Paris
London
New York
Friday, 24 May, 2019
Last Update 10:25
00:10    |    07/03/2014

ANP vrea să construiască o nouă închisoare

Administraţia Naţională a Penitenciarelor vrea să construiască o nouă închisoare, în condiţiile în care spaţiile de detenţie sunt supraaglomerate şi nu se pot asigura pentru toţi deţinuţii condiţiile impuse de normele europene, a declarat joi directorul ANP, comisarul şef Claudiu Bejan.

Potrivit raportului de activitate pe 2013, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) are un deficit de 14.383 de locuri de cazare, în condiţiile în care trebuie asigurată o suprafaţă de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut, standard impus de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.

Din cauza condiţiilor de detenţie precare, România are de plătit mai multor deţinuţi care s-au adresat CEDO peste 860.000 de euro şi 10.000 de franci elveţieni.

Comisarul şef Claudiu Bejan a spus că, în acest moment, în majoritatea închisorilor, nu se pot asigura cei patru metri pătraţi, suprafaţa minimă care, prin lege, trebuie asigurată, în celulă, pentru fiecare deţinut în parte.

În aceste condiţii, se impune necesitatea construirii unei noi închisori, una dintre priorităţile din 2014 fiind "extinderea locurilor de detenţie".

Directorul ANP a spus că nu se pune problema unor condiţii de lux pentru deţinuţi, ci de realizare a unor condiţii de detenţie conforme cu legislaţia internaţională şi reducerea substanţială a costurile pentru reparaţii şi utilităţi.

Bejan a precizat că ideea unei construcţii noi a fost avansată încă din perioada 2008 - 2009, însă, pentru că nicio comunitate nu şi-a dorit ca în apropierea ei să existe o închisoare, nu s-a putut obţine autorizaţia de urbanism.

În anul 2013 au fost date în folosinţă 1.421 de noi spaţii de detenţie, realizate prin amenajarea unor foste birouri.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready