Paris
London
New York
Monday, 05 December, 2022
Last Update 22:24
06:51    |    12/08/2013

Spectacol pe cer: zilele Perseidelor. Predicţiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale

PERSEIDELE, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, îşi fac apariţia în luna august, cei mai mulţi meteori putând fi observaţi în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Pentru PERSEIDE perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia PERSEU. Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", maximul curentului va veni pe 12 august, la între ora 18 şi 23:45, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori.

Pe teritoriul României, curentul de meteori poate fi observat în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă fiind după miezul nopţii până dimineaţa.

Ploaia de meteori este cauzată de fragmente din coada Cometei Swift-Tuttle. Când Pământul trece prin acest nor de fragmente cosmice, ele se lovesc de atmosfera planetei noastre şi apar pe cer ca mingi de foc. Se numesc perseide deoarece se pare că vin din constelaţia Perseus. Fenomenul a fost observat de cel puţin 2.000 de ani. Primele informaţii despre ploaia de meteoriţi vin din Estul Îndepărtat, din China. Catolicii numesc Perseidele, „Lacrimile Sfântului Laurenţiu” pentru că 10 august este praznicul său. 

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari.

Predicţiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Cum ne pregătim de Perseide

În primul rând, să evităm oraşul, recomandă astronomii români. De fapt, avem nevoie de locuri "cu cer curat, lipsit de lumini parazite". Cele mai bune locuri sunt zonele muntoase, satele sau măcar locuri izolate de la marginea oraşelor. Astfel, dacă urmăriţi spectacolul din oraş, veţi avea parte de 10-20 de meteori pe oră, în timp ce zonele cu "cer curat" aduc 100 de meteori pe oră.

Este important de ştiut că, pentru a observa Perseidele, nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi la cer circa o oră, pentru a observa măcar câteva zeci de meteori. Bineînţeles, dacă nu este o noapte înnorată. Astronomii recomandă orele cuprinse între miezul nopţii şi răsăritul de Soare.

 

 

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready