Paris
London
New York
Monday, 15 July, 2024
Last Update 13:59
16:35    |    18/10/2018

Arafat: Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm la acceptarea consolidării clădirilor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că trebuie să se facă ceva să se ajungă la obligarea oamenilor să accepte consolidarea clădirilor.

"Noi trebuie să reuşim la un moment să facem un program pe care, oricând îl începem, înseamnă că e un program de ani de zile care să forţeze, atenţie, pentru că programe au fost până acum, dar un program care să forţeze la rezolvarea acestor probleme. Nu e suficient să vii să spui că vom face prevenire şi atât şi după care vine unul singur şi poate printr-o semnătură să-ţi blocheze toată consolidarea într-un bloc, pentru că el singur nu e de acord sau o familie care nu e de acord. Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm familiile la acceptarea consolidării şi să obligăm la consolidare sau chiar în unele situaţii poate că nu merită consolidarea şi atunci o clădire trebuie să fie înlocuită, deci toate aceste aspecte trebuie să fie luate în considerare dacă vrem să ajungem la prevenire, să fie pe primul loc. Noi pregătim populaţia la reacţie, pregătim răspunsul, pregătim intervenţia, dar şi prevenirea este segmentul care rămâne cel mai de succes, dar care este şi cel mai de lungă durată", a spus Arafat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor la sfârşitul ceremoniei de închidere a exerciţiilor de simulare a intervenţiei în caz de cutremur SEISM 2018 şi EU MODEX.

El a menţionat că în Capitală sunt cel puţin 300 de clădiri cu bulină roşie. "Există în Bucureşti cel puţin 300 - 370 de imobile cu bulină roşie, dacă nu greşesc. S-a discutat mult despre acest aspect. Sunt multe clădiri care nu au fost analizate şi, mai mult, este o problemă şi mai serioasă - sunt mulţi care au făcut modificări în interiorul apartamentelor şi au schimbat structuri de rezistenţă fără să ceară părerea arhitecţilor şi acest lucru s-a întâmplat în anii '90, în anii 2000, deci s-ar putea ca un bloc aparent să fie bine şi în interior cineva să fi făcut nişte modificări care să fi afectat rezistenţa unei părţi a blocului respectiv. Toate aceste aspecte fac parte din segmentul prevenire", a afirmat Arafat.

Şeful DSU a adăugat că românii ar trebui să-şi facă asigurarea obligatorie de locuinţă. "Fără discuţie trebuie. Asigurarea vine în ajutorul lor, trebuie să aibă încredere, noi am avut o întâlnire cu asiguratorii recent şi asiguratorii trebuie să fim siguri că fac condiţiile ca să poată să plătească şi nu să zică la momentul dezastrului: 'Ştiţi, s-a întâmplat asta sau asta, nu putem să plătim!', deci trebuie asiguratorii să dea asigurarea populaţiei că vor plăti, aici merge prin asigurare şi alte mecanisme, dar populaţia ar trebui să se asigure pentru toate riscurile, nu numai pentru cutremur, pentru riscul incendiului, al inundaţiei, pentru absolut toate riscurile, pentru că aşa garantează că nu rămân fără casă şi, dacă au un dezastru, nu rămân în stradă", a explicat Arafat. AGERPRES

/ O scrisoare a lui Martin Luther critică la adresa evreilor este scoasă la licitaţie în SUA

O scrisoare semnată cu aproape 500 de ani în urmă de Martin Luther, în care părintele Reformei protestante se referă la evrei cu apelativul de "diavoli întrupaţi" într-o tiradă împotriva unui fost prieten, este scoasă la licitaţie în Statele Unite, informează New York Times, citând AP.

Misiva de o singura pagină, scrisă pe ambele părţi, este estimată să se vândă pentru cel puţin 300.000 de dolari în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitaţii RR Auction, cu sediul la Boston, care se va încheia miercuri.

Scrisoarea a fost redactată de Luther în septembrie 1543 şi adresată unui responsabil al Bisericii Sf. Nicolae din Berlin, în replică la o scrisoare a acestuia, care îi solicita părintelui Reformei o interpretare a unor versete biblice prin care fostul prieten al lui Luther, Johann Agricola, îşi justifica părerea sa bună despre evreii din ceea ce este azi Germania.

În răspunsul său, Luther îi spune lui Georg Buchholzer că a făcut bine să predice împotriva evreilor şi că ar trebui să continue să o facă, ignorându-l pe Agricola, pe care Luther îl acuză că este un mincinos.

"Căci aceşti evrei nu sunt evrei, ci diavoli întrupaţi care îl blesteamă pe Domnul nostru", îi scrie Luther, potrivit traducerii oferite de RR Auction.

Luther, ale cărui 95 de teze din 1517 au declanşat Reforma Protestantă, a simpatizat iniţial cu evreii din cauza modului în care erau trataţi aceştia de către Biserica Catolică, a povestit Eric Metaxas, autorul cărţii din 2017 "Martin Luther".

Pe de altă parte, nu există nici o îndoială că Luther a avut puternice sentimente negative la adresa evreilor mai târziu în viaţă atunci când era "irascibil şi bolnav", explică autorul, avertizând împotriva comparării antisemitismului de secol XVI cu cel de secol XXI.

"Mai târziu în viaţă, după ce a reformulat doctrinar credinţa creştină aşa cum credea că ar trebui prezentată, Luther a fost deprimat şi descurajat de faptul ca mulţi evrei din acea epocă nu au acceptat de fapt acest dar gratuit de har prin Iisus", a explicat Metaxas.

Scrisoarea este vândută de un colecţionar de documente din Germania, după ce a fost descoperită în 1914 în colecţia privată a unui baron german.AGERPRES

 
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready