vorbi despre sexualitate în mod public copiilor îi poate frustra. Părinţilor le revine datoria să vorbească despre sexualitate, nu statului", a protestat unul dintre manifestanţi, Gregory Bourguignon, intervievat de AFP.

Acest curs, prezentat de ministrul de limbă franceză al Educaţiei Caroline Desir ca o "animaţie" de două ore realizată de către vorbitori externi aprobaţi, se adresează elevilor din clasa a şasea din şcoala primară (11-12 ani) şi pe cei de nivelul IV din secundară (15-16 ani).

Obligatoriu din 2012, cursul nu a fost până acum asigurat în mod sistematic din lipsă de resurse.

Scopul acestui curs este de a veni în întâmpinarea "elevilor cu privire la întrebările pe care şi le pun în perioada pubertăţii" şi de "a-i proteja de situaţii potenţial periculoase sau problematice", a insistat ministrul, invocând "sexismul, violenţa sexuală şi, stereotipurile de gen".

O primă demonstraţie a avut deja loc pe 17 septembrie, fără ca aceasta să împiedice adoptarea definitivă a textului de către adunările belgiene francofone. AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 30 Sep 2023 19:00:16 +0000
Rafila: Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60426-2023-09-29-17-33-43 http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60426-2023-09-29-17-33-43 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri că săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală, iar medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul antigripal compensat integral.

"Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal compensat integral", a afirmat Rafila.

Potrivit ministrului, acţiunea de vaccinare propriu zisă se va face fie la medicul de familie, fie la farmaciile care sunt incluse în acest moment în program. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 29 Sep 2023 14:31:57 +0000
Ciolacu, despre mită: Cui i se cer bani să sune la 112, să se ducă la procurori http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60424--ciolacu-despre-mit-cui-i-se-cer-bani-s-sune-la-112-s-se-duc-la-procurori http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/60424--ciolacu-despre-mit-cui-i-se-cer-bani-s-sune-la-112-s-se-duc-la-procurori Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Deva, întrebat despre corupţie şi darea de mită, că face un apel - cui i se cer bani să sune la 112, să se ducă la procurori.

"Eu nu dau nicio şpagă", a replicat Ciolacu, atunci când a fost întrebat despre corupţie.

Premierul a adăugat că îi îndeamnă pe toţi să lupte contra corupţiei.

"Să vină să îi ia! Şi pe cei care dau şi pe cei care cer. Avem avertizorii publici, legea trecută, jalon în PNRR. Fac un apel la toată lumea: cui i se cer bani să sune la 112, să se ducă la procurori. Nu poate un prim-ministru singur sau un guvern să realizeze acest lucru. Haideţi să fim solidari, să spunem a venit T zero. Hai să o facem. Nu am nicio problemă", a afirmat Marcel Ciolacu, la conferinţa de presă ce a avut loc după alegerile din organizaţia PSD Hunedoara. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 29 Sep 2023 13:50:35 +0000
Rusia consideră o ''ingerinţă'' întâlnirea cancelarului german Olaf Scholz cu preşedintlele kazah http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60425-2023-09-29-17-29-27 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60425-2023-09-29-17-29-27 Rusia a avertizat împotriva "ingerinţelor" în relaţiile sale economice după ce cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev, informează vineri DPA.

Vineri, după întâlnirea dintre Scholz şi Tokaev cu o zi înainte, Ministerul rus de Externe a criticat faptul că sancţiunile Occidentului împotriva Moscovei au fost aduse în discuţiile de la Berlin.

Rusia se bazează pe posibilitatea de a-şi continua cooperarea economică eficientă şi bunele relaţii de vecinătate cu Kazahstan fără "ingerinţe negative" din exterior, a precizat ministerul.

Comerţul, în special, este extins şi "aduce beneficii mari pentru ambele ţări", a adaugat ministerul rus.

La întâlnirea cu Tokaev, Scholz a lăudat eforturile preşedintelui kazah de a preveni eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei vecine. Este "bine şi de ajutor" faptul că guvernul kazah a luat contramăsuri, a spus cancelarul.

Multe mărfuri care fac obiectul sancţiunilor occidentale intră în Rusia prin Kazahstan.

Statele Unite au cerut de asemenea acestei ţări bogate în resurse să nu eludeze sancţiunile. Tokaev a declarat din nou la Berlin că ţara sa susţine pachetele de sancţiuni ale UE şi ale altor state occidentale.

Scholz s-a întâlnit vineri cu preşedinţii ţărilor din Asia Centrală - Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan - la un summit comun la cancelarie.

Aceste state, care până acum au fost puternic sub influenţa Rusiei, au materii prime importante pentru a oferi Germaniei. Cu toate acestea, unele dintre ele au fost de asemenea ţinta unor critici internaţionale pentru încălcări grave ale drepturilor omului. Turkmenistanul bogat în gaze, de exemplu, este considerat o dictatură închisă similară cu Coreea de Nord.AGERPRES]]>
frontpage Fri, 29 Sep 2023 11:55:23 +0000
Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60423-2023-09-21-17-38-17 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60423-2023-09-21-17-38-17 Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o "problemă reală" şi o situaţie "inacceptabilă", a afirmat, joi, preşedinte Klaus Iohannis.

Şeful statului a participat la evenimentul World Leaders Forum cu tema "Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră", la Universitatea Columbia din New York şi a răspuns întrebărilor studenţilor.

El a amintit că au existat trei situaţii când au fost descoperite resturi de drone în ţara noastră. "Din fericire până în prezent nu a fost rănit nimeni, dar nu însemnă că aceste incidente nu contează", a arătat Iohannis.

Preşedintele a explicat că forţele ruse atacă micile porturi de pe malul ucrainean. "Explicaţia mea e că Rusia vrea să lovească în tranzitul cerealelor ucrainene", a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a calificat atacurile Rusiei drept crime de război.

"Este inacceptabil. Totuşi, aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă ţinte militare, ci ţinte civile, infrastructură civilă, oameni care lucrează în acele porturi. A fost inacceptabil în sine, de la început, dar această propagare este complet inacceptabilă", a susţinut preşedintele Iohannis.

El a menţionat măsurile luate în România în acest context.

"Am discutat cu aliaţii, ne-am consolidat apărarea antiaeriană în zonă, pentru a ne proteja cetăţenii, dar, în continuare (situaţia - n.r.) rămâne inacceptabilă, în ciuda faptului că intenţia Rusiei nu este să atace România. Aceste drone nu atacă România, dar, cum cad în România, aceasta este o problemă reală care trebuie să fie rezolvată", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre situaţia românilor de pe malul român al Dunării, foarte aproape de conflict.

"Oamenii sunt speriaţi. Dacă locuieşti într-un mic sat pe malul Dunării şi vezi cum cade o dronă lângă tine, te gândeşti - 'Poate următoarea cade pe casa mea'", a spus el.

Iohannis a subliniat, însă, că oamenii înţeleg importanţa susţinerii Ucrainei.

"Dincolo de teamă, (ei - n.r.) văd de ce trebuie să fim alături de Ucraina, pentru că văd bombardamentele de pe partea cealaltă şi se gândesc că dacă stăm şi nu facem nimic, poate acest lucru va veni şi peste noi", a evidenţiat şeful statului. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:39:31 +0000
CARPATHIA WINES și ALAI - două noi game de vinuri sub umbrela Domeniile Sâmburești http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60417-2023-09-21-17-19-14 http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/60417-2023-09-21-17-19-14 Apreciatele vinuri Domeniile Sâmburești se diversifică! Domeniile Sâmburești anunță îmbogățirea portofoliului său de vinuri prin două noi game de excelentă calitate: CARPATHIA WINES și ALAI , produse în podgoriile sale. Ele se alătură consacratelor game Chateau Valvis și Domeniile Sâmburești.

Aceste doua game sunt deja poziționate în piată de la sfârșitul lunii aprilie 2023 și au câștigat recunoașterea specialiștilor luând premii la competiții internaționale - multiple medalii de aur obținute la Mundus Vini  Summer Tasting (2022, 2023) și la Concursul Internațional & Festivalul Vinului Balcanic ( ce a avut loc in perioada 22-24 iunie 2023).

Pentru obținerea acestor vinuri sunt folosite protocoale de vinificație specifice, iar lansarea lor a fost o urmare a eforturilor investiționale  din ultimii ani.
 
Valoarea investițiilor totale se ridică la peste 15 mil EURO, din care 7,5 mil doar în reconversia plantațiilor, calitatea și felul în care acestea sunt întreținute stând la baza obtinerii unor vinuri superioare.
 
Investitiile din crama, din ultimii 4 ani, au vizat reabilitarea și modernizarea spațiilor de producție și achizitia de echipamente noi, performante, iar procesul continuă.

Vinurile din gama CARPATHIA WINES sunt  create în special pentru a satisface așteptările exigente ale consumatorilor din segmentul HoReCa și prezintă soiuri vinificate cu maiestrie ce surprind clientul avizat cu o paletă de arome complexe și structură rafinată.


Soiurile din gama CARPATHIA WINES sunt:
 
Chardonnay se regăsește la intersecția dintre tradițional și modern.
 
Sauvignon Blanc de o culoare solară și strălucitoare, acest vin ajunge să impesioneze mai ales prin aroma proasptătă de citrice, cu note de grapefruit, lime și fructe exotice.
 
Rosé - Cupajul echilibrat dintre Cabernet Sauvignon și Merlot stă la baza acestui rosé cu o culoare clasică de roșu-rubiniu intens. Aromele sunt fine și ușor fructate, dar în acelasi timp complexe, cu note de coacăze negre și fructe de pădure.
 
Feateasca Neagră este un vin cu individualitate. Soiul anunță venirea sărbătorilor, fiind elementul care nu trebuie să lipsească de pe masa festivă alături de mâncărurile tradiționale.

Cupajul special al gamei aduce împreună două soiuri de renume: Cabernet Sauvignon și Merlot, într-un echilibru plăcut, armonizând perfect caracteresticile celor două soiuri.

Gama ALAI, cu soiuri albe și rosé, a fost special creată pentru a satisface o diversitate de gusturi. De o calitate ridicată, vinurile din gama ALAI sunt menite să fie savurate în momente festive precum: nunți, botezuri, zile de naștere, sărbători, petreceri de orice fel, alături de cei dragi.

Soiurile din gama ALAI sunt:

Chardonay, alb înviorător, catifelat, amplu și armonios;
Sauvignon Blanc, fructuos si bine echilibrat;
Rosé, vinificat din cupajul Cabernet Sauvignon și Merlot, bine structurat.


Podgoriile Domeniile Sâmburești sunt situate pe platourile și versanții afluente Oltului, o poziție privilegiată datorită așezării sale. Terroir-ul Sâmbureștiului a fost înzestrat cu calități excepționale, care îl fac ideal pentru vinificație. Calitatea vinului depinde în principal de caracteristicile solului, iar Domeniile Sâmburești au fost binecuvântate cu soluri excelente, cu un nivel ideal de umiditate de-a lungul ciclului de viață al viței de vie.

Astăzi, bazându-ne pe procesele mult mai bine tehnologizate, ne bucurăm și reamintim totodată de calitatea acestui vin, care nu ar mai fi putut exista dacă tradiția nu s-ar îmbina atât de armonios cu noile tehnologii de vinificație.

Deși noi lansate, cele două game ALAI și CARPATHIA WINES se prezintă în fața consumatorilor cu vinuri pregătite temeinic care se fac deja remarcate fiind validate de către profesioniști prin premiile obținute!
 
În lumina acestor noi lansări și ținând cont că plantațiile provenite din reconversia suprafetelor de vie veche intra pe rod abia dupa 3 ani de la înființarea plantației, preconizăm o dublare a cifrei de afaceri în următorii 3 ani.
 
Evoluția cifrei de afaceri de la 4,5 mil euro la 12 mil euro (în ultimii 4 ani) este deja o performanță economică pentru grupul nostru.
 
De asemenea, cu ocazia acestor noi evenimente, se reia “La Strugurit”, un eveniment cu tradiție, a cărei primă ediție a avut loc acum 15 ani, chiar la Domeniile Sâmburești.

Valvis Holding se mândrește cu gamele sale de vinuri, Domeniile Sâmburești, Chateau Valvis ALAI și CARPATHIA WINES!
]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:38:42 +0000
Berlinul este 'realmente sătul' de manifestaţiile militanţilor pentru climă, spune primarul capitalei germane http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60422--berlinul-este-realmente-stul-de-manifestaiile-militanilor-pentru-clim-spune-primarul-capitalei-germane http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60422--berlinul-este-realmente-stul-de-manifestaiile-militanilor-pentru-clim-spune-primarul-capitalei-germane Primarul Berlinului a afirmat că oraşul său, capitala Germaniei, este "realmente sătul" de manifestaţiile militanţilor pentru climă, dar s-a distanţat de atacurile asupra protestatarilor comise de motociclişti furioşi, relatează joi dpa.

"Atmosfera de pe străzile Berlinului a ajuns la un nou nivel. Berlinezii sunt realmente sătui", a declarat Kai Wegner, politician de centru-dreapta, învestit în funcţie în cursul acestui an.

"De aceea facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura că poliţia şi justiţia acţionează împreună şi arată că statul de drept funcţionează", a adăugat el.

Remarcile sale vin în contextul în care miercuri un tribunal din Berlin a condamnat o militantă pentru climă în vârstă de 41 de ani la opt luni de închisoare pentru că a luat parte la mai multe proteste care au presupus blocarea drumurilor.

Militanţii au reclamat că este cea mai dură pedeapsă aplicată până acum pentru participarea la proteste de stradă, în care de obicei militanţii blochează traficul şi uneori se lipesc de carosabil.

Potrivit tribunalului, femeia în cauză a luat parte la trei astfel de blocade la Berlin în octombrie anul trecut, în două rânduri lipindu-se de şosea.

În remarcile de joi adresate parlamentului din Berlin, Kai Wegner i-a criticat în mod special pe militanţii din mişcarea Last Generation, care duminică au vopsit cu portocaliu faimoasa Poartă Brandenburg.

El s-a distanţat în acelaşi timp de atacurile violente împotriva manifestanţilor pentru climă din partea unor motociclişti furioşi, după ce imagini cu aceste atacuri au circulat intens în social media.

"Trebuie să ne păstrăm calmul", a îndemnat Wegner. "Dacă sunt comise încălcări ale legii, acestea trebuie sancţionate", a adăugat el.AGERPRES


]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:36:28 +0000
O stradă din oraşul Portofino va purta numele fostului premier Silvio Berlusconi, decedat în iunie http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60421-2023-09-21-17-36-21 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60421-2023-09-21-17-36-21 Oraşul Portofino va deveni prima localitate din Italia care numeşte o stradă după numele fostului premier Silvio Berlusconi, care a decedat în luna iunie, transmite Reuters.

Autorităţile locale au aprobat această propunere printr-o procedură accelerată.

Strada respectivă va fi redenumită începând cu data de 14 octombrie, la două săptămâni după ziua în care Berlusconi ar fi împlinit 87 de ani.

În Italia, în mod normal trebuie să treacă cel puţin 10 ani după decesul unei persoane pentru ca numele ei să fie dat unei străzi, însă în cazul lui Berlusconi s-a aplicat o excepţie întrucât s-a considerat că a fost unul dintre acei ''oameni care au servit în mod special naţiunea'', a scris joi cotidianul regional Il Secolo XIX.

Strada aleasă să poarte numele fostului premier este una pietonală, unde Silvio Berlusconi obişnuia să se plimbe atunci când venea la vila sa din Portofino, o proprietate care în prezent este deţinută de grupul Dolce&Gabbana. AGERPRES




]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:35:30 +0000
Ucraina avertizează cu privire la ''lunile dificile ce vor urma'' după atacul ''masiv'' cu rachete lansat de Rusia http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60420--ucraina-avertizeaz-cu-privire-la-lunile-dificile-ce-vor-urma-dup-atacul-masiv-cu-rachete-lansat-de-rusia http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60420--ucraina-avertizeaz-cu-privire-la-lunile-dificile-ce-vor-urma-dup-atacul-masiv-cu-rachete-lansat-de-rusia Ucraina a avertizat joi cu privire la "lunile dificile ce vor urma" după atacul "masiv" cu rachete lansat de Rusia în cursul nopţii care a vizat mai multe oraşe din ţară, inclusiv capitala Kiev, şi a ucis cel puţin două persoane la Herson (sud), potrivit autorităţilor ucrainene, relatează AFP.

"Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ucrainene", a avertizat pe Telegram şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksii Kuleba.

Autorităţile ucrainene se tem că, odată cu apropierea toamnei, Moscova va relansa o campanie de bombardamente pentru a cufunda populaţia civilă în întuneric şi frig, la fel ca în toamna anului 2022.

Ucraina a anunţat joi că a interceptat 36 din cele 43 de rachete ruseşti lansate în cursul nopţii de miercuri spre joi împotriva mai multor oraşe ucrainene, la câteva ore după ce preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei de la tribuna Adunării Generale a ONU.

"Operaţiunile de luptă au permis forţelor aeriene ucrainene, în cooperare cu apărarea aeriană (...), să distrugă 36 de rachete de croazieră" dintr-un total de "43 de rachete", a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.AGERPRES



]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:34:37 +0000
Studiu: Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60419-studiu-semnificativ-orientare-spre-extrema-dreapt-a-alegtorilor-germani- http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60419-studiu-semnificativ-orientare-spre-extrema-dreapt-a-alegtorilor-germani- Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul din 12 adulţi au în momentul de faţă o viziune de extremă-dreapta asupra lumii, relatează joi dpa.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea germană Bielefeld a fost comandat şi publicat de Fundaţia Friedrich Ebert, apropiată de Partidul Social-Democrat german (SPD), notează dpa.

Este vorba de un studiu efectuat o dată la doi ani şi care examinează atitudinile extremiste de dreapta din rândurile alegătorilor germani.

Noua ediţie a studiului, publicată joi, a constatat că proporţia germanilor cu vederi de extremă dreapta este în momentul de faţă de 8,3%, o creştere substanţială de la 2% până la 3% în anii precedenţi.

Autorii studiului precizează că au fost consemnate atitudini de extremă dreapta în întregul spectru politic şi nu doar între susţinătorii politicienilor de extremă dreapta.

"Între cei care se poziţionează ferm ca fiind de stânga sunt mai mulţi cei care împărtăşesc o viziune net de extremă-dreapta asupra lumii (12%) decât în cazul celor care se declară de centru (7%)", au menţionat cercetătorii, care au fost coordonaţi de socio-psihologul Andreas Zick.

Sondajul, realizat telefonic între 2 ianuarie şi 28 februarie de institutul UADS din Duisburg pe un eşantion de 2.027 de adulţi, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,2 puncte procentuale, le-a cerut respondenţilor să se poziţioneze în raport cu diferite chestiuni, între care dacă ar susţine o dictatură.

Acesta a mai constatat între altele că a crescut proporţia celor care împărtăşesc opinia de extremă-dreapta că "populaţii diferite nu ar trebui să se amestece", precum şi a celor care aprobă violenţa politică - la 13,2% de la 5,3% în studiul anterior -, iar 30% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că "partidele de guvernământ îi înşală pe oameni", aproape de două ori mai mulţi decât acum doi ani.

În acelaşi timp, comparativ cu anii anteriori, un număr semnificativ mai mare dintre cei intervievaţi au apreciat că le-a fost restrânsă libertatea de exprimare.

Autorii studiului definesc caracteristica centrală a extremismului de dreapta ca fiind "o ideologie a inegalităţii şi violenţei sau de aprobare a violenţei pentru a implementa ideologia", menţionează dpa.AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 14:32:55 +0000
Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru a scăpa de procesele federale http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60418-trump-cere-blocarea-guvernului-sua-prin-neaprobarea-cheltuielilor-bugetare-pentru-a-scpa-de-procesele-federale http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60418-trump-cere-blocarea-guvernului-sua-prin-neaprobarea-cheltuielilor-bugetare-pentru-a-scpa-de-procesele-federale Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA să blocheze activitatea guvernului prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că manevra este o încercare fără şanse de succes a lui Trump de a scăpa de procesele federale în care este inculpat.

Între republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor există deja disensiuni privind modul de acţiune în privinţa alocărilor bugetare, în lipsa cărora guvernul de la Washington va fi închis în mare măsură din 1 octombrie. Preşedintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, face eforturi pentru a obţine un plan de finanţare pe termen scurt a executivului, însă un grup mic de radicali, inclusiv cei mai fervenţi susţinători ai lui Trump, complică situaţia.

Pe site-ul său media Truth Social fostul lider de la Casa Albă a afirmat că "republicanii din Congres pot şi trebuie să sisteze finanţarea tuturor aspectelor Guvernului transformat în armă al lui Joe Biden cel Necinstit" şi a avertizat că este "ultima şansă de a lăsa fără finanţare aceste urmăriri penale politice împotriva mea şi a altor Patrioţi".

Departamentul Justiţiei arătase deja că activităţile finanţate din "alocări permanente pe termen nelimitat" vor continua în orice caz.

Oficiul procurorului special care îl anchetează pe Trump nu a comentat oficial, însă conform ultimului comunicat privind finanţarea este acoperit de "alocarea permanentă, pe termen nelimitat, pentru procurorii independenţi".

Trump este acuzat în două procese federale: unul legat de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden, şi altul referitor la modul în care a gestionat unele documente secrete. El este urmărit penal şi în statele New York şi Georgia, iar procedurile respective nu ar fi afectate de blocajul la nivel federal, arată Reuters.

Casa Albă a insistat asupra independenţei procurorului special.

Atât Trump, cât şi Biden candidează din nou la preşedinţie în alegerile din 2024.

Atât republicanii, cât şi democraţii au reacţionat la apelul lui Trump. Aliatul acestuia, congresmanul republican Matt Gaetz, a scris în reţeaua X (fostă Twitter): "Trump se opune rezoluţiei de continuare (a alocărilor, la nivelul exerciţiului bugetar precedent - n. red.). Rămâneţi pe fir". Liderul minorităţii democrate din Cameră, Hakeem Jeffries, a folosit aceeaşi reţea socială pentru un alt mesaj: "Trump le-a cerut republicanilor din Cameră să închidă guvernul. Aceşti oameni sunt prea extremişti pentru a putea avea vreodată încredere în ei".AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 21 Sep 2023 13:31:53 +0000
Virusul Nipah provoaca ingrijorare in lumea intreaga. India a inchis mai multe scoli si institutii publice http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60415-virusul-nipah-provoaca-ingrijorare-in-lumea-intreaga-india-inchide-scolile- http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60415-virusul-nipah-provoaca-ingrijorare-in-lumea-intreaga-india-inchide-scolile- Marea Britanie monitorizează atent virusul Nipah din India, informeaza Daily Mail. Două persoane au murit deja în sudul ţării după ce au fost infectate, iar alte cinci persoane au fost testate pozitiv. Mai multe şcoli şi instituţii publice au fost închise, în timp ce autorităţile au declarat nouă sate ca fiind zone aflate în carantină. Nici transportul public nu se mai află în funcţiune.  Virusul Nipah se poate transmite de la animale la oameni, direct între oameni sau prin alimente contaminate. Nu există însă un vaccin şi poate ucide până la 75% dintre persoanele infectate. Primele simptome ale virusului sunt febră, dureri sau vărsături şi se poate ajunge până la infecții respiratorii grave şi inflamarea creierului.

Cel puțin doi oameni au murit în urma infecției cu virusul Nipah. Până acum, în Kerala, peste 700 de persoane au fost identificate ca fiind contacte apropiate și sunt testate pentru virus, a declarat miercuri ministrul sănătății al statului, Veena George.Dintre acestea, 77 sunt considerate „cu risc ridicat”.

Oamenilor li s-a cerut să rămână acasă și să își monitorizese starea de sănătate. Autoritățile din Kozhikode au închis unele școli din district, iar șapte sate au fost declarate „zone puse în carantină”. Nu există niciun vaccin pentru acest virus care ucide până la 75% dintre oamenii infectați.

Se transmite de la animale la oameni, direct între oameni și prin alimente contaminate. Simptomele încep adesea cu o durere de cap și somnolență, dar se poate ajunge la comă în câteva zile.

Kerala s-a mai confruntat cu o epidemie mortală a virusului Nipah în 2018. 77 de oameni au murit atunci. Peste 230 de persoane au fost testate în acea perioadă, în timp ce autoritățile au luat măsur stricte pentru a limita răspândirea. 300 de persoane au fost ținute sub supraveghere în 2019, după ce un bărbat a fost diagnosticat ca având virusul.

Statul Kerala s-a mai confruntat cu un focar și în 2021, iar atunci un băiat de 12 ani a murit.

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în timpul unui focar din 1998-1999 în Malaezia, unde aproape 300 de persoane au fost infectate și peste 100 au murit. Virusul a fost numit după satul Kampung Sungai Nipah din Malaezia, unde crescătorii de porci au contractat boala.

]]>
frontpage Sun, 17 Sep 2023 11:51:31 +0000
Autorităţile indiene au anunţat că fac eforturi pentru a limita un focar de Nipah http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60416-autoritile-indiene-au-anunat-c-fac-eforturi-pentru-a-limita-un-focar-de-nipah http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/60416-autoritile-indiene-au-anunat-c-fac-eforturi-pentru-a-limita-un-focar-de-nipah Autorităţile indiene au anunţat în această săptămână că fac eforturi pentru a limita un focar de Nipah, un virus rar transmis de la animale la oameni şi care provoacă, printre altele, o puternică febră cu o rată ridicată a mortalităţii.

Iată ce ştim până acum, potrivit AFP:

Ce este virusul Nipah?

Prima epidemie de Nipah a fost înregistrată în 1998, după ce virusul s-a răspândit în rândul crescătorilor de porci din Malaezia. Virusul poartă numele satului, din această ţară din sud-estul Asiei, în care a fost descoperit.

Epidemiile provocate de acest virus sunt rare, dar Nipah a fost inclus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - alături de Ebola, Zika şi COVID-19 - ca fiind una dintre numeroasele boli care merită să fie cercetate cu prioritate din cauza potenţialului lor de a provoca o epidemie globală.

Nipah se transmite în general la oameni prin intermediul animalelor sau al alimentelor contaminate, dar poate fi transmis şi direct între oameni.

Liliecii frugivori sunt purtători naturali ai virusului şi au fost identificaţi ca fiind cea mai probabilă cauză a focarelor ulterioare.

Simptomele includ febră intensă, vărsături şi infecţie respiratorie, dar cazurile severe pot fi caracterizate de convulsii şi o inflamaţie cerebrală care duc la comă.


Nu există un vaccin împotriva virusului Nipah.

Pacienţii se confruntă cu o rată de mortalitate cuprinsă între 40% şi 75%, potrivit OMS.

- Ce epidemii au mai fost? -

Prima epidemie de Nipah a ucis peste 100 de persoane în Malaezia şi a dus la sacrificarea unui milion de porci în încercarea de a stopa virusul.

Acesta s-a răspândit şi în Singapore, unde s-au înregistrat 11 cazuri şi un deces în rândul lucrătorilor din abatoare care au intrat în contact cu porci importaţi din Malaezia.

De atunci, boala a fost raportată în principal în Bangladesh şi în India, ambele ţări înregistrând primele focare în 2001. Bangladesh a fost cel mai grav afectat în ultimii ani, peste 100 de persoane murind din cauza virusului Nipah începând din 2001.

Două focare în India au ucis peste 50 de persoane înainte de a fi ţinute sub control.

Statul Kerala, din sudul ţării, a înregistrat două decese din cauza Nipah şi alte patru cazuri confirmate începând de luna trecută. Autorităţile au închis unele şcoli şi au desfăşurat ample campanii de testare.

Acest ultim focar de Nipah reprezintă al patrulea val din Kerala în cinci ani. Virusul a ucis 17 persoane într-o primă apariţie în 2018.

Apărute cu mii de ani în urmă, zoonozele - boli transmisibile de la animale la om - s-au înmulţit în cursul ultimilor 20-30 de ani, notează AFP.

Dezvoltarea călătoriilor internaţionale le-a permis o propagare mai rapidă.

Ocupând suprafeţe din ce în ce mai mari ale planetei, oamenii contribuie, de asemenea, la perturbarea ecosistemelor şi la creşterea probabilităţii unor mutaţii virale aleatorii transmisibile la oameni, subliniază experţii.

Agricultura industrială sporeşte riscul de răspândire a agenţilor patogeni între animale, în timp ce despădurirea măreşte contactul dintre animalele sălbatice, animalele domestice şi oameni.

Amestecându-se mai mult, speciile vor transmite mai mulţi viruşi, ceea ce va favoriza apariţia unor noi boli potenţial transmisibile la om. Schimbările climatice vor determina multe animale să îşi părăsească ecosistemele pentru a se refugia pe terenuri mai locuibile, avertiza un studiu publicat în 2022 în revista ştiinţifică Nature.

Potrivit estimărilor publicate în revista Science în 2018, ar exista 1,7 milioane de virusuri necunoscute la mamifere şi păsări, dintre care între 540.000 şi 850.000 ar avea capacitatea de a infecta oamenii. AGERPRES
]]>
frontpage Sun, 17 Sep 2023 11:03:32 +0000
Ursula von der Leyen: Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen; haideţi să le primim în sfârşit http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60414-2023-09-13-09-48-34 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60414-2023-09-13-09-48-34 Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând "cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările" de migranţi, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a pledat totodată pentru primirea celor două ţări, "fără nicio întârziere", în spaţiul european de liberă circulaţie.

"Am intensificat protecţia frontierei. Agenţiile europene şi-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteţi-mi să mulţumesc, în special, Bulgariei şi României pentru că au fost în frunte - au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările", a afirmat Von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care şi-a prezentat bilanţul mandatului în fruntea executivului comunitar.
 
"Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere", a îndemnat şefa Comisiei Europene, la capitolul privind migraţia din discursul său.

Ea a anunţat totodată organizarea unei conferinţe internaţionale privind combaterea traficului de persoane, pledând pentru consolidarea rolului unor agenţii precum Europol, Eurojust şi Frontex.

"Ştim că migraţia necesită muncă constantă. Şi nicăieri asta nu este mai vital decât în lupta împotriva traficanţilor de oameni. Ei atrag cu minciunile lor oameni disperaţi şi îi pun pe rute mortale prin deşert sau pe bărci care nu sunt potrivite pentru mare", a spus ea.

"Modul în care aceşti contrabandişti îşi desfăşoară activitatea este în continuă evoluţie. Legislaţia noastră are peste douăzeci de ani şi are nevoie de o actualizare urgentă. Aşadar, avem nevoie de o nouă legislaţie şi de o nouă structură de guvernare", a precizat şefa CE.

Ea a subliniat, de asemenea, că este nevoie "de o aplicare mai puternică a legii, de urmărire penală şi de un rol mai proeminent pentru agenţiile noastre - Europol, Eurojust şi Frontex".

"Şi trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a combate această plagă globală a traficului de persoane. Acesta este motivul pentru care Comisia va organiza o Conferinţă internaţională privind combaterea contrabandei de persoane. Este timpul să punem capăt acestei afaceri insensibile şi criminale", a declarat ea.

Von der Leyen a evidenţiat în acelaşi timp beneficiile Pactului privind migraţia şi azilul. "Când am preluat mandatul, nu părea să existe niciun compromis posibil. Dar, odată cu Pactul, ajungem la un nou echilibru, între protejarea frontierelor şi protejarea oamenilor, între suveranitate şi solidaritate, între securitate şi umanitate. Am ascultat opiniile tuturor statelor membre şi ne-am concentrat asupra tuturor rutelor. Şi am transpus spiritul Pactului în soluţii practice", a subliniat ea.

"Am fost rapizi şi uniţi în răspunsul la atacul hibrid pe care Belarus l-a lansat împotriva noastră. Am colaborat îndeaproape cu partenerii noştri din Balcanii de Vest şi am redus fluxurile neregulate. Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migraţie - în privinţa energiei, educaţiei, competenţelor şi securităţii. Şi acum dorim să lucrăm la acorduri similare cu alte ţări", a mai spus Von der Leyen.

"Activitatea noastră în domeniul migraţiei se bazează pe convingerea că unitatea este la îndemâna noastră. Un acord privind pactul nu a fost niciodată atât de aproape. Parlamentul şi Consiliul au o şansă istorică de a-l depăşi. Haideţi să arătăm că Europa poate gestiona migraţia în mod eficient şi cu compasiune. Să facem asta", a pledat şefa CE. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 13 Sep 2023 06:35:38 +0000
Simona Halep a fost suspendată PATRU ani pentru dopaj! http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60411--simona-halep-a-fost-suspendat-patru-ani- http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60411--simona-halep-a-fost-suspendat-patru-ani- Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. ITIA a făcut anunțul oficial marți după-amiază, dar decizia poate fi atacată cu recurs. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS. Suspendarea Simonei Halep va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va fi în vârstă de 35 de ani; Simona Halep are 21 de zile ca termen să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Tribunalul independent tribunal, stabilit de Sport Resolutions, s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionale'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ''puternica opinie'' unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că "probabil dopajul" este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.

ITIA a emis astăzi după-amiază comunicatul oficial în care confirmă suspendarea:

Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

    - prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
    - folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

    Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

    Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă
    - Comunicatul ITIA

Explicația șefului ITIA după suspendarea-record primită de Simona Halep

Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, a oferit o primă reacție:

 ''După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului'', a declarat Karen Moorhouse.

''Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi suntem decişi să rămânem transparenţi atât cât este posibil, iar decizia integrală va fi publicată în curând'', se mai arată în comunicat.

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA

 
Simona Halep, ștearsă din clasamentul WTA

Pe 21 august, Halep ieșise din TOP 1000. Începând de luni, 11 septembrie, ora 00:01, odată cu actualizarea noului clasament mondial, Simona Halep a fost ștearsă complet. A pierdut și ultimele puncte, cele pe care le avea de apărat pentru participarea pe tabloul principal la US Open 2022.

 

]]>
frontpage Tue, 12 Sep 2023 14:41:44 +0000
Halep - Refuz să accept decizia de suspendare; Sunt şocată şi dezamăgită http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60413-halep-refuz-s-accept-decizia-de-suspendare-sunt-ocat-i-dezamgit http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60413-halep-refuz-s-accept-decizia-de-suspendare-sunt-ocat-i-dezamgit Simona Halep s-a declarat, marţi, ''şocată şi dezamăgită'' de decizia tribunalului independent care a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, despre care a spus că refuză să o accepte.

''Azi, un tribunal independent sub Programul Antidoping din Tenis a anunţat o tentativă de decizie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai dificil meci din viaţa mea şi, din nefericire, lupta continuă. Mi-am dedicat viaţa frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am luat niciodată, cu bună ştiinţă sau nu, o substanţă interzisă. Refuz să accept decizia lor de suspendare pe patru ani. Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a găsit că mă fac vinovată de ambele acuzaţii formulate de Agenţia pentru Integritatea Tenisului (ITIA) - un test pozitiv la o mostră de urină prelevată în timpul competiţiei şi o încălcare a Programului Paşaportului Biologic Sportiv. Reprezentanţii mei şi cu mine am prezentat tribunalului dovezi convingătoare în apărarea mea, inclusiv numeroase întrebări legitime privind concluziile legate de testele din paşaportul meu biologic (ABP). Deşi sunt recunoscătoare că am un verdict după numeroase amânări nefondate şi sentimentul că trăiesc într-un purgatoriu de un an, sunt în acelaşi timp şocată şi dezamăgită de decizie'', a scris Halep într-un comunicat publicat pe Instagram.

''Cred într-un sport curat şi în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, la sute de turnee şi după două titluri de Mare Şlem, am făcut 200 de teste de sânge şi urină pentru a fi verificată împotriva substanţelor interzise şi le-am trecut cu bine pe toate până pe 29 august 2022. Înaintea sezonului de hard din 2022, la recomandarea echipei şi fizioterapeutului în care am încredere, mi-am ajustat suplimentele nutriţionale. Niciunul dintre ingredientele listate nu includeau substanţe interzise, însă, acum ştim, iar tribunalul a recunoscut asta, unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul pozitiv iniţial până la începutul anului 2023 şi de fiecare dată am ieşit negativă'', a relatat fosta campioană de Mare Şlem.

Halep a acuzat că doi dintre experţii ITIA şi-au schimbat opiniile legate de paşaportul său biologic după ce au aflat că este vorba de ea.

''În ciuda acestei probe, ITIA a venit cu acuzaţia legată de paşaportul biologic doar după ce grupul său de experţi mi-a aflat identitatea, iar doi din cei trei experţi şi-au schimbat, brusc, opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experţi care au studiat doar parametrii sângelui meu şi pe care i-am menţinut mai mult de zece ani în aceeaşi sfertă. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în sângele sau urina mea, cu excepţia testului pozitiv din 29 august la roxadustat, care a fost prezent într-o cantitate extrem de mică şi care, luând în considerare testul meu negativ de cu trei zile înainte, putea fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat'', a comentat Halep.

Halep a anunţat că va face apel împotriva suspendării dictate de tribunalul independent şi le-a mulţumit tuturor pentru susţinere: ''Sunt foarte recunoscătoare pentru susţinerea pe care am primit-o din partea familiei, a prietenilor, fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce stă în puterea mea să îmi exonerez numele de aceste acuzaţii false şi să revin pe teren. Intenţionez să fac apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză''.

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA).
 
Sursa: Agerpres
]]>
frontpage Tue, 12 Sep 2023 14:04:53 +0000
Simona Halep va face apel împotriva suspendării pentru dopaj http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60412-2023-09-12-16-58-17 http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/60412-2023-09-12-16-58-17 Jucătoarea română de tenis Simona Halep va face apel împotriva suspendării sale pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat fostul lider mondial, marţi, într-un comunicat remis Reuters.

''Continui să mă antrenez şi să fac tot ce stă în puterea mea să îmi exonerez numele de aceste acuzaţii false şi să revin pe teren. Intenţionez să fac apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentele alimentare contaminate'', a declarat Halep.

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA).

ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (31 ani), dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile fin paşaportul său biologic (ABP).

Tribunalul independent tribunal, stabilit de Sport Resolutions, s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionale'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ''puternica opinie'' unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că "probabil dopajul" este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

Halep a negat în mod repetat că ar fi luat în mod conştient substanţa roxadustat, acuzând că testul antidoping pozitiv ar fi survenit în urma unei contaminări. De asemenea, a acuzat de mai multe ori ITIA pentru tergiversarea judecării cazului.

Sursa: Agerpres

]]>
frontpage Tue, 12 Sep 2023 13:06:01 +0000
Summitul G20 de la New Delhi la final; Rusia şi Brazilia îl califică drept un succes http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60408-2023-09-10-14-49-07 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/60408-2023-09-10-14-49-07 Premierul indian Narendra Modi a încheiat duminică un summit G20 care a fost calificat drept un succes în special de Rusia şi de Brazilia, ţară care va găzdui următoarea ediţie la Rio de Janeiro, transmite AFP.

India, ţara gazdă din acest an, a reuşit să facă să fie adoptată o declaraţie comună, care denunţă recurgerea la forţă în scop de cucerire teritorială, dar s-a abţinut să critice direct invazia Moscovei în Ucraina.

În timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev declarase deja sâmbătă că "G20 nu are de ce să fie mândru", şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat duminică la rândul său că "summitul este fără nicio îndoială un succes".

"Am fost capabili să dejucăm tentativele Occidentului de a "ucrainiza" ordinea de zi a summitului", a declarat Lavrov, care a condus delegaţia rusă în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la New Delhi. "Textul nu menţionează Rusia deloc", a spus el.

"Preşedinţia indiană a reuşit cu adevărat să unească participanţii la G20 care reprezintă Sudul global", a adăugat Lavrov, sugerând că Brazilia, Africa de Sud, India şi China au reuşit să îşi facă auzite vocile.

Potrivit unui mesaj pe X (fostul Twitter) al oficialului indian Amitabh Kant, unul dintre principalii organizatori ai summitului, textul de compromis privind Ucraina din declaraţia finală a necesitat "peste 200 de ore de negocieri neîntrerupte, 300 de întâlniri bilaterale (şi) 15 versiuni" ale textului.

Kant a subliniat rolul jucat de Brazilia, între alţii, în elaborarea acestui compromis.

"Nu putem permite ca problemele geopolitice să blocheze agenda discuţiilor G20", a subliniat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, la sesiunea finală a summitului, pe care l-a calificat drept "un succes".

"Nu ne interesează un G20 divizat. Avem nevoie de pace şi cooperare în loc de conflicte", a adăugat el.

Duminică, premierul indian Modi i-a înmânat în mod simbolic lui Lula ciocanul preşedinţiei rotative a G20, asigurându-l de "sprijinul" său şi exprimându-şi încrederea că va şti să facă să "progreseze obiectivele noastre comune".

Următorul summit urmează să aibă loc în noiembrie 2024 la Rio de Janeiro.

În cadrul unui interviu difuzat sâmbătă seara pe canalul de televiziune indian Firstpost, Lula a dat asigurări că Vladimir Putin va primi o invitaţie şi că nu va fi arestat, în pofida unui mandat în acest sens emis în martie de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză pe preşedintele rus de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni.

Kremlinul neagă aceste acuzaţii, considerând "nul" mandatul de arestare, dar Brazilia, semnatară a Statutului de la Roma din 1998, tratatul internaţional care a dus la crearea CPI în 2002, ar trebui teoretic să îl aresteze dacă acesta ar intra pe teritoriul său.

"Eu pot să vă spun că, dacă voi fi preşedintele Braziliei şi dacă el vine în Brazilia, nu există niciun motiv ca să fie arestat", a asigurat Lula.

La rândul său, la finalul summitului de duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ca Rusia să nu fie "marginalizată" în discuţiile pentru relansarea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

De asemenea, el a avut duminică o întâlnire bilaterală cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, marcând sfârşitul unei disensiuni de un deceniu între cele două ţări.

Dincolo de Ucraina, ţările G20 sunt, de asemenea, divizate cu privire la viitorul petrolului.

În condiţiile în care 2023 este pe cale să devină cel mai călduros an cunoscut vreodată de omenire, declaraţia finală a eşuat să cheme la o renunţare la combustibilii fosili, deşi a susţinut pentru prima dată obiectivul de triplare a energiilor regenerabile până în 2030.

"Este insuficient", a recunoscut preşedintele francez Emmanuel Macron, care a "alertat întreaga lume" asupra necesităţii de a stabili obiective mai ambiţioase, în special privind renunţarea la petrol. AGERPRES]]>
frontpage Sun, 10 Sep 2023 11:47:55 +0000
Ministrul Rafila: Corupţia în sistemul sanitar generează subdezvoltare şi stagnare http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60410-2023-09-10-14-55-35 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/60410-2023-09-10-14-55-35 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că lupta împotriva corupţiei din sistemul sanitar este necesară deoarece corupţia generează subdezvoltare, stagnare şi privează pacienţii de servicii medicale de calitate.

"Nu luptă împotriva corupţiei de dragul luptei împotriva corupţiei. Corupţia generează subdezvoltare şi stagnare. Sărăcia este generată de o corupţie mare, care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. Un exemplu: dacă cumpărăm un echipament cu un preţ de cinci ori mai mare decât preţul real al acelui echipament, înseamnă că dotăm un singur spital în loc de cinci. Ne dorim ca pacienţii din toată ţara să aibă acces la servicii de sănătate, iar pentru aceasta, trebuie să folosim banii cât mai bine posibil", a detaliat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a participat, vineri, la prima sesiune de pregătire a managerilor şi a celor care se ocupă de achiziţii publice din sectorul de sănătate, care a avut loc la Timişoara.

Rafila a explicat că este vorba despre bune practici în domeniul integrităţii şi al practicilor anticorupţie care trebuie să guverneze ceea ce face Ministerul Sănătăţii în momentul de faţă, respectiv investiţii fără precedent în sistemul de sănătate.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a demarat toate proiectele din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a repornit programele blocate în perioada 2020 - 2021 de construcţie a noilor centre pentru persoanele cu arsuri, iar alte proiecte importante care se referă la dotarea laboratoarelor de radioterapie au fost deja finalizate.

"Toate aceste lucruri nu se pot face în folosul pacienţilor şi al cetăţenilor decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achiziţiilor publice, care trebuie să se desfăşoare rapid, în limitele prevăzute de lege. Acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici româneşti, guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială. Este prima sesiune, vor urma alte sesiuni în fiecare dintre regiunile ţării, va urma un ghid de bune practici. Evenimentul este semnificativ pentru că avem un partener extrem de important de la Departamentului de Justiţie al SUA, prin Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care au fost coorganizatori ai acestui eveniment. Vom semna un protocol de colaborare în acest sens", a mai detaliat ministrul Alexandru Rafila. AGERPRES]]>
frontpage Sun, 10 Sep 2023 05:54:34 +0000