Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
00:29    |    29/04/2014

Prințesa Anita de Hohenberg si regizorul Robert Dornhelm vor participa la Zilele Culturii Austriece de la Arad

Alteţa Sa, Prinţesa Anita von Hohenberg si celebrul regizor de la Hollywood, Robert Dornhelm vor veni in Romania, cu ocazia  Zilelor Culturii Austriece la Arad, eveniment organizat in perioada 2-5 iunie, de catre Consiliul Județean Arad în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Forumul Cultural Austriac la București, Asociația Culturală Musikforum Europa Arad sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Arad și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara. Manifestarea va reuni  expoziții, concerte, proiecții de film, workshop-uri și întâlniri cu personalități ale vieții culturale din Austria.

”Austria este una dintre țările europene de care noi suntem apropiați nu numai printr-un  complex întreg de tradiții istorice dar și prin legături și colaborări în domeniul economic, social și nu în ultimul rând cultural. Acesta este unul dintre argumentele care justifică intenţia noastră de a ne înfrăţii cu Regiunea Burgenland din Austria. Bazele acestei înfrăţiri vor fi puse  în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad. Organizarea acestei suite de manifestări culturale la Arad are în acest sens au o semnificație deosebită.  În cadrul unei ample colaborări instituționale Aradul va fi timp de patru zile, pe perioada desfășurării manifestărilor culturale cuprinse în program, scena unor evenimente istorice,  cu semnificații multiple, evenimente care vor deschide noi traiectorii de dezvoltare pentru județul nostru și pentru întreaga regiune. Interesul partenerilor noștri austrieci în a organiza în Arad evenimente culturale de nivel internațional nu poate decât să ne onoreze.” a declarat Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean.

Nepoata Prinţului Moştenitor al Austriei, Franz Ferdinand la Arad

”Atât programul propus cât și invitații, oameni de cultură din Austria care se bucură de cel mai înalt respect și de cea mai însemnată recunoaștere internațională, vor oferi publicului arădean o suită de manifestări culturale și educative cu ecou la nivel național și internațional. O expoziție tematică itinerantă  în premieră absolută în România cu titlul ”Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi găzduită în spațiul expozițional al Consiliului Județean.

La vernisaj  și-a anunțat prezența Alteța Sa, Prințesa Anita de Hohenberg, neopata Prințului Moștenitor al Austrie, Franz Ferndinand. Prezentarea unui proiect socio-educațional, ce urmează a fi implementat și în Arad, o  expoziție de scenografie și  o premieră națională cinematografică a unui film premiat cu ”Globul de aur” în regia celebrului regizor de la Hollywood, Robert Dornhelm sunt doar câteva dintre reperele culturale la care invităm arădenii să participe în număr cât mai mare în perioada 2 – 5 iunie.” a declarat Ana-Maria Dragos, directorul Centrului Cultural Judetean Arad.

În cadrul primului eveniment, programat pentru ziua de 2 iunie, vor fi prezentate politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria, în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani, printr-o expoziție tematică itinerantă cu titlul „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.Curatorii expoziției sunt Manfred Thumberger și dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena.

„Aradul este primul oraș în care această expoziție organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie – 13 iulie, zilnic între orele 8.00 – 18.00, la Consiliul Județean Arad. Vernisajul expoziției va avea loc în 2 iunie, la ora 19.00, la Consiliul Județean, în prezența ES dr. Michael Schwarzinger, ambasadorul Republicii Austria la București, a consulului onorific al Republicii Austria la Timișoara, Vasile Onofrei, și a altor personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România”, a precizat Rodica Tălmaciu, reprezentantul Asociaţiei Europa Musikforum Arad, unul dintre iniţiatorii evenimentului.

Ziua de 3 iunie este dedicată proiectului socio-educațional care are ca scop asigurarea accesului la educația muzicală și în general la artă și cultură, tuturor copiilor și tinerilor, indiferent de categoria socială din care aceștia provin. Proiectul este coordonat în Austria de trei instituții culturale și/sau sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben și Caritas. Începând cu luna mai 2013, acest proiect s-a extins sub forma unui proiect pilot și în România, în regiunile Brașov și Sf. Gheorghe.

Gerald Wirth, directorul corului de băieți vienezi, Wiener Saengerknaben, va susține în ziua de 3 iunie, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, un workshop/atelier de lucru de educație muzicală (superar), incluzând și o repetiție publică. Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii din România, dirijat de Elana Andrews din Australia.

În 4 iunie, în cea de-a treia zi a evenimentului este programată expoziția de scenografie „Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba”. Vernisajul acestei expoziții a fost programat pentru ora 17.00, la Galeria de Artă „Delta”. La acest vernisaj, ansamblul de muzică World Donauwellereiter din Viena va oferi publicului un moment muzical inedit, au anunțat organizatorii.

Robert Dornhelm aduce Hollywood-ul la Arad

Regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood, cel care semnează regia unor filme de notorietate internaţională precum ”Război şi pace”, ”Prinţul Rudolf”, ”Anne Frank”, ”Spartacus”, ”Cele zece porunci”, ”Recviem pentru Dominic”, etc., îi este dedicată cea de-a patra zi, joi, 5 iunie a.c..

Un adevărat maraton cinematografic programat pentru după masa zilei, între orele 14.00 – 17.00, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme precum ”Prinţul Rudolf”, ”Anne Frank” dar si ecranizarea operei ”La Boheme” de G. Puccini avându-i în rolurile principale pe Anna Netrebko şi Rolando Villazon, toate purtând semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm, va fi încununat de premiera naţională a filmului ”Recviem pentru Dominic”, premiat cu ”Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 la Timişoara.

 Premiera naţională a filmului este programată la ora 17.00. Seara se va încheia cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timişoara, actualmente una dintre cele mai respectate şi apreciate personalităţi de la Hollywood şi renumitul jurnalist şi analist politic Emil Hurezeanu, sub titlul generic ”Din Banat la Hollywood”.

”Splendidul ambient al Colegiului Naţional ”Moise Nicoară” din Arad va găzdui acest deosebit eveniment cultural. Cele patru zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referinţă în agenda culturală a judeţului Arad cu ecou în întreaga ţară şi dincolo de graniţe. Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile”, a precizat Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

George Grigoriu

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready