Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
17:47    |    16/01/2013

Romania amenintata de VIRUSUL Red October, "cel mai sofisticat spionaj cibernetic ". SRI: Un atac la siguranta nationala !

Agentiile de investigatii de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima, in urma unui atac cibernetic fara precedent. Inca din 2007, indivizi necunoscuti fura informatii extrem de importante din institutii guvernamentale si diplomatice, din toata lumea. 4 astfel de tinte au fost identificate si in Romania. Potrivit SRI , atacurile investigate în ultimii ani permit estimarea că ameninţarea cibernetică este una dintre cele mai mari şi dinamice la adresa securităţii naţionale şi partenerilor externi, iar aceasta trebuie tratată ca o "prioritate a statului român".

Specialistii spun, ca avem de-a face, cu "cel mai ingrijorator si sofisticat spionaj cibernetic din istorie". Cel putin 4 institutii de stat dar si ambasade ale unor tari occidentale la Bucuresti au fost atacate cibernetic in ultimul an. "Este vorba despre o operatiune de spionaj foarte complexa, unul dintre cele mai ingrijoratoare atacuri cibernetice din istorie si fara indoiala unul dintre cele mai sofisticate", spune Costin Raiu, directorul de cercetare de la Kaspersky.

Atacatorii sunt hackeri ramasi necunoscuti despre care serviciile de informatii stiu doar ca lovesc de undeva din lume. O fac de 7 ani si au deja un nume: Octombrie Rosu. Au inceput cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice de unde au furat date guvernamentale, militare sau din cercetare. S-au mutat apoi in Europa de est.

Indivizii au trimis pe adresele institutiilor vizate mailuri cu titluri extrem de atragatoare. In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua. Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia. De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hakerilor.

"Atacatorii par sa fie interesati de furtul de documente ce contin informatii sensibile, incearca sa fure documente criptate cu un soft folosit de catre NATO si UE", spune Dan Tofan, directorul tehnic Cert-Ro.

67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple biblioteca Congresului American. Ar putea fi rusi, spun specialistii.

"Recentul atac cibernetic «Octombrie Roşu» mediatizat de către firma Kaspersky a făcut obiectul investigaţiilor SRI începând cu anul 2011. SRI a identificat activităţile acestor entităţi cibernetice ostile ce urmăreau obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale. Atenţie, nu este vorba de informaţii clasificate, ci de informaţii confidenţiale", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. Potrivit lui Sava, atacurile investigate în ultimii ani de SRI permit estimarea că ameninţarea cibernetică este una dintre cele mai mari şi dinamice la adresa securităţii naţionale şi partenerilor externi, iar aceasta trebuie tratată ca o "prioritate a statului român".

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready