Paris
London
New York
Friday, 01 July, 2022
Last Update 09:51
02:50    |    22/11/2013

Daniel Cioabă, după o vizită la Paris: Problemele cu cerşetoria sunt de domeniul trecutului

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor, Daniel Cioabă, a declarat, joi, după o vizită la Paris, că a văzut "romi care trăiesc în barăci din cartoane", dar susţine că "problemele cu cerşetoria sunt de domeniul trecutului", deşi recunoaşte că "în jur de o sută de persoane au probleme cu furatul".

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor, Daniel Cioabă, care a făcut o vizită la Paris la finalul săptămânii trecute, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a discutat cu mai multe oficialităţi locale şi cu reprezentanţi ai Poliţiei şi a vizitat locurile în care trăiesc romii din zona Parisului.

"Am văzut romi care nu sunt integraţi. Trăiesc în nişte barăci din cartoane făcute, dar am văzut şi colonii unde romii sunt aproape integraţi. Trăiesc în nişte containere, la un nivel de lux de 3-4 stele", a spus Daniel Cioabă.

Acesta a afirmat însă că, la Paris, "cerşetoria este de domeniul trecutului".

"Ce am văzut acolo, în Paris, nu este adevărat cum se vorbeşte aici. Problemele cu cerşetoria sunt de domeniul trecutului. Nu mai există romi cerşetori în Franţa. Problema cu furatul... Într-adevăr, sunt nişte persoane. Foarte puţine, în jur de o sută de persoane. Pentru ei, nu ar trebui să sufere ceilalţi 18.000 care sunt în Paris", a mai declarat Cioabă.

Acesta a afirmat că romii din colonii trăiesc, în general, din vânzarea fierului vechi, dar sunt şi mulţi dintre ei care lucrează ca şoferi, electricieni auto sau în alte domenii, câştigând însă mult mai puţin decât francezii care lucrează în aceleaşi domenii.

Daniel Cioabă a mai spus că reticenţa francezilor faţă de romi ţine de faptul că "le este teamă că romii le iau locurile de muncă".

"Eu cred că francezii fac presiuni asupra romilor de acolo pentru că le este teamă că le iau locurile de muncă. Le este frică, pentru că romii s-au dus acolo să muncească. Romii lucrează şi cu doi euro pe oră, nu ca francezii cu şapte - opt euro pe oră. Un şofer câştigă aproximativ 1.300 de euro, mai puţin decât un francez", a mai spus Daniel Cioabă.

Acesta a precizat că a avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne din Franţa şi a cerut ca romii care au probleme cu legea să "fie traşi la răspundere" şi "să suporte consecinţele".

Daniel Cioabă a menţionat că nu s-a întâlnit cu primarul Parisului, Bertrand Delanoë, însă a anunţat că, la începutul anului 2014, va sta 30 de zile la Paris şi va avea întâlniri şi cu acesta, dar şi cu diferite oficialităţi şi organizaţii pentru a găsi soluţii pentru romii de acolo.

Preşedintele Centrului Creştin al Romilor, Daniel Cioabă, spunea în 12 noiembrie că va merge la Paris unde se va întâlni cu primarul Bertrand Delanoë, pentru a găsi soluţii de integrare a celor 10.000 de romi din zonă, sprijinind astfel aderarea României la Schengen.

Potrivit acestuia, vizita la Paris a fost organizată de către reprezentanţii Centrului Creştin al Romilor de la Paris, din delegaţie mai făcând parte lideri ai romilor din judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Sibiu.

Sursa: Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready