Paris
London
New York
Monday, 05 December, 2022
Last Update 22:24
01:07    |    24/10/2014

Târg de Sfântul Dumitru la Muzeul Național al Satului

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" va găzdui, în perioada 24-26 octombrie, Târgul de "Sfântul Dumitru", patronul și protectorul acestui spațiu de tradiție și spiritualitate românească.

Atmosfera va fi animată de ansambluri folclorice românești, dar și ale etniilor armene, albaneze, poloneze, evreiești, grecești și ale romilor, alături de tarafuri și soliști de muzică populară românească și aromână.

Programul cuprinde momente speciale de evocare a sărbătorii Sf. Dumitru —Concert special de muzică bizantină susținut de Corul de muzică bizantină ''Anton Pann'' al Patriarhiei Române sub coordonarea cunoscutului specialist, dr. Constantin Răileanu, ateliere de icoane pe sticlă cu teme specifice sărbătorii, expoziții de icoane și obiecte de cult — precum și a Anului Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni —Teatru— Plecare fără întoarcere, susținut de Compania Civic Art, coordonat de actorul și regizorul Marian Ciripan, muzică— Balada pentru Sfântul Martir Brâncoveanu în interpretarea rapsodului Ion Crețeanu, potrivit organizatorilor.

Vizitatorii vor găsi la târg cozonaci, plăcinte, produse din carne, brânzeturi, turtă dulce, produse bio — miere, fructe și legume, zacuscă, dulcețuri.

De asemenea, meșteri populari veniți din toate zonele țării vor fi prezenți la târg cu obiectele create și realizate de ei.

Numit odinioară Sâmedru, sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează al doilea sezon pastoral al anului — iernatul — când natura și vietățile ei se pregătesc de hibernare pentru a renaște apoi în primăvară. Sâmedru încuie vara și desfrunzește codrul, înfrunzit în mai de Sângiorz (Sfântul Gheorghe). Dacă la Sâmedru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă, se mai arată în comunicatul citat.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready