Paris
London
New York
Sunday, 05 May, 2024
Last Update 13:59
02:50    |    23/07/2012

Romanian Roma have found Norway, the country where begging is legal: There is a lot of money here

Romanian Roma have reached Norway, a country where begging is not illegal. Many set camp in forests and are not planning on leaving, according to Pro TV news.

In a forest near Oslo there are several groups of Roma. When asked why they came to Norway, they say they make more money there than elsewhere, since Norwegians give them plenty of alms.

Cristian Tudose, 31, came to Norway three months ago because he made little money in Romania: “Only 115 Euro per day, there is a lot of money here.”

During the day, the camp is empty because the Roma go to Oslo to beg, go through garbage or collect waste for recycling.

After spending three months in Norway, as European citizens, the Roma need to prove they have an income and can make a living for themselves. “Many beg, and begging is not banned by the law, but is not considered a job either,” said Gina Lund, deputy labor minister.

 

Romii din Romania au descoperit Norvegia, tara in care cersitul este legal: "Aici sunt multi bani"

 

Romii plecati in lumea larga au ajuns si in Norvegia, o tara in care cersitul nu este ilegal. Multi s-au instalat in paduri, in cocioabe sau corturi si nu mai au de gand sa plece, informeaza Stirilr Pro TV.

In apropierea capitalei norvegiene Oslo traiesc mai multe grupuri de romi. Unii s-au stabilit intr-o padure. Si-au instalat corturi si nu dau semne ca mai vor sa plece. Declara-n interviuri ca aduna mai multi bani decat in alte state. Norvegienii, pasnici si milosi, le dau de pomana.

Cristian Tudose are 31 de ani si a venit in Norvegia in urma cu trei luni, pentru ca in Romania castiga putin: "Doar 115 euro pe luna, dar aici sunt multi bani".

In timpul zilei, tabara e pustie. ''Locatarii'' sunt la Oslo, cersind, strangand materiale pentru reciclat sau cautand prin gunoaie. Tot cu asta se ocupa si romii care locuiesc pe un santier pus la dispozitie de un proprietar generos. Insa vecinii nu-i vad cu ochi buni, iar autoritatilor nu le acorda niciun ajutor, ca-n alte tari.

Dupa cele trei luni in care pot sta legal in Norvegia, ca cetateni europeni, romii ar trebui sa demonstreze ca au un venit.

Gina Lund, adjunctul ministrului muncii: '''Romii din Norvegia nu au alte drepturi aici decat cetatenii din alte state UE. Asta inseamna ca trebuie sa se intretina singuri cat timp sunt aici''....Multi cersesc, iar cersitul nu e interzis de lege, dar nici nu e considerat un loc de munca''.

Daca n-au un venit legal, tiganii ar trebui sa paraseasca Norvegia. Insa n-au nici un gand, dimpotriva, sunt tot mai multi pe zi ce trece. Pentru norvegieni, singura speranta e ca, intr-o zi, romii sa nu mai aiba de ce sa plece din Romania.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready