Paris
London
New York
Wednesday, 18 September, 2024
Last Update 13:59
22:18    |    28/07/2014

Conferință despre costumele purtate la curtea lui Brâncoveanu, la MNAR

Muzeul Național de Artă al României organizează o nouă conferință în cadrul programului Brâncoveanu@MNAR, cu tema "Moda Brâncovenilor și performingul de costum", susținută de prof. univ. dr. Rucsandra Unda Popp, coordonator al Departamentului de Modă al Universității Naționale de Arte București, joi, de la ora 17,30, în Galeria de Artă Veche Românească.

Potrivit unui comunicat MNAR, conferința propune o discuție despre costumele purtate la curtea lui Constantin Brâncoveanu, folosind ca surse documentare jurnalele călătorilor străini și picturile votive din bisericile și palatele pe care voievodul le-a ctitorit.

În cadrul acestei conferințe vor fi prezentate imagini de la o inedită demonstrație de costum ce a avut loc la palatul Mogoșoaia, inspirată de povestea dramatică a Brâncovenilor. La granița dintre teatru și creație vestimentară, performingul de costum desfășurat sub coordonarea Rucsandrei Unda Popp a amintit de fastul curții domnești și de moda din Țara Românească în epoca Brâncovenilor, fără a fi o reconstituire istorică.

Cu prilejul conferinței, în sala dedicată artei brâncovenești din Galeria de Artă Veche Românească va fi expusă pentru prima dată o prețioasă broderie — nabederniță — din epoca Brâncovenilor, care a fost dăruită Mănăstirii Hurezi. Nabedernița este o piesă a veșmântului arhieresc specific cultului ortodox, care se poartă la slujirea Sfintei Liturghii, legată de brâu cu o panglică și lăsată să atârne pe piciorul drept până la genunchi. Obiectul rămâne expus până la sfârșitul lunii august.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it sau la numărul de telefon 021 314 81 19. Biletul de acces în Galeria de Artă Veche Românească poate fi achiziționat la prețul de 10 lei sau 5 lei pentru pensionari, 2,5 lei pentru studenți. Pentru elevi accesul este gratuit pe perioada vacanțelor.

Biletul de acces permite și alte cinci vizite în expoziția temporară "Călători prin manuscris", care aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat și miniat în urmă cu 300 de ani, despre care se presupune că a aparținut voievodului martir. Deschisă la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, expoziția a fost concepută astfel încât să permită publicului vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia.

Rucsandra Unda Popp, absolventă a Secției de Modă din cadrul Institutului de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu' București, și-a început activitatea academică la Universitatea Națională de Arte București în anul 1993 iar din anul 2000 a devenit doctor în Teatru. A publicat o serie de articole în reviste, printre care "Brâncoveanu și performingul de costum" și este autoarea volumului "Istoria Brâncovenilor și performingul de costum" (editura UNARTE 2008). În perioada 2007-2012 a organizat numeroase spectacole de costum și expoziții în care a implicat studenții Departamentului de Modă iar în 2010 a inițiat centrul de cercetare Eveniment Modă Imagine (EMI), în cadrul Departamentului de Modă al Universității Naționale de Arte București.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready