Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
17:53    |    16/04/2013

Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi indemnizaţie. Propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii

Partidul Conservator anunţă că a pregătit o propunere legislativă care prevede posibilitatea ca bunicii să beneficieze de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 ani.

Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativă modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă.

PC menţionează că propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.

Conservatorii precizează că sunt multe familii în care bunicii joacă un rol foarte important în creşterea nepoţilor, îndeosebi la vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.

"A fi bunic poate avea numeroase valenţe pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educaţia oferită tinerelor vlăstare; beneficii legate de satisfacţia de a avea un statut important pe lângă proprii copii şi de a le fi încă de folos; o legătura emoţională ce satisface nevoia de a da şi de a primi dragoste şi afecţiune", se mai arată în comunicat.

PC precizează că în anul 2008 Bulgaria a modificat "Legea pentru stimularea angajării forţei de muncă", stabilind acordarea "alocaţiei de bunic/ă", astfel că bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009, să-şi îngrijească nepoţii, până la împlinirea vârstei de 3 ani, pentru o sumă de 123 euro.

PC mai arată că în Ungaria se acordă "alocaţia pentru îngrijire la domiciliu", în cuantum de 107 euro, părinţilor care au grijă de copii până la vârsta de 3 ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grijă de nepoţi cu vârsta între 1-3 ani la domiciliul părinţilor.

Şi în cazul Bulgariei, şi în cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minimă pentru limită de vârstă, precizează PC.

Conform sursei citate, un argument în plus în favoarea propunerii legislative este faptul că România nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la 2 sau 3 ani: sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.

Potrivit propunerii legislative, "în situaţia în care părinţii copilului se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 respectiv 3 ani, iar copilul rămâne în îngrijirea unuia dintre bunici, acesta primeşte o sumă de bani lunară, echivalentă cu salariul minim net pe economie".

Bunicul beneficiază de această prevedere la solicitarea expresă a celor doi părinţi fireşti ai copilului, până la împlinirea vârstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevăzută în bugetul asigurărilor sociale de stat, se mai arată în propunerea legislativă.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready