Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
16:46    |    19/04/2014

Gabriel García Márquez a mai lăsat în urmă un roman, încă nepublicat, "En agosto nos vemos"

Ultima carte publicată a lui Gabriel García Márquez a fost "Povestea târfelor mele triste", în 2004. De atunci, cititorii din toată lumea s-au văzut nevoiți să se mulțumească doar cu reeditarea celor mai bune scrieri ale autorului columbian, în vreme ce au păstrat speranța că la un moment dat va fi publicat și ultimul său roman, neterminat, "En agosto nos vemos"/"Ne vedem în august".

Romanul istorisește povestea unei femei din înalta societate care merge să viziteze în fiecare lună august o stațiune balneară de pe coasta Columbiei. Cartea a fost inițial concepută sub forma unor povestiri — dintre care a publicat două părți, în cotidienele El País și The New Yorker — însă ulterior, scriitorul a decis că va fi un roman. Fiecare capitol relatează câte una dintre vizitele personajului principal, Ana Magdalena Bach. Ea are 52 de ani, este fericită în căsnicie și de 28 de ani, în 16 august, merge la mormântul mamei sale, aflat pe o insulă din Caraibe. Aici depune câte un fir de gladiole și îi povestește mamei ce s-a mai petrecut în familie. Într-una din nopțile petrecute în același hotel și în aceeași cameră, ea este pentru prima oară infidelă, după ce cunoaște un bărbat care îi lasă un bilet pe noptieră.

Cu 150 de pagini și șase presupuse finaluri alternative, publicarea romanului 'En agosto nos vemos', care are un titlu provizoriu și la al cărui sfârșit Gabriel García Márquez a scris de mai multe ori, depinde de moștenitorii lui. "Era pe punctul de a-l încheia, însă nu l-a terminat din cauza asta, de perfecționist ce era. Îi era greu să-l termine, și nu vroia să fie publicat deocamdată", explică pentru EFE editorul Claudio López Lamadrid, de la Penguin Random House. Printre puținele lucruri care s-au aflat despre carte se numără și faptul că ar marca încheierea ciclului de romane început de autor în 1985, cu "Un veac de singurătate", continuat cu "Despre dragoste și alți demoni", din 1994, și cu "Povestea târfelor mele triste", din 2004.

Până la eventuala publicare a ultimului roman al scriitorului, editura Random House pregătește o reeditare a celor mai cunoscute cărți ale acestuia. "Un veac de singurătate", "Cronica unei morți anunțate", "Dragostea în vremea holerei", "Povestea unui naufragiat", "Povestea târfelor mele triste" și volumul de memorii "A trăi pentru a-ți povesti viața" sunt primele titluri care vor fi reeditate și publicate de săptămâna viitoare, cu noi coperți.

Întreaga lume a literelor și a culturii deplânge pierderea lui Gabriel García Márquez. De la presa de limbă arabă și până la lumea literelor din China, trecând printre nenumăratele omagii aduse în presa europeană și de liderii lumii, artiști, scriitori și jurnaliști îl amintesc pe "magul povestitor" și "părintele realismului magic" care a încântat și fermecat generații de cititori.

Scriitorul columbian Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982, magul care a hipnotizat lumea cu poveștile lui dintr-un sătuc din Caraibe a murit joi, 17 aprilie, la 87 de ani.

García Márquez s-a născut în Aracataca, pe coasta caraibiană a Columbiei, la 6 martie 1927. Cu romane precum "Colonelului nu are cine să-i scrie", "Funeraliile bunicii", "Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet", "Toamna patriarhului", "Cronica unei morți anunțate", "Despre dragoste și alți demoni", "Știri despre o răpire", sau volumul memoriilor neterminate, "A trăi pentru a-ți povesti viața", García Márquez și-a fermecat cititorii de la prima pagină.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready