Paris
London
New York
Wednesday, 24 February, 2021
Last Update 01:02
03:23    |    16/12/2015

'Noapte de Crăciun' la Opera Națională

Luni, 21 decembrie 2015, la Opera Națională din București, începând cu ora 18.00, se va desfășura concertul de colinde și cântece de Crăciun 'Noapte de Crăciun', susținut de Corala bărbătească 'Armonia' a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de către arhid. asist. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru.

Producătorul evenimentului este Departamentul Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, coordonat de către arhid. conf. univ. dr. Bogdan-Florin Chiriluță, care a declarat: 'Titlul concertului provine din titlul unui nou colind întrat în repertoriul coralei, care va fi interpretat în primă audiție. De altfel, mare parte din piesele interpretate sunt piese cu text cunoscut, dar cu aranjament muzical nou, semnat de maestrul Horațiu Alexandrescu și Arhid. Iulian Dumitru'.

Coproducător este Televiziunea Română, prezentator fiind Iuliana Tudor; inregistrarea spectacolului va fi difuzată la TVR1 în ziua de Crăciun. Partener media principal este Agenția Națională de Presă AGERPRES.


Portofoliu Corala 'Armonia'

Corala bărbătească ortodoxă 'Armonia' a fost înființată în anul 2001, la inițiativa arhid. asist. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea. În acel an, corala a obținut prima diplomă de excelență, la Festivalul de colinde 'Leru-i ler' și a lansat albumul 'Sfărâmând porțile iadului', realizat în studiourile Electrecord-București.

Corala bărbătească ortodoxă 'Armonia' este formată din 25 de membri (clerici, studenți și masteranzi ai Facultăților de Teologie și Arte ale Universității 'Ovidius', Constanța). Repertoriul este unul foarte diversificat, reunind piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine, dar și piese din repertoriul clasic universal.

Participări la concursuri și festivaluri:

2003 — locul II la etapa națională a 'Concursului național de muzică corală' (Piatra-Neamț), iar dirijorul coralei a obținut locul I la secțiunea Artă dirijorală.
2004 — prezență constantă la Festivalul Internațional al Artei Corale Bisericești (Constanța) și la Festivalul Internațional 'I. D. Chirescu' (Cernavodă).
—participă la Festivalul de Muzică Sacră susținut la Palatul Patriarhiei Române.

2005—a concertat în cadrul festivalului 'Kairo's 2005. La luce che viene da Oriente' (Bari, Conversano, Italia).

Medalii obținute:

2012 — Marele premiu și medalie de aur la Festivalul internațional 'Folclor fără granițe' (Dobrich, Bulgaria),
— două medalii de aur la concursul 'World Choir Games' (Cincinnati, USA), secțiunile Folclor și Muzica Religiilor.
2013, medaliată cu aur (secțiunea Folclor), argint (Artă Sacră) și Marele Premiu (secțiunea Cor bărbătesc de cameră) la concursul 'European Choir Games', (Graz, Austria).
2014, laureată cu aur (secțiunea Artă Sacră), cu medalie de aur și Marele Premiu (Cor Bărbătesc de Cameră) la 'World Choir Games' (Riga, Letonia).
2015, medalie de aur (Coruri de Cameră) în cadrul competițiilor 'European Choir Games' & 'Grand Prix of Nationes' (Magdebourg, Germania).

Turnee:

2004 — a intrat sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, fiind organizate concerte religioase, clasice și folclorice, în: București, Iași, Ploiești, Tulcea, Mangalia, Vatra Dornei, Fălticeni, etc.

2005 — martie a susținut un concert la Patriarhia Ecumenică în prezența S.S. Bartolomeu I.

-a participat la 'Convegno internazionale; Il monachesimo ortodosso în Finlandia e nei Paesi Baltici' (Grotta Ferrata-Roma, Italia);
-decembrie, a susținut un concert extraordinar în catedrala catolică 'San Gines' (Madrid) în prezența ambasadorului României în Spania.
-concerte în Israel: la Academia de Muzică și Dans (Ierusalim), la Casa de Cultură din Tel-Aviv, la Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim, la Ambasada Română din Israel și la Institutul Cultural Român (I.C.R.) din Tel-Aviv.

2006 — ianuarie, a concertat la Universitatea Creștină 'Dimitrie Cantemir' cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa doamnei baronese Emma Nicholson;
-turneu de muzică sacră specifică perioadei pascale în Elveția;
-aprilie, corala a întreprins un turneu în Țara Sfântă și a susținut concerte în Ierusalim și Tel Aviv. Alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, corala a participat la slujba pogorârii Sfintei Lumini la Sfântul Mormânt.

2006-2011—numeroase invitații în afara granițelor țării:
-în colaborare cu I.C.R. au fost organizate concerte în: Dublin, Londra, Strasbourg, Nürnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Roma.
—anual, de Sfintele Paști și Nașterea Domnului, a concertat la parohia ortodoxă 'Sfântul Nicolae' (Castellion, Spania);

2009 — concert la mormântul Sfântului Nicolae din Bari, Italia.

2011 — concert extraordinar la Patriarhia Ecumenică din Istanbul, în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I.
— concert în Insula Lesbos, Grecia;


Compact discuri și dvd-uri:

Miracol pentru suflet, Canonul Sfântului Andrei Criteanul; Folclorul românesc în interpretare corală; Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur; Opera Sf. Ap. Andrei de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis; Oratoriul În vremea aceea pentru cor bărbătesc, pian și soliști Doamne buzele mele; Folclorul românesc în interpretare corală II.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready