Paris
London
New York
Sunday, 16 June, 2019
Last Update 20:21
04:54    |    03/10/2012

Sensational! Biggest meteorite in the world, discovered in Romania, claims amateur speologist

 Amateur speologist Marius Petru Paniti claims he allegedly discovered the biggest meteorite that has ever fallen on Earth, in a Caraş Severin cave. This is a huge meteorite, over 60 million years old, from the time when the oceans were covering a great part of the planet, Rtv writes.

Amateur speologist Marius Petru Paniti, who graduated from Timisoara Cemestry Faculty,  discovered by chance fragments form an asteroid in the Cave under Cârşa, in  Cheile Caraşului.

It was supsected that a part of the asteroid would be on the teritory of Europe, but no one has found so far any clue. The sky object was fragmented in several pieces, which were found in the Mexic Golf, in Sahara desert, Mongolia and China. 

"We found such little stones with semiprecious stones aspect, of red, yellow, orange, dark and black colors and I immediately realized that they have an exceptional thoughness.”  Marius Paniti recounts.

The specialist saw that the whole meteorite was integrated in the calcar wall.

"I realized what I had found, an asteroid that became a meteorite when it fell, in Tethis sea, during Jurasic and Cretacic, around 65 million years ago.” the amateur speologist also says.

The meteorite consists in a rock almost as though as diamond, that cuts glass, although it looks like a river stone.

The specialists think the meteorite reached the Earth between Jurasic and Cretacic, before the dinosaurs disappered.


 

 Cel mai mare meteorit din lume, descoperit în România, susţine un speolog amator

Speologul amator Marius Petru Paniti susţine că ar fi descoperit cel mai mare meteorit căzut vreodată pe Terra, într-o peşteră din Caraş Severin. Este un meteorit gigantic, vechi de peste 60 de milioane de ani, din perioada în care oceanele acopereau mare parte din planetă, scrie Rtv.

Speologul amator Marius Petru Paniti, absovent al Facultăţii de Chimie din Timişoara, a descoperit întâmplător fragmente dintr-un asteroid în Peştera de sub Cârşa, din Cheile Caraşului.

Se bănuia că o parte din asteroid s-ar afla şi pe teritoriul Europei insa pana acum nimeni nu gasise vreun indiciu. Obiectul ceresc s-a fragmentat în mai multe bucăţi, care au fost găsite în Golful Mexic, în deşertul Sahara, Mongolia şi China.

"Am găsit asemenea pietricele cu aspect de pietre semipreţioase de culori roşu, galben, oranj, cenuşiu, negru, şi mi-am dat seama imediat că au o duritate excepţională", povesteşte Marius Paniti.

Specialistul a văzut că întregul meteorit este înglobat în peretele de calcar.

"Mi-am dat seama ce am găsit, un asteroid devenit meteorit atunci când a căzut, în marea Tethis, în acea perioadă dintre Jurasic şi Cretacic, undeva în jur de 65 de milioane de ani, acum 65 de milioane de ani", mai spune speologul amator.

Meteoritul e format dintr-o rocă aproape la fel de tare ca diamantul, care taie sticla, deşi arată ca o piatră de râu.

Specialiştii cred că meteoritul a ajuns pe Pământ în perioada cuprinsă între Jurasic şi Cretacic, înainte de dispariţia dinozaurilor.

Marius Paniti crede că un asteroid cu o viteză de zeci de mii de kilometri pe oră a intrat în atmosfera Terrei şi s-a prăbuşit în Marea Tethis, provocând o uriaşă explozie şi un tsunami enorm.

De-a lungul timpului, fierul, cromul, manganul şi alte elemente s-au corodat, fiind pe fundul mării, iar din roca dură au rămas doar silicaţii şi metalele legate chimic. Meteoritul a fost acoperit, apoi, de sedimentele calcaroase ale mării, pe o înălţime de 200-300 de metri, ulterior urmând procesul de orogeneză - ridicare- a munţilor Carpaţi şi apoi procesul de formare a peşterilor de pe Cheile Caraşului.

Speologul amator a dus probe din meteorit la două laboratoare din Timişoara: laboratorul Facultății de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și laboratorul SC PRO AIR CLEAN SRL. Concluzia analizelor a fost că este vorba despre o rocă feldspatică, adică o rocă de scoarță planetară. Duritatea, însă, a acestei roci nu este întâlnită la nici un tip de rocă de pe Terra, ceea ce i-a făcut pe specialiști să creadă că e vorba despre un meteorit.

"Mi-am dat seama că pentru obţinerea unor asemenea formaţiuni erau necesare temperaturi mult peste cele pe care le poate oferi, de exemplu, o erupţie vulcanică... vorbim de 2-3-4 ori temperatura dintr-un miez de vulcan", precizează speologul.

Mostre din acest meteorit au fost trimise si la NASA. Cercetătorii americani vor stabili dacă este vorba despre unul dintre cei mai vechi asteroizi care au lovit vreodată Pământul.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready