Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
00:47    |    14/02/2013

Ponta, despre scandalul cărnii de cal: E o criză europeană seriosă; în România nu s-au găsit nereguli

Autorităţile române au verificat toate informaţiile privind abatoarele din România şi modul în care este procesată carnea şi nu au găsit nicio neregulă, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri seara, la BBC, subliniind că este vorba de o "criză europeană foarte serioasă".

În România, două abatoare sunt acuzate că au vântul carne de cal unor companii alimentare europene, etichetată ca fiind de vită. În context, premierul român a spus că scandalul cărnii de cal reprezintă o problemă la nivelul întregului continent, rezumă BBC, citat de Agerpres.

"Este vorba de o criză europeană foarte serioasă, nu este una românească, britanică sau franceză, este o criză europeană, pentru că afectează dreptul absolut al consumatorilor europeni de a avea încredere în alimente, în produse şi de a şti cu precizie ce mâncare este şi de unde provine", a afirmat Victor Ponta, la BBC.

Referindu-se la acuzaţiile la adresa producătorilor români, premierul a spus: "Am verificat toate informaţiile referitoare la abatoare şi la modul în care este procesată carnea şi, până la ora actuală, nu am găsit nicio neregulă".

Premierul Victor Ponta a declarat luni că România are tot interesul ca firmele care se fac vinovate de etichetarea greşită a cărnii de cal, indiferent de statul în care activează, să fie identificate şi sancţionate, arătând însă că frauda nu s-a comis în ţara noastră şi că România nu trebuie să fie tratată ca "suspectul de serviciu".

Găsirea de carne de cal în lasagna de vită a provocat săptămâna trecută un scandal uriaş în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumul cărnii de cal este tabu şi a dus la retragerea unor produse în Franţa şi Suedia.

Carnea în cauză, de origine română, scrie AFP, ar fi ajuns la furnizorul francez Spanghero de la un comerciant cipriot, care la rândul lui ar fi preluat-o de la un comerciant olandez. De la Spanghero, carnea de cal ar fi mers la producătorul francez de alimente Comigel, de la care au cumpărat alimente congelate Findus şi alţi distribuitori.

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready